darkc Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Mam pytanie, dziś jest 8my dzień od zapodania drożdzy do pszenicznego. blg spadło z 12 do 1,2 (tyle co wczoraj) Mimo to rurka fermentacyjna jeszcze co jakis czas bulka (kilkanaśnie minut) Teoretyczne dziś miałem zlewać, żeby nie trzymać nad osadem, ale nie wiem czy to na pewno już czas... i jeszcze zauwazylem ze na powierzni pływają mi jakies drobinki - paprochy zielonealbobrązowe - czy to możliwe że to od chmielu który dawałem w szyszkach a potem odławiałem siteczkiem?? (mam nadzieje że tak!!!!). Edytowane 29 Marca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Tak przelewaj na cichą. Nie ma co czekać aż przestanie bulgotać. Na cichej na pewno jeszcze dofermentuje do końca. To zielone to może być chmiel, drożdże lub wiele innych rzeczy, które są nie groźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) em no planowalem zlewać do butelek, zgodnie z przepisem .. z resztą nie mam odpowiedniego gąsiora.... tzn 5 litrów zleje do małego gąsiora, ale pierwsze 7-8 l musze do butelek... Edytowane 29 Marca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Jak możesz, poczekaj do jutra i jutro zabutelkuj. Jak nie, to butelkuj dzisiaj i nic nie powinno się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 przelałem, jak przystało na pierwszy raz - same kłopoty: - najpierw nie mogłem ustawić rurki w wiadrze, więc trochę pomieszałem brzeczke;/ - potem okazało się, że piwa było mniej niż myślałem - i mam litr powietrza w gąsiorze 5-litrowym;/. - potem pękła mi rurka fermentacyjna do gąsiora, skleiłem taśmą ale widzę że i tak puszcza powietrze, bo poziom wody na 2 biegunach jest ciągle identyczny :rolleyes: oby tylko nic nie wybuchło (zapakowałem wszystko w worki foliowe....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Przy tak niskim blg nie wybuchnie chyba że z cukromierz oszukiwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) śmiało możesz butelkować , przeniczne piwo powinno być mętne , atak poza tym to ładnie ci zeszło do 1,2 blg masz dokładne urządzenie Edytowane 30 Marca 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;] JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa ) Edytowane 30 Marca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? Woda 20°C powinien wskazywać ZERO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 to zależy. Ja się naciąłem bo mam cukromierz 3 skalowy, i on jest ustawiony na 15°C. Sprawdź na nim na jaką temperaturę wyskalowany i w tej temperaturze woda destylowana powinna mieć 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 trochę się o to martwiłem, bo w cukromierz pokazuje co innego jak się puści swobodnie od góry, a co innego jak się go zanurzy i pozwoli wypłynąć. Ale w obu przypadkach po obracaniu stukaniu palcem w próbówkę albo zostawieniu na pare minut osiąga 1 i kawałek kreseczki, więc przyjąłem umownie "1,2" ;] JAK PRZETESTOWAĆ CUKROMIERZ?? w problemach zapomniałem dopisać - łyżeczką nie da się nasypać glukozy do butelki! musiałem na szybko zrobić lejek z papieru (mam nadzieje że nie zasyfiłem sobie piwa ) Jak piwo będzie lekko gazowane to cukromierz może szaleć więc tym się nie przejmuj. Nie ma potrzeby tak dokładnego mierzenia °Blg, wystarczy na oko stwierdzić czy w ciągu np. 3 dni jest podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się