Jump to content

Podłączenie chłodnicy

Gwynbleidd

Recommended Posts

Hej Panowie (i Panie? )

wymieniam wymiennik płytowy na chłodnicę zanurzeniową (wiem dla niektórych to krok wstecz :P) no ale jednak i tego już nie komentujmy bo tak jest i już ale mam problem z podłączeniem tego do kranu. Jest to chłodnica z Klarsteina i na końca nie ma zupełnie nic, po prostu rurka nierdzewka się kończy i to wsyzstko. Rurka 10/12mm. Teraz jak to podłączyć do węża? Wszystkie co mam są większe i nie zacisnę ich, a silikonowe co mam nie wchodzą mi pod szybkozłączkę do kranu, na szczęście mam zawór przeciwpożarowy z gwinem 3/4 na który pasuje szybkozłączka i leci baardzo zimna woda :)

A więc głupie pytanie bo to pewnie jest super proste, jak poczłączyć tą rurkę z wężem ew dodać jakąś szybkozłączkę? Widziałem jakieś na zdjęciach kompresyjne zaciski ale nie wiem jak to sie dokładnie nazywa i chyba takie od pexów nie zdadzą egzaminu?

Ja mam to tak zrobione. ten wężyk co na niego nasadzony jest igelitowy łączący się z chłodnicą to taki od podłączania wody do kranu w zlewozmywaku kuchennym. Ten z kolei łączy się z długim zbrojonym a ten już do typowego zaworu zmywarkowego57da895cc5f827e5fab4e69a791c6990.jpg&key=d9b7aba29598d73aa5171040916512d375bc5a1bf8b38e5dcdbd93254c6e34c1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

235fc378ecb75afb6dc735369d54bfda.jpg

założyłem silikonowy i na to jeszcze waz i opaska zaciskowa i jest gitara i musze powiedzieć że jestem pod wrażeniem chłodzenia. Praktycznie zero kłopotu a do 20 mi schłodziło w jakieś 17 minut. Po chwili jest już 70-80 stopni co jest super. Dużo mniej zabawy niż przy wymienniku i efekt super. Mam pewnie najtańszą i najgorszą chłodnicę bo z zestawu klarsteina więc pewnie jakieś lepsze to już w ogóle sikanie ze szczęscia :D