Skocz do zawartości

Czy kegi są rzeczywiście z nierdzewki


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

tak samo jak nie można trzymać wrzącego kwasu octowego w takiej stali. Badziew :( i czemu nie ma danych dla gazowego fluoru...

Fluor w piwie koncernowym jest. Wśród "spiskowców" słyszałem opinię, że koncerny dodają do piwa fluor żeby się ludzie nie pozabijali po wypiciu (fluor działa uspokajająco i jest składnikiem silnych leków uspokajających).

Nie wiem czy Kolega miał kiedyś odczynienia z kwasem octowym stężonym? Wdychanie potrafi poparzyć drogi oddechowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że Kolega studiuje chemie :( . Ja już takowy kierunek skończyłem. Chciałem zwrócić uwagę jedynie na to, że trzymanie substancji w zbiornikach metalowych nastręcza sporych trudności. Nawet głupi ocet w wysokich stężeniach potrafi zabić, a co dopiero skorodować blachę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ostatnio robię syntezy na zakładzie gdzie wszystko pamięta czasy początków komuny. Jak ostatnio szukałem sobie substratów w szafie ze związkami heterocyklicznymi to studenci zaczęli panikować i o mało nie chcieli uciekać. A stali ładnych parę metrów od tej szafy a ja stałem na odległość ramion...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może powinniśmy Wam jakąś specjalną sekcje na forum otworzyć ? Tylu Was tu jest, że powoli zastanawiam się czy nie zacząć chemii studiować, żeby nie odstawać od poziomu.

Spoko jesteśmy tolerancyjni :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może powinniśmy Wam jakąś specjalną sekcje na forum otworzyć ? Tylu Was tu jest' date=' że powoli zastanawiam się czy nie zacząć chemii studiować, żeby nie odstawać od poziomu.[/quote']

Spoko jesteśmy tolerancyjni ;)

Owszem jesteśmy :(.

Zróbmy podsekcje piwowar/chemik. Będziemy sobie kadzić :) Zaraz jak tylko uruchomimy w pracy aparat wciepnę jakieś moje piwo na HPLC. Skąd tylko wziąć wzorce....

A wracając do stali to nie ma czegoś takiego jak stal kwasoodporna choćby dlatego, że kwas kwasowi nie równy. To jest określenie popularne. Stale o których mowa nazywa sie poprawnie "stalami odpornymi na korozję". Polecam poczytać: http://www.introl.pl/introl2001/czujniki_temperatury_new/wstep/korozja.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja się zastanawiałem żeby na GC albo HPLC wrzucić, ale... no właśnie ale po co, jak nie mam wzorców i nie wiem czego szukać. Zastanawiam się nad opracowaniem metody do oznaczania alfa w chmielu.

Może poszukaj w normach. Powinno być. ZTCP to chyba jakaś kolorymetria.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz opracowywać metodę oznaczania alfa kwasów w chmielu? Powodzenia ;)

Gdzie to przeczytałeś?

Metodę tę znajdziesz w Polskiej Normie dotyczącej metod badania piwa. Normy są dostępne bezpłatnie w Czytelni PKN.

Oczywiście, ze jest w PN. Chyba tez gdzieś w jakiejś książce czytałem ale opis był nie do końca szczegółowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem. O co pytasz?

A bo piszesz odpowiedzi do postów bez cytowania. Faktycznie tak wsaczuk napisał, że chce opracować metodę, tyle, że kilka postów wcześniej i zdążyłem zapomnieć... ;)

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz opracowywać metodę oznaczania alfa kwasów w chmielu? Powodzenia :smilies:

Metodę tę znajdziesz w Polskiej Normie dotyczącej metod badania piwa. Normy są dostępne bezpłatnie w Czytelni PKN.

Może nie tyle opracować od postaw a zaadoptować jakąś do własnych potrzeb i możliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat ta ujęta w PN jest dosyć prosta. Łatwiej się chyba nie da.

tak, ale może być potrzebne coś czego nie mam i z skombinowaniem tego będzie ciężko, a może wymyśle coś lepszego. Masz może te normę żeby się nią podzielić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.