Skocz do zawartości

Wheat Ipa help


magiczna

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem studentka technologii żywności i tytułem mojej pracy inzynierskiej jest niestety czysto teoretyczne uwarzenie piwa w stylu Wheat Ipa. Potrzebuje pomocy z receptura, teoretycznie znalazłam cos na stronie brewness ale mi nie odpowiada... dlatego pytam w jaki sposób zaprojektowac piwo w tym stylu. Tematem mojej pracy jest właśnie typowe zaprojektowanie, a ja nawet nie wiem, jak policzyc potrzebne ilosci...

Wymyśliłam sobie takie slody jak: pilznenski,

Pale ale

Pszeniczny

Chmiele

Citra

Mosaic

Amarillo

Aurora

Oraz drożdże US - 05

Za kazda pomoc bede wdzięczna :)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, magiczna napisał:

domowe warzenie piwa, dotarłam również do strony brewness oraz home.brewing

Czyli biednie jak na pierwszy stopień naukowy.
Jak po angielsku sobie radzisz z tekstami pop-naukowymi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radze sobie dobrze, ale nie umiem szukać. To nie jest tak, że chce isc na łatwiznę, przejrzałam wszystkie czasopisma piwowarskie w bibliotece. Jesli chodzi o sam proces warzenia i surowcow to mam szersze zaplecze literaturowe. Mialam również książki pt 1000 piw które warto znać i inne, ale o samej wheat ipa nic nie znalazłam.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak miga na czerwono na górze panelu to wiadomość prywatna ;)

O nowych IPA pisali po angielsku w BYO: https://byo.com/brew-your-own-special-issues/product/188-ipa-style-guide
Możesz odwołać się również do wytycznych BJCP 2015 - sekcja 21: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

O piwach pszenicznych ogólnie nie ma chyba lepszego opracowania niż: Brewing with Wheat - Stan Hieronymus: https://www.amazon.com/Brewing-Wheat-Stan-Hieronymus/dp/0937381950


Mam nadzieję,  ze się przyda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak rozumieć pomoc w zaprojektowaniu? Masz już przygotowaną część teoretyczną (co to jest warzenie, co to są piwa, co to jest słód i jak uzyskać z niego alkohol, piwa górnej fermentacji, piwa pszeniczne, w końcu co charakteryzuje Wheat IPA, co to jest chmiel i do czego służy)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Jak rozumieć pomoc w zaprojektowaniu? Masz już przygotowaną część teoretyczną (co to jest warzenie, co to są piwa, co to jest słód i jak uzyskać z niego alkohol, piwa górnej fermentacji, piwa pszeniczne, w końcu co charakteryzuje Wheat IPA, co to jest chmiel i do czego służy)?


Dokładnie, to już mam. Mam do tego niezbędna literature. Jedynie czego nie mam to właśnie receptura na stworzenie 20 litrow piwa Wheat ipa, aczkolwiek wczoraj znalazłam recepturę na wzór piwa z browaru trzech kumpli na stronie brewness. Chodzi mi o opracowanie surowców, czasow, wydajności lecz niestety czysto teoretyczna, bo nie dają mi możliwości warzenia na uczelni.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, magiczna napisał:


 

 


Dokładnie, to już mam. Mam do tego niezbędna literature. Jedynie czego nie mam to właśnie receptura na stworzenie 20 litrow piwa Wheat ipa, aczkolwiek wczoraj znalazłam recepturę na wzór piwa z browaru trzech kumpli na stronie brewness. Chodzi mi o opracowanie surowców, czasow, wydajności lecz niestety czysto teoretyczna, bo nie dają mi możliwości warzenia na uczelni.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

 

Jesli chodzi o przepisy na klona panIPAni, ktore sa na brewnessie to raczej bym na nie uwazal. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Lasek napisał:

Jesli chodzi o przepisy na klona panIPAni, ktore sa na brewnessie to raczej bym na nie uwazal. 

Generalnie na klony w serwisach tworzonych przez użytkowników trzeba uważać ;)

@magiczna bierz klony z BYO, z publikacji fizycznych (albo ich e-wersji). Zawsze lepiej wygląda w bibliografii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.