Jump to content

Lambiki, flandersy, kwaśne i spontaniczne piwka


Recommended Posts

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Gwynbleidd napisał:

Czy te wszystkie piwka są sobie podobne?

Ło Panie. Herezje wypowiadasz. :D Nie próbuj kwasów, bo się zakochasz i nic innego pić nie będziesz chciał. Ja jestem raz w miesiącu w Belgii i jak jakiegoś kwasa sobie nie wypiję to chory jestem.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał:

A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? :)

Jak na początek to lepiej zacząć od klasyki, a nie jakichś mixów. Flandersa z Rodenbacha, lambików z Cantillon, czy Berliner Kindl Weisse, no i jakiegoś niesłodzonego krieka.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

Dzieki chlopaki za odpowiedzi!

 

Dnia 21.12.2017 o 09:43, Lasek napisał:

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

 

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 25.12.2017 o 04:10, Gwynbleidd napisał:

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Daj znac jak wrocisz, a co do wymiany to nie musisz nic miec teraz. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No i przy okazji jak byłem w Bergen i czekałem na pociąg wstąpiłem do Vinmonopolet i byłem zaskoczony dostępnością kwasnych piw, poświęcona jest im cała półka i może z 50 róznych piwek. Sporo Rodenbachów ale zdecydowałem się na takiego małego Krieka, z pewnością wstąpię jeszcze i skosztuję Rodenbacha.

IMG_20180111_172537.jpg

IMG_20180111_172544.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.