INTseed Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 04.01.2018 More-love Warka 001 Barley Wine podejście pierwsze.Celuje w 27brix lub więcej, ale zobaczymy czy dam radę. SKŁAD: 1. Słód marris otter - 8kg2. Pszenica - 0.5kg3. Zakwaszający 0.125kg4. Chmiel marynka 8.7 - 80g5. Płatki dębowe mocno opiekane - 50g macerowane w zielonym tullamore około miesiąca.6. Mech na około 5g na 10min5. Gęstwa FM53 - ok. 250ml ZACIERANIE:woda do zasypu - 21l 60min - 64C 10min - 74C mash out WYSŁADZANIE:6+6+6l ( do 4brix) GOTOWANIE 60': 60min marynka 80g Filtracja początkowe brix: 25 Po gotowaniu parametry piwa:Litry: 19Gęstość: 27brixIBU : 110 Odczyt z refraktometru po gotowaniu: 27Odczyt po 2 dniach: 22Odczyt po 10 dniach: 17Odczyt po fermentacji: 16Ile alkoholu: 10 FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa: Około 3-4 dni 23-24C14 dni w temperaturze 30-32C Fermentacja cicha: 6dni z 50g płatków dębowych Butelkowanie: 04/01/2018Ilość butelek: 36Cukier: 2g na butelkę Parametry gotowego piwa - 27brix na 17brix 110IBU Alko - 10% Pierwsza butelka - bardzo słodkie, goryczki prawie wcale, nie ułożony smak. Zapach suszonej, paczkowanej moreli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 04.01.2018 RIS Rysiek Warka 001 RIS podejście pierwsze. SKŁAD: Słód pale ale 4,8 kgSłód monachijski 0,8 kgSłód bursztynowy 0,8 kgSłód czekoladowy jasny 0,2 kgSłód chocolate 0,4 kgPszenica prażona 0,2 kg Chmiel Bramling Cross, granulat, 50 gChmiel Tomahawk, granulat, 50 gChmiel Epic, granulat, 50 gPłatki (chipsy) dębowe amerykańskie mocno przypalone 50 g ZACIERANIE:woda do zasypu - 20l 60min - 68C 10min - 74C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe ( do 4brix) GOTOWANIE 90': Po gotowaniu parametry piwa:Litry: 18Gęstość: 23brixIBU : 80 Odczyt z refraktometru po gotowaniu: 23Odczyt po 2 dniach: -Odczyt po 10 dniach: -Odczyt po fermentacji: 13Ile alkoholu: 8.6 FERMENTACJA: Fermentacja burzliwa: Około 3-4 dni 16C20 dni w temperaturze 17C 4 dni klarowania na balkonieFermentacja cicha: 7dni z 50g płatków dębowych Ilość butelek: 3410.03.2018 butelkowanie 2g na butelkę Parametry gotowego piwa - 23brix na 13brix 80IBU Alko - 8.5% Po fermentacji gorzkie, lekko czuć płatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Data nie ustalona jeszcze ;(Warka 003 Witbier podejście pierwsze.SKŁAD: - słód pilzneński - 2,5 kg- słód pszeniczny - 0,5 kg- płatki pszenne błyskawiczne - 0,5 kg- płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg- curacao - 20 g- kolendra indyjska - 20 g- chmiel aromatyczny Lubelski - 50 g- drożdże BLANCHE - Brewferm ZACIERANIE:woda do zasypu - 14l 30min - 50C20min - 68C10min - 74C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe ( do 4brix) GOTOWANIE 60': 60min lubelski 30g5min lubelski 20 Po gotowaniu parametry piwa:Litry: ??Gęstość: ??IBU : ?? Odczyt z refraktometru po gotowaniu: ???Odczyt po fermentacji: ?Ile alkoholu: ? FERMENTACJA: Butelkowanie: ?Ilość butelek: 36Cukier: 4g na butelkę Pierwsza butelka - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się