Jump to content

Imperial red IPA - receptura do oceny


krachnagieldzie1

Recommended Posts

Serwus!

zamarzyła mi się imperialna red ipa na zimowe wieczory. Mocna podbudowa słodowo-karmelowa z rozgrzewającym alkoholem.
Poniżej przepis (mam wątpliwości, czy nie ma za dużo słodów karmelowych), według kalkulatora piwo przy oczekiwanych 20l powinno mieć 21 Blg.

Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                     68st - 20 min
                     72st- 5 min


Drożdże US05 x2

Burzliwa w temp ok 17-18st (pewnie ok. 2 tygodnie)
Cicha 10-14dni w temp ok 18stst

Chmieleniem na razie nie zaprzątam sobie głowy. Najpierw skomponuję przepis i przy zamawianiu sprawdzę, co mi w domu zostało.
Przy takim Blg będę celował w ok. 80-90 IBU


 

Link to comment
Share on other sites

Słodu Caraaroma dałbym max 0.2kg. Poza tym jak już tyle karmeli tu dodałeś, melanoidynowy będzie tutaj zbędny. Dla podbicia koloru lepiej dać karmelowy czerwony, albo abbey. Moim zdaniem będziesz miał za dużo karmelu z tym zasypem.

Link to comment
Share on other sites

 

2 godziny temu, krachnagieldzie1 napisał:


Strzegom Pale Ale     6 kg
Weyermann - Carared     1 kg
Pszeniczny     1 kg
Caraaroma     0.4 kg
Weyermann Caramunich 3     0.25 kg 150
Viking melanoidynowy     0.5 kg


 

Mysle ze ponad poltora kilo karmelu to mocna przesada. Wlasciwie pol kilo karmelu przy takim blg i zastosowaniu pale'a to jak dla mnie za duzo. 

Juz lepiej kolor uzyskac mala iloscia barwiacego. 

 

Edited by Lasek
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

ja z takiego zasypu jak poniżej zrobiłem bardzo fajne piwko z mocną podbudową słodową oraz kolorem czerwonym, czy tam ciemnej miedzi. 

Słód Pilzneński Strzegom - 5 kg
Słód Pszeniczny Strzegom - 1 kg
Słód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg.

Ze 20 litrów, 16-17 blg powinno wyjść z tego. 

Dołóż sobie z 1 kg czy do zakładanej gęstości słodu pale ale i będziesz moim zdaniem zadowolony. 

Poza tym jak pisali użytkownicy wyżej zdecydowanie za dużo karmelu w Twojej recepturze. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.