Jacek Wiśniewski Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Witam, Zrobiłem przeniczne z brewkita. Skladniki to 1,7 kg ekstraktu nachmielonego, 1,7 kg ekstraktu niechmielonego i drożdże WB-06. Dla podbicia ekstraktu dodałem jeszcze 4 czubate łyżki glukozy, ponieważ poprzednie piwo wyszło trochę słabe. Fermentacja burzliwa trwa już 8 dni i nie zapowiada się na koniec. Piwo pracuje, próbka pobrana do pomiaru blg mocno nagazowana, ale smaczna. Piwo nie jest kwane, nie ma niechcianych aromatów. Fermentuje w temperaturze około 18-21C. Obecnie blw wynosi około 4. Dziświeczorem muszę wyjechać na ponad tydzień. Czy zostawić to piwo na burzliwej tak długo i rozlać do butelek po, powrocie? Czy może zlać na cichą i niech do powrotu dofermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Ja bym zostawił na cichą w tym samym fermentorze, tym bardziej że to hefeweizen. Przelewanie prawie nigdy nie jest potrzebne. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Zostaw je na drozdzach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Wiśniewski Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Ok, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Ostatnio robiłem hefeweizen na tych drożdżach , burzliwa trwała 4dni , a póżniej jeszcze wlokła się przez następne dwa tygodnie . Te drożdże zwalniają i bardzo długo dofermentują . Możesz piwo zostawić śmiało bez przelewania jeszcze jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się