krachnagieldzie1 Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Serwus! zamarzyła mi się imperialna red ipa na zimowe wieczory. Mocna podbudowa słodowo-karmelowa z rozgrzewającym alkoholem. Poniżej przepis (mam wątpliwości, czy nie ma za dużo słodów karmelowych), według kalkulatora piwo przy oczekiwanych 20l powinno mieć 21 Blg. Strzegom Pale Ale 6 kg Weyermann - Carared 1 kg Pszeniczny 1 kg Caraaroma 0.4 kg Weyermann Caramunich 3 0.25 kg 150 Viking melanoidynowy 0.5 kgzacieranie: 62st - 45 min 68st - 20 min 72st- 5 min Drożdże US05 x2Burzliwa w temp ok 17-18st (pewnie ok. 2 tygodnie)Cicha 10-14dni w temp ok 18stst Chmieleniem na razie nie zaprzątam sobie głowy. Najpierw skomponuję przepis i przy zamawianiu sprawdzę, co mi w domu zostało. Przy takim Blg będę celował w ok. 80-90 IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bachi Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Słodu Caraaroma dałbym max 0.2kg. Poza tym jak już tyle karmeli tu dodałeś, melanoidynowy będzie tutaj zbędny. Dla podbicia koloru lepiej dać karmelowy czerwony, albo abbey. Moim zdaniem będziesz miał za dużo karmelu z tym zasypem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 (edited) 2 godziny temu, krachnagieldzie1 napisał: Strzegom Pale Ale 6 kg Weyermann - Carared 1 kg Pszeniczny 1 kg Caraaroma 0.4 kg Weyermann Caramunich 3 0.25 kg 150 Viking melanoidynowy 0.5 kg Mysle ze ponad poltora kilo karmelu to mocna przesada. Wlasciwie pol kilo karmelu przy takim blg i zastosowaniu pale'a to jak dla mnie za duzo. Juz lepiej kolor uzyskac mala iloscia barwiacego. Edited November 28, 2017 by Lasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Cześć, ja z takiego zasypu jak poniżej zrobiłem bardzo fajne piwko z mocną podbudową słodową oraz kolorem czerwonym, czy tam ciemnej miedzi. Słód Pilzneński Strzegom - 5 kgSłód Pszeniczny Strzegom - 1 kgSłód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg. Ze 20 litrów, 16-17 blg powinno wyjść z tego. Dołóż sobie z 1 kg czy do zakładanej gęstości słodu pale ale i będziesz moim zdaniem zadowolony. Poza tym jak pisali użytkownicy wyżej zdecydowanie za dużo karmelu w Twojej recepturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now