krachnagieldzie1 Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Serwus! zamarzyła mi się imperialna red ipa na zimowe wieczory. Mocna podbudowa słodowo-karmelowa z rozgrzewającym alkoholem. Poniżej przepis (mam wątpliwości, czy nie ma za dużo słodów karmelowych), według kalkulatora piwo przy oczekiwanych 20l powinno mieć 21 Blg. Strzegom Pale Ale 6 kg Weyermann - Carared 1 kg Pszeniczny 1 kg Caraaroma 0.4 kg Weyermann Caramunich 3 0.25 kg 150 Viking melanoidynowy 0.5 kgzacieranie: 62st - 45 min 68st - 20 min 72st- 5 min Drożdże US05 x2Burzliwa w temp ok 17-18st (pewnie ok. 2 tygodnie)Cicha 10-14dni w temp ok 18stst Chmieleniem na razie nie zaprzątam sobie głowy. Najpierw skomponuję przepis i przy zamawianiu sprawdzę, co mi w domu zostało. Przy takim Blg będę celował w ok. 80-90 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Słodu Caraaroma dałbym max 0.2kg. Poza tym jak już tyle karmeli tu dodałeś, melanoidynowy będzie tutaj zbędny. Dla podbicia koloru lepiej dać karmelowy czerwony, albo abbey. Moim zdaniem będziesz miał za dużo karmelu z tym zasypem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) 2 godziny temu, krachnagieldzie1 napisał: Strzegom Pale Ale 6 kg Weyermann - Carared 1 kg Pszeniczny 1 kg Caraaroma 0.4 kg Weyermann Caramunich 3 0.25 kg 150 Viking melanoidynowy 0.5 kg Mysle ze ponad poltora kilo karmelu to mocna przesada. Wlasciwie pol kilo karmelu przy takim blg i zastosowaniu pale'a to jak dla mnie za duzo. Juz lepiej kolor uzyskac mala iloscia barwiacego. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Cześć, ja z takiego zasypu jak poniżej zrobiłem bardzo fajne piwko z mocną podbudową słodową oraz kolorem czerwonym, czy tam ciemnej miedzi. Słód Pilzneński Strzegom - 5 kgSłód Pszeniczny Strzegom - 1 kgSłód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg. Ze 20 litrów, 16-17 blg powinno wyjść z tego. Dołóż sobie z 1 kg czy do zakładanej gęstości słodu pale ale i będziesz moim zdaniem zadowolony. Poza tym jak pisali użytkownicy wyżej zdecydowanie za dużo karmelu w Twojej recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się