Jump to content

Foreign Extra Stout


buber

Recommended Posts

Proszę o ocenę, czy będzie ok, czy coś pozmieniać. Wariacja na temat FES'a by Dori.

Gęstość 16,4 BLG

ABV 6,9%

IBU 33

Oczekiwana ilość gotowego piwa 15 litrów

 

Pale ale                      4 kg (78,4%)

Caraaroma                0.2 kg (3.9%)

Jęczmień palony     0.3 kg (5.9%)

Carafa I                      0.1 kg (2%)

Płatki jęczmienne (lub owsiane)   0.4 kg (7.8%)

Karmelowy 600        0.1 kg (2%)

 

Chmielone 2x30 gr Challengera (na 60 min i 15 min) - żeby IBU był 33

 

Przefermentowane będzie na gęstwie z Danstar Nottingham (nie mam innych drożdży) w ok. 14-15 st. C

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Robiłem według receptury Doroty tegoż FES'a jednak na us-04, wyszedł fajny,  jednak przymierzam się do uwarzenia go jeszcze raz z większą ilością słodów palonych lub czekoladowych. Co do IBU też bym zwiekszyl do jakiś 40-45. Aurora przy tym Fesie u mnie zrobiła robotę. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.