Gwynbleidd Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji. Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zacznij od czytania forum, ot chociażby tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 2 godziny temu, Gwynbleidd napisał: Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Ło Panie. Herezje wypowiadasz. Nie próbuj kwasów, bo się zakochasz i nic innego pić nie będziesz chciał. Ja jestem raz w miesiącu w Belgii i jak jakiegoś kwasa sobie nie wypiję to chory jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Aplikacja OnTap i szukaj multitapów w okolicy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 5 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji. Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. Plus amerykanskie blogi i fora. Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru. Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL. https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901 https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002 Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? https://blog.kopyra.com/index.php/2017/08/16/fortuna-wild-sour-pigwa-fortuna-boon/ Jeszcze nie piłem ale muszę spróbować:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał: A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? Jak na początek to lepiej zacząć od klasyki, a nie jakichś mixów. Flandersa z Rodenbacha, lambików z Cantillon, czy Berliner Kindl Weisse, no i jakiegoś niesłodzonego krieka. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Dzieki chlopaki za odpowiedzi! Dnia 21.12.2017 o 09:43, Lasek napisał: Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. Plus amerykanskie blogi i fora. Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru. Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL. https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901 https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002 Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dziś przez przypadek w lokalnym pubie znalazłem kwaśne piwo, całkiem to fajny i nie męczący smak. Pewnie w upał zimne takie piwko jest super. Tutaj akurat smak owoców dominował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Dnia 25.12.2017 o 04:10, Gwynbleidd napisał: O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych. Daj znac jak wrocisz, a co do wymiany to nie musisz nic miec teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 No i przy okazji jak byłem w Bergen i czekałem na pociąg wstąpiłem do Vinmonopolet i byłem zaskoczony dostępnością kwasnych piw, poświęcona jest im cała półka i może z 50 róznych piwek. Sporo Rodenbachów ale zdecydowałem się na takiego małego Krieka, z pewnością wstąpię jeszcze i skosztuję Rodenbacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się