nike21 Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 (edited) hej chciałbym uwarzyć amerykańskiego lagera. planując kilka warek do przodu w tym m.in. AIPA zamówiłem: -cascade 100g -chinook 50g -citra 50g -simcoe 50g -mosaic 50g pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13. jak myślicie? coś z tego wyjdzie? jakieś zmiany? mam do dyspozycji jeszcze trochę ciemnego słodu 1400EBC, 1kg pszenicy, monahijski i wiedeński po niecałe 2 kg. z chmieli mam jeszcze po 100g Mouteka, Mistral i Oktawia ale na nich planowałem zrobić 3xSH na bazie FAH. jest jeszcze 150g Saaz/Żatecki na kolejne 2 czeskie lagery ale jak porzeba to plany można pozmieniać jakieś propozycje? EDIT: mam świeżą dostawę Pilzneńskiego 25kg, Pale Ale 25kg i 5kg karmelowego najbardziej jasnego z Optimy. Edited December 1, 2017 by nike21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 Dnia 1.12.2017 o 20:21, nike21 napisał: pomyślałem, że 50g cascade mógłbym użyć do lagera tylko nie za bardzo wiem jak go nachmielić. pierwszy pomysł mam podobnie jak przy czeskiej trzynastce Wihury czyli 25g na 10minut i 25g na 0 minut. zasyp planuję 100% pilzneński, magnum na goryczkę na 30-35 IBU, zacieranie na wytrawnie 40 min w 65°C i 20 min w 72°C. BLG celuję w 12-13. Pierwsze pomysły są najlepsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 2, 2017 Author Share Posted December 2, 2017 (edited) dzieki za dobre słowo, utworzyłem bsmx'a Cascade Lager.bsmx American Lager Classic American Pilsner Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.5kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 88.2%) 0.3kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 5.9%) 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 5.9%) 20g Hallertau Magnum 14AA (27.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Cascade 5.5AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min DCL/Fermentis Saflager Lager W-34/70 2017-12-01 Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 2min) 50°C 30min Dodano 13l wody 54°C Saccharification (Podgrzewanie 15min) 64°C 75min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Edited December 2, 2017 by nike21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 Nie wiem jakie lubisz piwka, ale lagery troszkę bardziej nachmielone mi osobiście bardziej smakują. Więc jak celujesz w 12 blg to ibu 30 do 35, a jak 13 blg to ibu w okolicach 40 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted December 2, 2017 Author Share Posted December 2, 2017 lubię gorzkie piwka ale boje się goryczką czy też słodowością przykryć aromat chmielu stąd IBU bliżej 30 i piwko bardziej wytrawne niż czeska trzynastka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now