Gość tomato Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 1. chcę użyć ok 2,5 kg słodu ile powinienem lać wody przy zacieraniu i wysładzaniu? oraz ile chmielu na to użyć?? są jakieś ogólne zasady? (wiem, że cyferki będą różne w zależności od stylu piwa, ale załóżmy, że to na zwykłego pilsa 12°Blg) 2. chciałbym żeby piwo miało ok 5% alc.: czyli 12°Blg początkowe powinno odfermentować do 3°Blg. podzielić na 2 więc powinno mieć 4,5% + 0.5% (czytałem, że tyle refermentacja dodaje %) czy moje obliczenia są dobre? 3. gdyby jednak brzeczka nie miała tych przykładowych 12°Blg, czy można dodać na szybkiego trochę glukozy? (załóżmy, że ni ma pod ręką ekstraktu) jeśli tak to jakie są przeliczniki? ile glukozy trzeba by podnieść o 1°Blg ?? i w jaki sposób to zrobić? wsypać do brzeczki-wymieszać, czy rozpuścić w wodzie, dolać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) 1. Słód wsyp na 9 litrów wody o temperaturze 67 stopni. Jak wsypiesz słód temperatura powinna być 64. Trzymasz 30 min w tej temperaturze i podnosisz do 72 i też trzymasz 30 min. Ewentualnie wsypujesz słód na wodę o temp. 69, uzyskujesz temp. 67 stopni i przetrzymujesz 60 minut. Potem podnosisz temperaturę do 78 i filtrujesz. Wody do zacierania powinno być 3,5 raza więcej niż słodu (wagowo). Potem wysładzaj (przelewaj wodą młóto) do uzyskania około 10,5-11°Blg . Chmielenie: 60 minut 20 gram marynki, 30 minut 10 gram marynki i na chłodzenie (po wyłączeniu palnika) dodaj 15 gram lubelskiego. 2. Z grubsza są dobre. 3. Jak na końcu chmielenia nie będzie miał 12 Blg to po prostu pogotuj dłużej aż wyparuje woda i uzyskasz 12. Tylko pamiętaj im dłużej gotujesz tym piwo wyjdzie bardziej chmielone. Glukozy można dodać. Glukoze musisz dodawać "na czuja" bo wszystko zależy od objętości końcowej brzeczki. Edytowane 24 Marca 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 1kg słodu - 3,0-3,5l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Chmielenie: 60 minut 20 gram marynki, 30 minut 10 gram marynki i na chłodzenie (po wyłączeniu palnika) dodaj 15 gram lubelskiego. z 2,5kg słodu można uzyskać ok 12l brzeczki - obawiam się że te 20g to może być za dużo. Proponowałbym tą porcję zmniejszyć do 10g. ile glukozy trzeba by podnieść o 1°Blg ?? i w jaki sposób to zrobić? wsypać do brzeczki-wymieszać, czy rozpuścić w wodzie, dolać?? 100g glukozy rozpuszczone w 10l wody da 1°Blg. A reszta to już proporcja... A jak? Wystarczy wsypać do brzeczki i wymieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Wydaje mi się że podnoszenie blg cukrem przy takich paramentrach brzeczki niczemu dobremu nie posłuży. Owszem, "woltaż" ci skoczy. Ale kosztem ogólnej jakości produktu finalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Wydaje mi się że podnoszenie blg cukrem przy takich paramentrach brzeczki niczemu dobremu nie posłuży. Owszem, "woltaż" ci skoczy. Ale kosztem ogólnej jakości produktu finalnego. A cóż to takiego się stanie z jakością tego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie, jak i chyba dla większości jest to wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie, jak i chyba dla większości jest to wada. He he he dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie' date=' jak i chyba dla większości jest to wada.[/quote']He he he dobre. Moj znajomy tak zrobił, dodał kilogram cukru do swojej pierwszej warki żeby mocniej 'kopało', ciężko pić to piwo bo tak wali wódą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 100g glukozy rozpuszczone w 10l wody da 1°Blg. A reszta to już proporcja... Jeden stopień Ballinga to mniej więcej 100g glukozy w 10kg roztworu, czyli 9,9 litra wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie' date=' jak i chyba dla większości jest to wada.[/quote']He he he dobre. Moj znajomy tak zrobił' date=' dodał kilogram cukru do swojej pierwszej warki żeby mocniej 'kopało', ciężko pić to piwo bo tak wali wódą.[/quote'] No to ładnie. Ja dodaję niekiedy 2-3 kg. na 40 litrów do mojego autorskiego piwa "Belzebub" (fakt jest dosć ciemne i juz sam ekstrakt po zacieraniu jest wysoki) a nie wyczuwam jakiś strasznych skutków użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 100g na 10L tzn 10g na 1L to jest jakieś 3 łyżeczki cukru do dużej herbaty. hmmm co prawda ja tyle nie sypie ale i nie wydaje się to przesadnie. Belzebub to ile to twoje ciemne ma vol. alkoholu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ja dodaję niekiedy 2-3 kg. na 40 litrów do mojego autorskiego piwa "Belzebub" (fakt jest dosć ciemne i juz sam ekstrakt po zacieraniu jest wysoki) a nie wyczuwam jakiś strasznych skutków użycia. Przyznasz, że jest różnica między dosładzaniem dajmy na to portera z blg 22 a dajmy na to dwunastkowego pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ja dodaję niekiedy 2-3 kg. na 40 litrów do mojego autorskiego piwa "Belzebub" (fakt jest dosć ciemne i juz sam ekstrakt po zacieraniu jest wysoki) a nie wyczuwam jakiś strasznych skutków użycia. Przyznasz' date=' że jest różnica między dosładzaniem dajmy na to portera z blg 22 a dajmy na to dwunastkowego pilsa.[/quote'] To jest bezsporne, nie mogę jednak zgodzić się z opinią, że dosłodzenie nawet 1 kg na 20-25 l spowoduje jakieś koszmarne dla piwa skutki. Poza tym kolega zakładający wątek pisał o 1 °Blg co już w ogóle wg mnie pozostawało by niezauważalnym dla średnio rozwiniętego aparatu smakowego. Tomato piwo ma zwykle gdzieś ok. 10-12 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Wydaje mi się że podnoszenie blg cukrem przy takich paramentrach brzeczki niczemu dobremu nie posłuży. Owszem, "woltaż" ci skoczy. Ale kosztem ogólnej jakości produktu finalnego. Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie, jak i chyba dla większości jest to wada. A co z tripelkami, dubelkami strong golden ale .... nie smakuja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Wydaje mi się że podnoszenie blg cukrem przy takich paramentrach brzeczki niczemu dobremu nie posłuży. Owszem' date=' "woltaż" ci skoczy. Ale kosztem ogólnej jakości produktu finalnego.[/quote']Dodanie cukru obniży jakość poprzez uwydatnienie posmaków spirytusowych na pierwszy plan. Dla mnie, jak i chyba dla większości jest to wada. A co z tripelkami, dubelkami strong golden ale .... nie smakuja ? No i jeszcze Cream ale ... pewnie nie smakują, śmierdzą spirytusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 a jakby robić np takiego kozlaka z 3kg słodu to ile tak na oko to wyjdzie brzeczki? 7L?? (bock chyba tak z 16°Blg , nie? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 a jakby robić np takiego kozlaka z 3kg słodu to ile tak na oko to wyjdzie brzeczki? 7L?? (bock chyba tak z 16°Blg , nie? ) A jaki ten słód masz ? Jak dla mnie to daj sobie spokój, dokup słodu albo ewentualnie z tego co masz zatrzyj jakieś lekie piwko, bo to trochę nieopłacelne tracić czas i energię dla kilku litrów piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 a jakby robić np takiego kozlaka z 3kg słodu to ile tak na oko to wyjdzie brzeczki? 7L?? (bock chyba tak z 16°Blg , nie? ) Z 3 kg słodu można otrzymać ok 11-12l brzeczki 16°Blg. To wersja optymistyczna. Realnie jakieś 10l powinieneś uzyskać. Jak dla mnie to daj sobie spokój, dokup słodu albo ewentualnie z tego co masz zatrzyj jakieś lekie piwko, bo to trochę nieopłacelne tracić czas i energię dla kilku litrów piwa. Dlaczego? Jeśli chce się bawić, to niech się bawi - nie zniechęcaj chłopaka. Ja sam jeszcze pamiętam moją pierwszą warkę którą robiłem u Infama i gdy się dowiedziałem że to będzie 20l - pomyślałem sobie wtedy, że to tyyyyle piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Dlaczego? Jeśli chce się bawić, to niech się bawi - nie zniechęcaj chłopaka. Ja sam jeszcze pamiętam moją pierwszą warkę którą robiłem u Infama i gdy się dowiedziałem że to będzie 20l - pomyślałem sobie wtedy, że to tyyyyle piwa! He he he. Kierowały mną tylko dobre intencje A co jak piwo wyjdzie dobre a tu tylko kilka litrów ? Edytowane 26 Marca 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Cześć A co jak piwo wyjdzie dobre a tu tylko kilka litrów ? Wtedy jest zajebista motywacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Cześć A co jak piwo wyjdzie dobre a tu tylko kilka litrów ? Wtedy jest zajebista motywacja Ha ha niby tak, ale jaki żal jednocześnie, że nie zrobiło się dwa razy więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) nie zrobiło się 3 razy więcej, bo się ma średnie warunki warunki. I tak będę gotował na 2 gary ps. mam 2,5kg monachijskiego i jakieś 1kg w dwóch karmelowych i zastanawiam sie ile dać szyszek aromatycznych z 30 g na 5 minut, a magnum goryczka wg kalkulatora 50gram na IBU 30, ok?? spróbuję do 15L brzeczki z tego. Edytowane 26 Marca 2010 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się