red Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Witam, tak w skrócie, mam dwa fermentory wypełnione Porterem bałtyckim, do jednego zapodałem na koniec śliwkę i jabłko i mam mały dylemat, o ile klasyk już od dłuższego czasu grzecznie czeka na zakapslowanie o tyle ten drugi cały czas pracuje, co 3 dni odpuszczam wieko i wypuszczam gaz, to 3 tydzień po dodaniu owoców. Jutro będę kapslował tak czy owak, zastanawiam się jednak czy dodawać do tej drugiej warki cukier do refermentacji, czy może nie dodawać licząc na pracujące drożdżaki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Sprawdź blg a nie obserwuj puszczanie gazów ps butelkuje sie po zakończonej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Blg nie spada już od dawna ale obawiam się tych gazów żeby nie było nieszczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Blg spada, tylko tak mało, że nie jesteś w stanie tego zmierzyć. Z owocami dodałeś jakieś grzyby albo bakterie. Ja bym na twoim miejscu tego nie butelkował, nie wiadomo ile tego zjedzą ile się ich namnoży i ile gazu jeszcze naprodukują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Miałem raz Porter, który Zlałem na cichą na miesiąc do 4 balonów po 5l. 3 z płatkami a jeden z suszonymi śliwkami. Te z płatkami praktycznie mi się nie nagazowaly. Tylko ten ze śliwka ma gaz. Do każdego dawałem tyle samo cukru na refermentacje. Na Twoim miejscu dałbym mniej cukru dla bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Tak właśnie zrobiłem w sobotę, jutro sprawdzę nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się