Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 po za tym może się okazać że parę mililitrów kwasu fluorowodorowego ma zbawienny wpływ na smak piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 posty mogę oddać jak ktoś potrzebuje a tak czy inaczej jaka to stal kwasoodporna jak ją 0,5 % HCl bierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 bo to taki chyński chyt maketingowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 tak samo jak nie można trzymać wrzącego kwasu octowego w takiej stali. Badziew i czemu nie ma danych dla gazowego fluoru... Fluor w piwie koncernowym jest. Wśród "spiskowców" słyszałem opinię, że koncerny dodają do piwa fluor żeby się ludzie nie pozabijali po wypiciu (fluor działa uspokajająco i jest składnikiem silnych leków uspokajających). Nie wiem czy Kolega miał kiedyś odczynienia z kwasem octowym stężonym? Wdychanie potrafi poparzyć drogi oddechowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 miałem doczynienia z takimi rzeczami że stężony lodowy to przy tym perfuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Podejrzewam, że Kolega studiuje chemie . Ja już takowy kierunek skończyłem. Chciałem zwrócić uwagę jedynie na to, że trzymanie substancji w zbiornikach metalowych nastręcza sporych trudności. Nawet głupi ocet w wysokich stężeniach potrafi zabić, a co dopiero skorodować blachę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 ostatnio robię syntezy na zakładzie gdzie wszystko pamięta czasy początków komuny. Jak ostatnio szukałem sobie substratów w szafie ze związkami heterocyklicznymi to studenci zaczęli panikować i o mało nie chcieli uciekać. A stali ładnych parę metrów od tej szafy a ja stałem na odległość ramion... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 sami chemicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Podejrzewam, że Kolega studiuje chemie . Ja już takowy kierunek skończyłem. Ja też,20 lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 To może powinniśmy Wam jakąś specjalną sekcje na forum otworzyć ? Tylu Was tu jest, że powoli zastanawiam się czy nie zacząć chemii studiować, żeby nie odstawać od poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 To może powinniśmy Wam jakąś specjalną sekcje na forum otworzyć ? Tylu Was tu jest, że powoli zastanawiam się czy nie zacząć chemii studiować, żeby nie odstawać od poziomu. Spoko jesteśmy tolerancyjni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 To może powinniśmy Wam jakąś specjalną sekcje na forum otworzyć ? Tylu Was tu jest' date=' że powoli zastanawiam się czy nie zacząć chemii studiować, żeby nie odstawać od poziomu.[/quote']Spoko jesteśmy tolerancyjni Owszem jesteśmy . Zróbmy podsekcje piwowar/chemik. Będziemy sobie kadzić Zaraz jak tylko uruchomimy w pracy aparat wciepnę jakieś moje piwo na HPLC. Skąd tylko wziąć wzorce.... A wracając do stali to nie ma czegoś takiego jak stal kwasoodporna choćby dlatego, że kwas kwasowi nie równy. To jest określenie popularne. Stale o których mowa nazywa sie poprawnie "stalami odpornymi na korozję". Polecam poczytać: http://www.introl.pl/introl2001/czujniki_temperatury_new/wstep/korozja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ja się zastanawiałem żeby na GC albo HPLC wrzucić, ale... no właśnie ale po co, jak nie mam wzorców i nie wiem czego szukać. Zastanawiam się nad opracowaniem metody do oznaczania alfa w chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) ja się zastanawiałem żeby na GC albo HPLC wrzucić, ale... no właśnie ale po co, jak nie mam wzorców i nie wiem czego szukać. Zastanawiam się nad opracowaniem metody do oznaczania alfa w chmielu. Może poszukaj w normach. Powinno być. ZTCP to chyba jakaś kolorymetria. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 no jak chciałem normę na badanie chmielu to chcieli za nią prawie 50 zeta... Przejdę się trochę po znajomych, a może i wpadnę na Rakowiecką do IBPRS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Chcesz opracowywać metodę oznaczania alfa kwasów w chmielu? Powodzenia Metodę tę znajdziesz w Polskiej Normie dotyczącej metod badania piwa. Normy są dostępne bezpłatnie w Czytelni PKN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Chcesz opracowywać metodę oznaczania alfa kwasów w chmielu? Powodzenia Gdzie to przeczytałeś? Metodę tę znajdziesz w Polskiej Normie dotyczącej metod badania piwa. Normy są dostępne bezpłatnie w Czytelni PKN. Oczywiście, ze jest w PN. Chyba tez gdzieś w jakiejś książce czytałem ale opis był nie do końca szczegółowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Nie rozumiem. O co pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie rozumiem. O co pytasz? A bo piszesz odpowiedzi do postów bez cytowania. Faktycznie tak wsaczuk napisał, że chce opracować metodę, tyle, że kilka postów wcześniej i zdążyłem zapomnieć... Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Chcesz opracowywać metodę oznaczania alfa kwasów w chmielu? Powodzenia Metodę tę znajdziesz w Polskiej Normie dotyczącej metod badania piwa. Normy są dostępne bezpłatnie w Czytelni PKN. Może nie tyle opracować od postaw a zaadoptować jakąś do własnych potrzeb i możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Akurat ta ujęta w PN jest dosyć prosta. Łatwiej się chyba nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Akurat ta ujęta w PN jest dosyć prosta. Łatwiej się chyba nie da. Masz ja może? Mam straaasznie daleko do biblioteki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Akurat ta ujęta w PN jest dosyć prosta. Łatwiej się chyba nie da. tak, ale może być potrzebne coś czego nie mam i z skombinowaniem tego będzie ciężko, a może wymyśle coś lepszego. Masz może te normę żeby się nią podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie mam, z resztą PN nie można udostępniać bez zgody PKN. Zawartość normy możesz "słowo w słowo" przepisać w Czytelni PKN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 dzięki udałem się do czytelni i było to wielce pouczające... muszę wziąć po butelce piwa i się przejść pogadać po znajomych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się