Mark Er Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Witam Wszystkich, jestem początkujący i to jest moja 7 ma warka. W niedziele warzyłem Grodziskie. Skład:Słód Pszeniczny wędzony dębem -3,4 kg Zacieranie : 63 stopnie - 35 minut, 72 stopnie - 30 minut, mashout - 10 minut. Za dużo brzeczki wysłodziłem i gotowanie trwało około 120 minut zamiast zakładanych 60 ciu. Wyszło 21 L brzeczki o gęstości 8 BLG. Drożdże Safbrew S-33 wcześniej uwodnione zostały dodane do brzeczki o temp 17 stopni. temperatura otoczenia fermentacji 17-18 stopni, więc idealnie dla tych drożdży. Po 12 godzinach od zadania drożdże się rozszalały, z rurki bulkało non-stop, na powierzchni gęsta piana, która utrzymywała się do środy. Jako,że balling początkowy był bardzo mały w czwartek chcialem sprawdzić do ilu już zeszło. I tu zaczynają się jaja: pomimo wszelkich oznak udanej fermentacji burzliwej BLG zeszło tylko do 5 stopni. Pomiar był robiony ballingometrem kilkukrotnie. Moje pytanie do Was co robić? Zastanawiam się czy w poniedziałek nie kupić drugiej saszetki drożdży takich które głębiej odfermentują (myślałem o T-58). Co myślicie? Bo tak na oko, to drożdże zejdą jeszcze może z 1 BLG, ale i tak 4 BLG z ośmiu to moim zdaniem bardzo słaby wynik. Pomóżcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Upewnij się, że na 100 % ballingometr dobrze wskazuje. Zatarłeś lekko na słodko ale mimo to i tak słabo zjadły. A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Spokojnie możesz podnieść temp. do 20' i poczekać. To są strasznie leniwe drożdże. Jedyne co mogło pójść nie tak, to słabe napowietrzenie brzeczki, a to już po ptokach... dosypywanie drożdży ma malutki sens. zlej po 14 dniach na cichacza, troche się napowietrzy, i zostaw na 2-3 dni. co ma zejśc to zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. Edytowane 25 Listopada 2017 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 21:30, Pabllo_Lodz napisał(a): 35 minut to może być za mało. Rozwiń Ponieważ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się Jakiś błąd pomiaru obstawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Er Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedzi. Raczej to nie problem z napowietrzeniem. Przelewałem z gara za pomocą rurki z dużej wysokości mocno rozchlapując brzeczkę w fermentorze. Piana przed zadaniem drożdży taka na 4 palce była. Ballingometr wskazuje dobrze, sprawdzałem go już. Natomiast problem może być rzeczywiście z bąbelkami na powierzchni, jutro sprawdzę ponownie i dam znać co i jak. W dniu 25.11.2017 o 21:05, Henx napisał(a): A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Rozwiń Nie wiedziałem jakich suchych użyć (w płynne na razie się nie bawię, bo raz, że droższe a dwa to nie mam mieszadła) bo a gdzieś w internetach znalazłem, że ktoś robił na nich i całkiem fajne wyszło, więc postanowiłem spróbować:) A, zapomniałem dodać, że w czwartek po sprawdzeniu BLG podniosłem temperaturę i od tego czasu stoi w 22 stopniach, ale bulkać nie zaczęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Er Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 22:33, aldorn napisał(a): Czekaj, bo nie ogarniam. Robiłeś w niedzielę, ruszyło po 12 h i z pianą poszła fermentacja, bulgotało do środy z początkowego 8 BLG. Chcesz powiedzieć, że dwie i pół doby takiej burzliwej i zjadło tylko 3 BLG? Na logikę takiemu mało doświadczonemu jak ja to nie da się Jakiś błąd pomiaru obstawiam. Rozwiń No właśnie ja też jestem w szoku, bo obstawiałem ze po takiej uczcie na jaką wyglądało, zjadły co najmniej do tych dwóch i pół. Myślałem , że dam poleżeć kilka dni i zleje na cichą a tu taki zonk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 21:30, Pabllo_Lodz napisał(a): Próbkę odgazowałeś? Zawartość co2 może powodować fałszowanie wyniku pomiaru. Jeszcze kwestia czasu zacierania w 63 stopniach. 35 minut to może być za mało. Sprawdź balingomierz w wodzie w 20 stopniach powinien pokazać 0. Rozwiń A ja tylko 10 min w 62'C https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1265631&postcount=1257 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 21:05, Henx napisał(a): Upewnij się, że na 100 % ballingometr dobrze wskazuje. Zatarłeś lekko na słodko ale mimo to i tak słabo zjadły. A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Rozwiń https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 23:59, anteks napisał(a): https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? Rozwiń No właśnie, do kategorii "prawie jak" widocznie pasują świetnie, ale stylowy nie będzie dlatego mnie to zdziwiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 21:05, Henx napisał(a): A tak przy okazji, grodzisz na s-33, ciekawe Rozwiń właśnie...ja robiłem dwa razy ala grodziskie na S-04 wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Er Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W dniu 25.11.2017 o 23:59, anteks napisał(a): https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_(anteks) można? Rozwiń Kurna, zacieranie identycznie \ zrobiłem, chociaż się nie wzorowałem:) A pamiętasz może do ilu ci o piwo odfermentowało? Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło. Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 W dniu 26.11.2017 o 22:32, Mark Er napisał(a): Badałem dzisiaj poziom cukru i jest 4 z małym haczykiem, tak że coś zeszło. Zastanawiam si, czy nie dodać cukru, żeby podbić trochę poziom alko, bo boję się, żeby przy tak niskim poziomie alko i chmielu bakterie albo dzikie drożdże się nie zainteresowały. Co myślicie? Rozwiń Wyluzuj, zjedz snikersa i zostaw to piwo w spokoju jeszcze na jakiś czas . Na jaki? A no do póki Ci baling spada tzn. że fermentacja się jeszcze nie skończyła I niczego nie dosypuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 W dniu 26.11.2017 o 07:44, Henx napisał(a): No właśnie, do kategorii "prawie jak" widocznie pasują świetnie, ale stylowy nie będzie dlatego mnie to zdziwiło Rozwiń Jak nazywał by sie Super Grodziski to było by OK? Obecnie nazywa sie on Piwobranie, jakie piwo wybieraja sędziowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi