Jump to content

Słód karmelowy - czy i o ile pobije mi ekstrakt?


Recommended Posts

19 minut temu, Kamilos55 napisał:

Jak w temacie,
jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego.

Na początkowe +- 0,5 blg. Poszukaj kalkulatorów piwowarskich i sobie licz sam. Kalkulatory to min: Brewness, jak kolega napisał, PPPP w formie pliku excela dostępny do pobrania tutaj na forum, BeerSmith. Najlepszy, ale płatny i wiele innych jako pliki, programy na PC, czy aplikacje na Androida, cz iOS.

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Kamilos55 napisał:

Jak w temacie,
jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego.

 

11 minut temu, Kamilos55 napisał:

ok myślałem, że ktoś z doświadczenia podpowie, za dużo zabawy z tymi programami a i tak źle liczą

Nawet nie podałeś o który słód Tobie chodzi

Link to comment
Share on other sites

Bo tego nie wiem, żadnego nie używałem, liczyłem na jakiś przykład z doświadczenia. Przynajmniej na odpowiedź na pierwszą część pytania.

Edited by Kamilos55
Link to comment
Share on other sites

@Kamilos55 jak już @anteks zauważył, zależy to od typu słodu, słodowanej bazy, Twojej wydajności i pewnie jeszcze od kilku innych czynników. Kilogram jasnego jęczmiennego karmelu da Ci około 5 -6,5°P na 10 litrów, najczęściej nieco mniej jak słód podstawowy. Karmel żytni nieco mniej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.