nike21 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) hej chciałbym uwarzyć amerykańskiego lagera. planując kilka warek do przodu w tym m.in. AIPA zamówiłem: -cascade 100g -chinook 50g -citra 50g -simcoe 50g -mosaic 50g pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13. jak myślicie? coś z tego wyjdzie? jakieś zmiany? mam do dyspozycji jeszcze trochę ciemnego słodu 1400EBC, 1kg pszenicy, monahijski i wiedeński po niecałe 2 kg. z chmieli mam jeszcze po 100g Mouteka, Mistral i Oktawia ale na nich planowałem zrobić 3xSH na bazie FAH. jest jeszcze 150g Saaz/Żatecki na kolejne 2 czeskie lagery ale jak porzeba to plany można pozmieniać jakieś propozycje? EDIT: mam świeżą dostawę Pilzneńskiego 25kg, Pale Ale 25kg i 5kg karmelowego najbardziej jasnego z Optimy. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dnia 1.12.2017 o 20:21, nike21 napisał: pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13. Pierwsze pomysły są najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) dzieki za dobre słowo, utworzyłem bsmx'a Cascade Lager.bsmx American Lager Classic American Pilsner Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 88.2%) 0.3kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 5.9%) 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 5.9%) 20g Hallertau Magnum 14AA (27.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Cascade 5.5AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min DCL/Fermentis Saflager Lager W-34/70 2017-12-01 Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 2min) 50°C 30min Dodano 13l wody 54°C Saccharification (Podgrzewanie 15min) 64°C 75min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Edytowane 2 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Nie wiem jakie lubisz piwka, ale lagery troszkę bardziej nachmielone mi osobiście bardziej smakują. Więc jak celujesz w 12 blg to ibu 30 do 35, a jak 13 blg to ibu w okolicach 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 lubię gorzkie piwka ale boje się goryczką czy też słodowością przykryć aromat chmielu stąd IBU bliżej 30 i piwko bardziej wytrawne niż czeska trzynastka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się