binio Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Witam W sobotę 27.03 warzyłem pierwsze piwo. Padło na zestaw z BA Pale Ale z procesem zacierania. Skład: - słód Pale Ale 3,8 kg - słód Carahell 0,2 kg - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat) - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat) - drożdże Safale US-05 11,5 g Zacieranie infuzyjne -67°C do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej. Następnie miało nastąpić podgrzanie do 76°C - jednak umknęło to mojej uwadze:( I tutaj mam pytanie, czy jest to błąd krytyczny, zagrażający temu piwu? Do filtrowania zatem trafiło o temperaturze 67°C Gotowanie 60 min. pierw goryczka, potem na 15 min przed końcem aromatyczny. Chłodzenie w wannie. Brzeczka miała 12°Blg Drożdże zapodane w temperaturze 23°C gdyż w takiej temperaturze przeprowadzana jest fermentacja. Ruszyło dość intensywnie po trzech godzinach. Po tygodniu zamierzam zlać na cichą. Mile widziane uwagi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Hej, wszystko dobrze zrobiłeś. Natomiast brak mash-out skutkował tylko dłuższą i trudniejszą filtracją oraz być może minimalnie mniejszą wydajnością, w sumie nieistotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Ostatnio (bodajże warka nr 17) przed filtracją podgrzałem błędnie do jakiś 74°C. Coś mi się pomieszało i wysładzanie było straszne. Szło jak krew z nosa, mieszadłem robiłem nacięcia w młócie. Pogiąłem filtrator z oplotu i ogólnie szło wolno, ale ostatecznie się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dzisiaj zlałem piwo na cichą, i powiem wam jestem pod wrażeniem. Klarowne to ono może nie jest, ale smak mnie powalił. Jest super jako młode piwo. Więc mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej. Dostałem taki zastrzyk pozytywnej energii że już planuję co będzie następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Cześć I ot w tym wszystkim chodzi O dobrą zabawę, znakomite piwko, pozytywne wibracje Nie daj się zwariować niepowadzeniom (bo i takie się przydarzą), pokusom występowania na konkursach i rozczarowaniom gdy nie staniesz na podium i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 ...... i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać Bielok, masz u mnie piwo za to stwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 .............. i gderaniu starej że to wszystko robisz po to żeby się nachlać A moja nigdy mi tak nie powiedziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 BIELOK Twoja lepsza połowa nie lubi piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Cześć offtopic się zrobił ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Warka nr. 2 A'la Grodziskie 8°Blg zestaw BA 24.04.2010 Skład: -słód wędzony 1,5kg -słód pszeniczny jasny 1kg -chmiel aromatyczny Lubelski 50g (granulat) -drożdże górnej ferm. Safbrew S-33 10g 5l wody 37°C , 30 min +2l wody 50°C , 20 min +3l wody 70°C , 30 min +2l wody 75°C , 30 min Chmielenie 90' 30g 70' 20g Wyszło 17l 8°Blg, mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się