Kamilos55 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Jak w temacie, jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Tutaj można układać recepturyhttps://brewness.com/plWysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 19 minut temu, Kamilos55 napisał: Jak w temacie, jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego. Na początkowe +- 0,5 blg. Poszukaj kalkulatorów piwowarskich i sobie licz sam. Kalkulatory to min: Brewness, jak kolega napisał, PPPP w formie pliku excela dostępny do pobrania tutaj na forum, BeerSmith. Najlepszy, ale płatny i wiele innych jako pliki, programy na PC, czy aplikacje na Androida, cz iOS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 ok myślałem, że ktoś z doświadczenia podpowie, za dużo zabawy z tymi programami a i tak źle liczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 20 godzin temu, Kamilos55 napisał: Jak w temacie, jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego. 11 minut temu, Kamilos55 napisał: ok myślałem, że ktoś z doświadczenia podpowie, za dużo zabawy z tymi programami a i tak źle liczą Nawet nie podałeś o który słód Tobie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Bo tego nie wiem, żadnego nie używałem, liczyłem na jakiś przykład z doświadczenia. Przynajmniej na odpowiedź na pierwszą część pytania. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 @Kamilos55 jak już @anteks zauważył, zależy to od typu słodu, słodowanej bazy, Twojej wydajności i pewnie jeszcze od kilku innych czynników. Kilogram jasnego jęczmiennego karmelu da Ci około 5 -6,5°P na 10 litrów, najczęściej nieco mniej jak słód podstawowy. Karmel żytni nieco mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 @Daniel / Gruby Stefan dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 100g to da jakieś 0,5blg Zależy też który słód jasny karmel ma ekstraktywność np 75% a bardzo ciemny np 65% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się