Jump to content

czy zlewać? - prośba o radę


Recommended Posts

Mam pytanie,

dziś jest 8my dzień od zapodania drożdzy do pszenicznego.

blg spadło z 12 do 1,2 (tyle co wczoraj)

Mimo to rurka fermentacyjna jeszcze co jakis czas bulka (kilkanaśnie minut)

Teoretyczne dziś miałem zlewać, żeby nie trzymać nad osadem, ale nie wiem czy to na pewno już czas...

 

i jeszcze zauwazylem ze na powierzni pływają mi jakies drobinki - paprochy zielonealbobrązowe - czy to możliwe że to od chmielu który dawałem w szyszkach a potem odławiałem siteczkiem?? (mam nadzieje że tak!!!!).

Edited by darkc
Link to comment
Share on other sites

Tak przelewaj na cichą. Nie ma co czekać aż przestanie bulgotać. Na cichej na pewno jeszcze dofermentuje do końca.

 

To zielone to może być chmiel, drożdże lub wiele innych rzeczy, które są nie groźne.

Link to comment
Share on other sites

em no planowalem zlewać do butelek,

zgodnie z przepisem ..

z resztą nie mam odpowiedniego gąsiora....:beer:

 

tzn 5 litrów zleje do małego gąsiora, ale pierwsze 7-8 l musze do butelek...

Edited by darkc
Link to comment
Share on other sites

przelałem,

jak przystało na pierwszy raz - same kłopoty:

- najpierw nie mogłem ustawić rurki w wiadrze, więc trochę pomieszałem brzeczke;/

- potem okazało się, że piwa było mniej niż myślałem - i mam litr powietrza w gąsiorze 5-litrowym;/.

- potem pękła mi rurka fermentacyjna do gąsiora, skleiłem taśmą ale widzę że i tak puszcza powietrze, bo poziom wody na 2 biegunach jest ciągle identyczny :rolleyes:

 

oby tylko nic nie wybuchło (zapakowałem wszystko w worki foliowe....)

Link to comment
Share on other sites

trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;]

 

JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ??

 

w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa :smilies: )

Edited by darkc
Link to comment
Share on other sites

to zależy. Ja się naciąłem bo mam cukromierz 3 skalowy, i on jest ustawiony na 15°C. Sprawdź na nim na jaką temperaturę wyskalowany i w tej temperaturze woda destylowana powinna mieć 0.

Link to comment
Share on other sites

trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;]

 

JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ??

 

w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa :smilies: )

Jak piwo będzie lekko gazowane to cukromierz może szaleć więc tym się nie przejmuj. Nie ma potrzeby tak dokładnego mierzenia °Blg, wystarczy na oko stwierdzić czy w ciągu np. 3 dni jest podobne.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.