dexteris Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witam, zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES. Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra?? będę wdzięczny za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Trochę mało bo "standardowo" ma być 4g na 0,5l, więc będzie taka mineralna niskogazowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Witam, zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES. Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra?? będę wdzięczny za odpowiedź Do butelek o większej pojemności należy dawać mniej surowca do refermentacji. Przy butelce 0.9l glukoza w ilości 8g spowoduje przegazowanie, ale 4g mogą być niewystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Jest to bardziej złożone. Wszystko zależy na jakim odfrementowaniu brzeczki zakończyłeś fermentację. Ile blg miało piwo przed butelkowaniem. Jaki rodzaj piwa. Te 4 g mogą być wystarczające, ale może to trwać dłużej. Może być tak, że powstaną granaty jak piwo mało odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Po kilku przegazowanych piwach zacząłem stosować mniejsze ilości cukru/glukozy do refermentacji. Obecnie daję do ALE 6-7 gram/ 1 L, a do Lagerów 5,5-6 gram/ 1 L. Moim zdaniem piwa wychodzą smaczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się