JanuszMyszyński Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Mam dwa pytania z różnej kategorii: 1. Postanowiłem część warki Rye IPA przelać na cichą i dodać mandarynki. Pomijając sensowność tego pomysłu, to ile mandarynek proponowalibyście dać na litr piwa, żeby było je czuć, ale żeby nie przegiąć. 2. Planuję konkretnego FES-a na S-04, około 19 Blg. Czy paczka sucharów pociągnie temat odpowiednio, czy jednak robić cieńkusza jakiegoś. Jakie Baliingi Wam z powodzeniem wychodziły z samej hydratyzacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Z mandarynkami raz robiłem piwo, a bardziej eksperymenty z sokiem dodawanym do butelkowania. Zabutelkowałem piwka z dodatkiem 10 ml soku + cukier, 20 ml + cukier, 30 ml + cukier i sam sok. Celowałem w 2,5 v/v. Ilość cukru który był/miał być w soku policzyłem ze średniej którą wskazał mi refraktometr i którą wyczytałem na wikipedii. Przyjąłem, że 100% ich będzie fermentowalne. Nagazowanie wyszło tak na oko/język coś koło 2,5 właśnie to granatów i żadnych gushingów nie było. Najbardziej czuć było oczywiście wersję z samym sokiem, ale dupy nie urywało. Cały cukier został zjedzony, aromat i smak gdzieś tam w tle było czuć. Nie pamiętam ile tego soku dawałem w ml, trzeba by przeliczyć. Moja rada to zrób sobie podobnie, np z butelkowaniem, albo zostaw nie za dużo tego piwa na cichą lub rozlej na dwa wiadra i dodaj różne ilości, będziesz wiedział co Ci najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że o różnej porze roku różnie bywa u nas z mandarynkami (zależy ile widziały słońca, a ile musiały dojrzewać na tirze). Co do FESa to zależy ile litrów wstawiasz, ale obstawiając, że koło 20 to dałbym 1,5 paczki. Tylko musisz się przyłożyć do dobrego napowietrzenia brzeczki. Wiadomo, że gęstwa po cieniasie będzie lepsza, ale w końcu to nie RIS 26 BLG, także suchary też dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się