przemekbmw123 Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 (edited) Po zabawie na samym garnku przyszła pora na modernizację browaru. Pomyślałem o schemacie z załącznika: Z: http://destylatorymiedziane.pl/pl/zbiorniki/133-kadz-zacierno-warzelno-filtracyjna.html#/atrybut_dodatkowy_te-gniazdo_1_2_do_monta/atrybut_spust_cieczy-spust_dolny_1/atrybut_zbiornik-100l/falszywe_dno-falszywe_dno ogrzewane gazem plus grzałka z termostatem do podtrzymania temperatury zacierania. Przyłącze mam max 3kW więc samo grzanie elektryczne odpada. W: Garnek na razie 50l w przyszłości może więcej. F: Fermentor, obecnie 2x30L Proszę o sugestię czy propozycja kadzi zaciernej w tym przypadku zda egzamin? Czy to wszystko będzie dobrze służyło czy może macie jakieś sugestie co do usprawnienia sprzętowego. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edited December 16, 2017 by przemekbmw123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 (edited) Weź pooglądaj tematy w tym dziale, bo już chyba 4 raz w ciągu ostatnich dwóch miesięcy widzę takie pytanie. P.S. Uważam, że to co wstawiłeś w linku to jest srogie przepłacanie. Garnek 70litrów to około 350zł, z zaworem powiedzmy 400zł. 100 litrów nie będzie wiele droższy. Mieszadło z silnikiem i zasilaczem atx to około 150zł. Do tego bazooka do filtracji 30zł, lub jakaś samoróbka około 10zł. Jak nie masz nikogo do pospawania nierdzewki, to zobacz u Vettis'a, on bardzo długo korzystał z mieszadła bez spawanych połączeń. Edited December 16, 2017 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbmw123 Posted December 17, 2017 Author Share Posted December 17, 2017 Dziękuję za odpowiedź. Nie mam warunków do montowania tego w domu. A zlecanie innym to dodatkowe koszty i czas. Bardziej chodziło mi o pomoc/informację czy ten kociołek z wstawioną jedną grzałką będzie się dobrze sprawdzał w trakcie zacierania. Czy utrzyma zadaną temperaturę bez przypaleń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts