Skocz do zawartości

Cascade Lager


nike21

Rekomendowane odpowiedzi

hej

 

chciałbym uwarzyć amerykańskiego lagera. planując kilka warek do przodu w tym m.in. AIPA zamówiłem:

 

-cascade 100g

-chinook 50g

-citra 50g

-simcoe 50g

-mosaic 50g

 

pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13.

 

jak myślicie? coś z tego wyjdzie? jakieś zmiany? mam do dyspozycji jeszcze trochę ciemnego słodu 1400EBC, 1kg pszenicy, monahijski i wiedeński po niecałe 2 kg. 

z chmieli mam jeszcze po 100g Mouteka, Mistral i Oktawia ale na nich planowałem zrobić 3xSH na bazie FAH. jest jeszcze 150g Saaz/Żatecki na kolejne 2 czeskie lagery ale jak porzeba to plany można pozmieniać :)

 

jakieś propozycje?

 

EDIT: mam świeżą dostawę Pilzneńskiego 25kg, Pale Ale 25kg i 5kg karmelowego najbardziej jasnego z Optimy. 

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 1.12.2017 o 20:21, nike21 napisał:

pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13.

Pierwsze pomysły są najlepsze :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za dobre słowo, utworzyłem bsmx'a 

Cascade Lager.bsmx

 

American Lager

Classic American Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 88.2%)
  2. 0.3kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 5.9%)
  3. 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 5.9%)
  4. 20g Hallertau Magnum 14AA (27.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Cascade 5.5AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  7. DCL/Fermentis Saflager Lager W-34/70 2017-12-01

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 2min) 50°C 30min Dodano 13l wody 54°C
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 64°C 75min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.