dexteris Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 Witam, zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES. Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra?? będę wdzięczny za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 Trochę mało bo "standardowo" ma być 4g na 0,5l, więc będzie taka mineralna niskogazowana Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 Witam, zabutelkowałem moje pierwsze piwo - z ekstraktów WES. Dodałem po 4 gramy glukozy podczas butelkowania, ale czy to nie za mało na butelkę plastikowa 0.9 litra?? będę wdzięczny za odpowiedź Do butelek o większej pojemności należy dawać mniej surowca do refermentacji. Przy butelce 0.9l glukoza w ilości 8g spowoduje przegazowanie, ale 4g mogą być niewystarczające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 Jest to bardziej złożone. Wszystko zależy na jakim odfrementowaniu brzeczki zakończyłeś fermentację. Ile blg miało piwo przed butelkowaniem. Jaki rodzaj piwa. Te 4 g mogą być wystarczające, ale może to trwać dłużej. Może być tak, że powstaną granaty jak piwo mało odfermentowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 Po kilku przegazowanych piwach zacząłem stosować mniejsze ilości cukru/glukozy do refermentacji. Obecnie daję do ALE 6-7 gram/ 1 L, a do Lagerów 5,5-6 gram/ 1 L. Moim zdaniem piwa wychodzą smaczniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts