ParaPiw Posted November 18, 2017 Share Posted November 18, 2017 (edited) WItam, Na start sorry, że nie szukam (być może jest temat ale sprawa pilna i może dostanę odpowiedź zanim sam ją znajdę :D) Zacieram Hefe .. i tak mi się zasypało dosyć dużo zasypu i wyjdzie mi około 35-37l brzeczki (tak kalkulator przynajmniej twierdzi), Niestety mam tylko jedną paczkę sucharków zero-szóstek. Opakowanie twierdzi, że dawkowanie porcji jest na 20-30 litrów piwka. I tutaj pytanie Czy jak to sypnę na powiedzmy 35 litrów to coś się stanie złego? Jeżeli dobrze rozumiem teorię to po prostu będzie dłużej trwało zanim się towarzystwo namnoży, ale może czegoś nie wiem Dzięki za pomoc Zdrowie Edited November 18, 2017 by ParaPiw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matz Posted November 18, 2017 Share Posted November 18, 2017 Późniejszy start, więcej aromatów, które powstają przy namnażaniu się tego szczepu. Oczywiście zakładając dobre natlenienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 19, 2017 Share Posted November 19, 2017 Z tego co pamiętam parę piw robionych na tych drożdżach na połowie paczki wygrywały różne konkursy. https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen_Krzysztof_Juszczak_(josefik) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 19, 2017 Share Posted November 19, 2017 (edited) Underpitching w przypadku tych drożdży jest nawet wskazany. Będzie dobrze. Edited November 19, 2017 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kieńć Posted November 19, 2017 Share Posted November 19, 2017 Cytuj Jeżeli dobrze rozumiem teorię to po prostu będzie dłużej trwało zanim się towarzystwo namnoży, ale może czegoś nie wiem Nie wiesz. Zbyt mało drożdży do ilości brzeczki to przede wszystkim więcej estrów, co akurat w pszenicy może dać fajny efekt, choć niekoniecznie, nie w wypadku każdego szczepu i nie w każdej temperaturze. Dodatkowo zbyt mała ilość drożdży zwiększa ryzyko wolnej i zatrzymującej się fermentacji, a więc piwo zbyt słodkie, lub ze wznowioną fermentacją w butelkach (granaty, czyli w sumie najgorzej). Wreszcie wolny przebieg fermentacji może zwiększać ilość zapaszków kiblowych, pochodzących od siarki, szczególnie drożdże weizenowe i niektóre lagerowe je lubią robić. Ostatnio mi ktoś mówił, że jak robił 10hl pszenicy na zero szóstkach to ciężko było wejść do browaru, tak śmierdziało. Podsumowując, można dać nieco mniej w drożdży w ramach eksperymentu, i niekiedy uzyskać dobre rezultaty, zwłaszcza jeśli kontroluje się dobrze pozostałe parametry procesu, ale takie zwykłe niedbalstwo w dziedzinie dopasowywania ilości brzeczki nastawnej do drożdży to prosta droga do złego piwa. Zrobiłeś rehydrację czy sypałeś bezpośrednio? Pindin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now