Skocz do zawartości

Binio warzy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W sobotę 27.03 warzyłem pierwsze piwo. Padło na zestaw z BA Pale Ale z procesem zacierania.

 

Skład:

- słód Pale Ale 3,8 kg

- słód Carahell 0,2 kg

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat)

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat)

- drożdże Safale US-05 11,5 g

 

Zacieranie infuzyjne -67°C do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej.

Następnie miało nastąpić podgrzanie do 76°C - jednak umknęło to mojej uwadze:( I tutaj mam pytanie, czy jest to błąd krytyczny, zagrażający temu piwu?

Do filtrowania zatem trafiło o temperaturze 67°C

Gotowanie 60 min. pierw goryczka, potem na 15 min przed końcem aromatyczny.

Chłodzenie w wannie.

Brzeczka miała 12°Blg

Drożdże zapodane w temperaturze 23°C gdyż w takiej temperaturze przeprowadzana jest fermentacja. Ruszyło dość intensywnie po trzech godzinach.

 

Po tygodniu zamierzam zlać na cichą.

 

Mile widziane uwagi:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio (bodajże warka nr 17) przed filtracją podgrzałem błędnie do jakiś 74°C. Coś mi się pomieszało i wysładzanie było straszne. Szło jak krew z nosa, mieszadłem robiłem nacięcia w młócie. Pogiąłem filtrator z oplotu i ogólnie szło wolno, ale ostatecznie się udało :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zlałem piwo na cichą, i powiem wam jestem pod wrażeniem. Klarowne to ono może nie jest, ale smak mnie powalił. Jest super jako młode piwo. Więc mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej. Dostałem taki zastrzyk pozytywnej energii że już planuję co będzie następne. :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :|

I ot w tym wszystkim chodzi :| O dobrą zabawę, znakomite piwko, pozytywne wibracje :)

Nie daj się zwariować niepowadzeniom (bo i takie się przydarzą), pokusom występowania na konkursach i rozczarowaniom gdy nie staniesz na podium i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 2 A'la Grodziskie 8°Blg zestaw BA 24.04.2010

 

Skład:

-słód wędzony 1,5kg

-słód pszeniczny jasny 1kg

-chmiel aromatyczny Lubelski 50g (granulat)

-drożdże górnej ferm. Safbrew S-33 10g

 

5l wody 37°C , 30 min

+2l wody 50°C , 20 min

+3l wody 70°C , 30 min

+2l wody 75°C , 30 min

 

Chmielenie

90' 30g

70' 20g

 

Wyszło 17l 8°Blg, mało :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.