Skocz do zawartości

Porter, poproszę o poradę


red

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak w skrócie, mam dwa fermentory wypełnione Porterem bałtyckim, do jednego zapodałem na koniec śliwkę i jabłko i mam mały dylemat, o ile klasyk już od dłuższego czasu grzecznie czeka na zakapslowanie o tyle ten drugi cały czas pracuje, co 3 dni odpuszczam wieko i wypuszczam gaz, to 3 tydzień po dodaniu owoców. Jutro będę kapslował tak czy owak, zastanawiam się jednak czy dodawać do tej drugiej warki cukier do refermentacji, czy może nie dodawać licząc na pracujące drożdżaki .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem raz Porter, który Zlałem na cichą na miesiąc do 4 balonów po 5l. 3 z płatkami a jeden z suszonymi śliwkami. Te z płatkami praktycznie mi się nie nagazowaly. Tylko ten ze śliwka ma gaz. Do każdego dawałem tyle samo cukru na refermentacje. Na Twoim miejscu dałbym mniej cukru dla bezpieczeństwa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.