Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) W imieniu Lubuskiego Oddziału Terenowego PSPD mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w IV Konkursie Piw Domowych w Zielonej Górze. Jak co roku konkurs przeprowadzony będzie w jednej kategorii - w której główną nagrodą będzie możliwość uwarzenia tego piwa w Minibrowarze Haust. Kategoria to: Milkshake IPA [14-17 blg] - po modzie na New England IPA pojawiła się ciekawa wariacja tego stylu, która ma łączyć cechy mocno nachmielonego po amerykańsku IPA oraz napoju z całkowicie innej kategorii – mlecznego shake’a. Taki efekt ma zapewnić dodanie do trunku laktozy oraz owoców, tworząc niepowtarzalny smak i zapach "shake-a". Piwo ma mieć charakterystyczny jogurtowo-owocowy aromat. Nie ograniczamy wyobraźni piwowara - można użyć dowolną kombinację owoców oraz chmieli. Piwo nie może być kwaśne. Bazowym piwem jest NEIPA czyli Veromont IPA. Dokładny opis stylu zostanie opublikowany na dniach. Regulamin i formularz w załącznikach. Szczegóły oraz nagrody będą publikowane z czasem. Zapraszam do warzenia i udziału w konkursie! Milkshake-IPA_Jan_Gadomski (2).pdf Formularz zgłoszeniowy IV KPD w ZG.pdf Edytowane 30 Października 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opis stylu załączony do pierwszego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Data konkursu oraz spotkanie piwowarów domowych z względów organizacyjnych zostały przeniesione na 24 marca. Regulamin i formularz zgłoszeniowy opublikuje na dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush_2008 Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 i jak sytuacja z formularzem i regulaminem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Jutro będzie publikowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 I już jest. Zaznaczam od razu, że wtorek jest ostatnim dniem przyjmowania (w poniedziałek Haust jest nieczynny) i jest to nieprzekraczalny termin dostarczenia piw. Piwa przed konkursem muszą się ustabilizować po podróży. Życzę wszystkim powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Przewidujecie dyplomy w tym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Zapytam się głównego organizatora A tak serio w tym roku sprawa będzie przypilnowana i jak zlecą druk do drukarni to wydrukujemy też dla Ciebie od razu dyplom. Ogólnie miały być statuetki ale firma, która je sponsorowała wycofała się z tego niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Trzymam za słowo, w tym roku też spróbuję swoich sił w konkursie, chociaż kategoria niełatwa. W regulaminie zauważyłem pomyłkę, w zdaniu na temat nagrody specjalnej jest wymieniony browar Probus, a powinien byc zapewne Haust Pozdrowienia dla Ciebie i Pawła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Od wczoraj rozpoczęło się przyjmowanie piw do IV KPD w Hauście. Kategoria Milkshake IPA jest bardzo wymagająca i mam nadzieje, że konkurencja będzie na wysokim poziomie Wszystkich serdecznie zapraszamy do nadsyłania piw i zapraszamy oczywiście na XIII spotkanie piwowarów domowych startujemy od 17. A tak prezentuje się plakat naszego spotkania: Lista sponsorów nagród publikowana będzie sukcesywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Niestety w związku z zawieszeniem działalności warzelni w Minibrowarze Haust, wycofana została główna nagroda - warzenie zwycięskiego piwa. Trwają negocjacje o to by piwo zostało uwarzone w innym browarze, tak by uczestnicy nie czuli się poszkodowani z tego powodu. Przykro jest mi informować o tym i zostałem postawiony w bardzo niezręcznej sytuacji. Przepraszam za zaistniałą sytuacje. Jednocześnie informuje, że konkurs przebiegnie w normalnym trybie, a browar Haust będzie sponsorem nagród rzeczowych. Udostępni także miejsce pod konkurs i Spotkanie piwowarów domowych bez żadnych zmian. Obecnie mamy już około 20 piw. Lista uczestników w środę. [EDIT] Oczywiście przez zaistniała sytuacje nastąpią zmiany w regulaminie. Edytowane 16 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Przyjmowanie piw z dniem wczorajszym zakończone. Wszystkie piwa czekają teraz w chłodni do eliminacji. A tak prezentuje się lista uczestników: Grzegorz Adamczyk Mateusz Bonikowski Maciej Branicki Piotr Brzeziński Radosław Bugiel Michał Cieślik Piotr Ćwikliński Julian Ćwirko Łukasz Derdziak Maciej Falkowski Jan Gadomski Daniel Jakubczyk Michał Kaczmarek Paweł Kowalewski Patryk Kranc Piotr Krawczyk Łukasz Kryśkiewicz Rafał Krzywicki Tomasz Maciąg Sebastian Makowski Artur Milczarczyk Rafał Mortka i Krzysztof Szczepaniak Leszek Nitschke Maciej Osiński Bartosz Packo Marcin Pająk Krzysztof Pawlik Dawid Pietkiewicz Rafał Polok Jarosław Reczek Mateusz Rosłaniec Krzysztof Ruda Wojciech Siudowski Marcin Sokalski Łukasz Wasilewski Leszek Wydro Kolejność alfabetyczna. 36 zgłoszeń, co nas bardzo cieszy Życzymy wszystkim powodzenia. Eliminacje odbędą się w czwartek od godziny 18. Planowany skład sędziowski: Krzysztof Czechanowski - przewodniczący jury, certyfikowany sędzia PSPD, Prezes Lubuskiego OT PSPD Szymon Kierszniowski - wieloletni piwowar domowy Krzysztof Kula - piwowar w Browarze Birbant Piotr Kowalski - certyfikowany sędzia PSPD, piwowar w Browarze Świebodzin oraz steward Paweł Kąkol - piwowar Minibrowaru Haust. Edytowane 23 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Czy już wiadomo kto przeszedł eliminacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Do finału zakwalifikowało się 6 piw. Z tego powodu nie będziemy ujawniać nazwisk, zwiększy to trochę dozę niepewności dla finalistów Proszę czekać jutro na wyniki, które podamy zaraz po za kończeniu finału - koło godziny 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Serdecznie gratulujemy!!! Serden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Będzie upubliczniona pełna lista miejsc w konkursie czy wybrano tylko 3 najlepsze? Będą jakieś metryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Będzie upubliczniona pełna lista 6 finalistów. Nie mam listy u siebie - została w Hauście, a w poniedziałek jest on nieczynny i nie ma kto mi tam wydać tej listy. Jutro koło godziny 12 pojadę ją odebrać i wtedy napiszę pełne wyniki z punktacją. Metryczki z eliminacji wysłane zostaną w środę, natomiast metryczki finałowe postaram się opracować przez święta i wysłać zaraz po nich. Nagrody i dyplomy wysłane zostaną po świętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Pełne wyniki IV Zielonogórskiego KPD: 1. Julian Ćwirko 35.33 pkt. 2. Marcin Pająk 34.33 pkt. 3. Jan Gadomski 33.33 pkt. 4. Łukasz Wasilewski 26.33 pkt. 5. Grzegorz Adamczyk 25.33 pkt. 6. Leszek Wydro 23.33 pkt. Przepraszamy za opóźnienia w opublikowaniu pełnej listy finalistów i serdecznie gratulujemy finalistom! Tak jak było napisane metryczki eliminacyjne spłyną jutro i jak co roku pokuszę się o parę słów na temat piw przysłanych do konkursu. Metryczki finałowe, nagrody i dyplomy po świętach. Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Metryczki eliminacyjne rozesłane. Prosiłbym jeszcze o kontakt Michała Kaczmarka i podanie adresu e-mail, ponieważ odbija mi jego skrzynkę, więc albo źle odczytałem jego maila z formularza albo nie chce przepuścić załącznika. Jak co roku chciałbym napisać "słów kilka":odnośnie poziomu piw, który jak widać nie był górnolotny. Niestety królowała niezgodność z stylem. Zdajemy sobie, że Milkshake IPA jest bardzo wymagającym stylem, w którym ciężko jest uwarzyć odpowiednio zbalansowane piwo, tak by posiadało wszystkie wymagane jego cechy stąd też taki długi termin ogłoszenia jego. Skrócony opis stylu mówił: "Wyraźnie zaznaczone nuty mleczno-owocowe, zbliżone do milkshake’a oraz aromatycznych chmieli nowofalowych. Piwo gładkie, kremowe i ekstremalnie pijalne. Owoce nie powinny dawać kwaśności. Pozostałe cechy piwa nawiązują do stylu IPA." I tu niestety zaczęły się schody w przypadku wielu piw - jeżeli w piwie były już spore ilości owoców to były albo za kwaśne w odbiorze i traciło ono na gładkości albo w paru przypadkach niewyczuwalne. Niejednokrotnie owoce dawały wrażenia kompotu takiego starego z piwnicy. Często przy tej sporej owocowości nie można było wyczuć już słodkiej laktozy ani chmielowości. W drugim przypadku gdzie owoców były małe ilości lub owoce nie były dominujące w piwie, a główne skrzypce grał chmiel niestety wychodziło spore utlenienie, "granulowaty" aromat i smak oraz często mocna dominująca goryczka, ściągająca i nieszlachetna. Zabijało to skutecznie balans i gładkość w piwie. Pod goryczką ginęła też laktoza, piwa sprawiały wrażenie niedorobionych NEIPA. Zdarzyło się też piwo, w którym dominowała tylko i wyłącznie laktoza, a samo piwo było nieprzyjemnie mdłe w smaku z średnią wadą fermentacyjną. Zbudowanie odpowiedniego balansu właściwie udało się tylko trzem finalistom z trzech pierwszych miejsc. W pozostałych przypadkach piwa były znacznie przesunięte albo w stronę kwasowości (co było największym mankamentem piw) lub goryczki - granulowatej z powodu dużej ilości chmieli. Część piw eliminacyjnych wyglądała niestety słabo - sędziowie mieli wrażenie, że niektóre osoby próbowały ratować uwarzone przez siebie NEIPA, zamieniając je w Milkshake IPA. Na przyszłość powiem szczerze jeżeli wyjdzie Ci bazowe piwo średnie lub słabe z wadą to nie otrzymasz z tego super ekstra piwa po dodaniu owoców i wrzuceniu łopaty chmielu. Jakie piwo bazowe takie piwo po wariacji. Teraz ta gorsza część konkursu Piw zainfekowanych w tym roku mieliśmy 7. Nie były to jakieś cudownie wymyślne infekcje - 3 kiszone kapusty, 3 aromaty typu aptecznego i jedna mokrej ścierki. Piwom tym nie dało się określić wrażeń ogólnych. Kolejne 6 piw, w których tego nie można było też zrobić posiadały dominujące wady wynikające z fermentacji lub z złej jakości drożdży. Mianowicie pojawiły się fuzle z aldehydem octowym, diacetyl oraz w jednym przypadku potężny kwas kaprylowy. Oprócz tego pojawiły się też dwa piwa bardzo utlenione. Utlenienie objawiało się nieciekawie - połączeniem miodu z kartonem oraz przepotężnymi skarpecianymi aromatami kwasu izowalerianowego. No i tu dochodzimy też do samych delikatnych wad - gdzie królował właśnie utleniony chmiel. Niestety sporo piw kulało na słabej jakości chmieli w aromacie. Przekładało się to często na goryczkę, która w wielu wypadkach wychodziła też nieciekawa, mało amerykańska (owocowa) nieszlachetna - szorstka i ściągająca. I tutaj jeszcze należy wspomnieć o drożdżach - niektóre szczepy nie powinny być użyte w tym stylu... Pojawiły się piwa na belgijskich szczepach co powodowało otrzymanie fenoli w piwie, a w niektórych piwach stworzenie aromatu lekowego. To miał być Milkshake IPA nie Speciality Belgian Ales W wielu wypadkach neutralne drożdże także nie zrobiły swojej roboty, a typowo angielskie szczepy niestety dawały lekkie wady. Jak widzicie poziom był na prawdę zróżnicowany -wyłonione piwa finałowe wyróżniały się znacznie. Teraz kilka słów o nich właśnie. Piwo Juliana Ćwirko od początku wybijało się bardzo nietypowym aromatem i bardzo pozytywnie zaskoczyło sędziów. Zrobione zostało na FM 55 Zielone Wzgórza czyli dedykowanym szczepie do NEIPA. Fermentacja czuć było przeprowadzono czysto i bez skoków temperatury co odwdzięczyło się ładnym estrowym aromatem, choć przykrywały go skutecznie chmiele i dodatek użyty w tym piwie. Wychodziły one bardziej retronosowo. Ale przejdźmy do aromatu właściwego - na pierwszym planie w tym piwie królowała przyjemna mleczna truskawka oraz kokos. Połączenie to dawało świetne wrażenie mlecznego szejka i z chęcią bym spił taką mleczną wersję tego napoju. Okazało się, że drugim składnikiem użytym w piwie wcale nie był kokos lecz macerowane fasolki Tonki. Naprawdę wielki szacunek za pomysł. Piwo posiadało także nie cały kilogram laktozy i co ciekawe do kotła przy chmieleniu użył Julian mleka 0% w ilości 400 ml. W aromacie chmiele występowały delikatnie w tle, natomiast w smaku już ładnie wybijały się owocowo. Odmiany jakich użył były typowo pacyficzne oraz nowofalowe Amerykańskie - Citra, Amarillo, Eldorado, Wai-iti, Taihake. W recepturze pierwsze chmielenie przesunięto na 30 minutę co dało też niestety delikatnie zalegającą goryczkę i ciut za mocną do całości piwa. Jednak piwo było odpowiednie wrażenie i spełniała wymogi balansu. Było w nim kilka niedociągnięć jak przegazowanie oraz delikatnie mydlasty finisz po kilku łykach, jednak to piwo widać było dopracowane i od początku do końca przemyślane. Gratulujemy jeszcze raz! Co do drugiego i trzeciego miejsca. W przypadku piwa Marcina Pająka dodatkiem była truskawka oraz typowo amerykańskie chmiele (citra, cascade, amarillo, pekko). Tutaj truskawka dawała wrażenie kompotowe, za co poleciało sporo punktów. Piwo było bardziej mleczne, ale gorzej zbalansowane -było puste i wodniste, co z laktozą dawało dziwne wrażenie. Natomiast piwo Janka Gadowskiego z mango i marakują, wyszło delikatnie przesunięte w stroną kwaskowatą pomimo sporej słodyczy w pierwszym wrażeniu. Owoce wybijały się delikatnie dominowała marakuje, mango właściwie brak. Było też ono najbardziej spójne w aromacie, ale z najsłabszym balansem w smaku. Za to goryczka w tym piwie był trafiona w punkt. Największym jego mankamentem były utlenione chmiele, które oddały trochę kwasu izowalerianowego i odebrały przyjemność picia. Pozostałe piwa finałowe były już słabiej zbalansowane oraz z zalegającą nieprzyjemną goryczką. Myślę, że nie wymagają szerszego komentarza bo widać po punktacji, że odbiegały znacznie od trójki zwycięzców. Jednocześnie dziękuje wszystkim za udział i życzę powodzenia w przyszłych edycjach konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) A dzisiaj słówko o sponsorach. Głównym sponsorem jak co roku jest minibrowar Haust. Niestety w tym roku nie będzie warzonego w nim piwa ponieważ warzelnia zakończyła działalność. Dziękujemy serdecznie za te lata współpracy i mam nadzieje, że spotkamy się jeszcze kiedyś przy piwie. Browar Haust naszykował w tym roku piwa oraz różne gadżety. Drugim sponsorem jest Browar Świebodzin, który także naszykował dla zwycięzców gadżety i swoje piwa. Piotrek od lat także wspiera nas jako sędzia w konkursie za co mu serdecznie dziękujemy. Kolejnym sponsorem jest firma Fermentum Mobile, która w tym roku przyznała po fiolce drożdży dla każdego z miejsc podiumowych. Jako Lubski OT PSPD każdemu z miejsc przyznaliśmy także nagrody w postaci amerykańskich chmieli z zbiorów 2017. Dziękujemy jeszcze raz wszystkim sponsorom i osobą wspierającym konkurs - sędziom oraz Pawłowi, który odpowiedzialny był jak co roku za kodowanie i stewardowanie! Edytowane 30 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Metryczki finałowe rozesłane. Nagrody i dyplomy po weekendzie zostaną nadane wg. informacji od Pawła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Czy dyplomy zostały już rozesłane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Panie Przewodniczący, będzie jakaś odpowiedz na zadane pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Tak będzie Ja też czekam na odpowiedź od Hausta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się