wkorzech Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam. Jestem nowicjuszem i dopiero co czekam z niecierpliwością na moje piwka. Od kilku tygodni przygotowuje się do pilsa dolnej fermentacji gdyż mam ku temu dobre warunki temperaturowe. Można znaleźć masę świetnych receptur. Chciałbym zacier (ok 22l) podzielić na dwie części i chmielić je wg innych receptur celem sprawdzenia różnic (oczywiście te przepisy które mają te same słody). Czy Waszym zdaniem ma to sens? Pozdrawiam Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ma to sens, właśnie na tym polega zabawa w piwowarstwie domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 a jakie te warunki, że uważasz za dobre? Pils to nie taka łatwa sprawa...może od czegoś łatwiejszego zaczniesz. Ja mam na koncie 45 warek i jeszcze anie jednego dolniaka nie zrobiłem albowiem nie czuje się na siłach. Dopiero za miesiąc będę się brał za nie. Może jakaś APA albo AIPA ewentualnie ALE w wydani PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkorzech Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 a jakie te warunki, że uważasz za dobre? Pils to nie taka łatwa sprawa...może od czegoś łatwiejszego zaczniesz. Ja mam na koncie 45 warek i jeszcze anie jednego dolniaka nie zrobiłem albowiem nie czuje się na siłach. Dopiero za miesiąc będę się brał za nie. Może jakaś APA albo AIPA ewentualnie ALE w wydani PL. Hej. Głównie to warunki do fermentacji i lagerowania czyli piwnica 8-10C i lodówka (ewentualnie zima). Wiem, że pils to wyższa szkoła jazdy i nie wybacza błędów no i jest parę dodatkowych procesów miedzyoperacyjnych o których można zapomnieć przy gorniakach. Dlatego od trzech tygodni nie wychodzę z piwnicy i czytam a żona dorzuca mi tylko jedzenie . A głównym powodem jak myślę jest nieznajomość prawdziwego piwa... AIPY, APY sklepowe które piłem są dla mnie zbyt chmielone i mają za duża goryczke. Zastanawiam się nad mildem (chociaż też nie jestem pewien jak powinien smakować + ewentualnie druga warka o niskim IBU) Pozdrawiam Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 APA zbyt chmielowa? Polecam spróbować IPA dla kalibracji poziomu goryczki. Co do pilsa wiesz..to będzie twoje piwo więc sam będzie go pił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkorzech Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Hej. Głównie to warunki do fermentacji i lagerowania czyli piwnica 8-10C i lodówka (ewentualnie zima). Wiem, że pils to wyższa szkoła jazdy i nie wybacza błędów no i jest parę dodatkowych procesów miedzyoperacyjnych o których można zapomnieć przy gorniakach. Dlatego od trzech tygodni nie wychodzę z piwnicy i czytam a żona dorzuca mi tylko jedzenie . A głównym powodem jak myślę jest nieznajomość prawdziwego piwa... AIPY, APY sklepowe które piłem są dla mnie zbyt chmielone i mają za duża goryczke. Zastanawiam się nad mildem (chociaż też nie jestem pewien jak powinien smakować + ewentualnie druga warka o niskim IBU) Pozdrawiam Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Dodam, że czekam na pierwszego lagra górnej fermentacji...?! Z zestawu na start z brewkitu gdzie moje pojęcie o piwie było zerowe i klaruje się wraz z piwem. Na razie jest już tydzień na cichej w 16C (drożdże hybrydowe) i czekam na efekty. A pils też dlatego, że za niedługo warunki na niego mi się skończą. Być może z tego wyjdzie bardziej APA niż lager Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Spokojnie możesz tak robić. Tylko nie dziel zacieru, a brzeczkę Jeżeli warunki masz słabe na pilsa to poczytaj o piwach hybrydowych typu Koelsh albo Alt. Jak lubisz słodowe piwa to polecam tego drugiego Co do Pilsa jeszcze - jest to piwo dość goryczkowe porównywalne z APA z jej odczuciem. Więc ogólnie zamieniłby stryjek... Rozejrzyj się za piwami typu Munich Helles/Marcowe albo polotmave są słodowe ale też ciężkie do zrobienia. Lagery to jednak jest wyższa szkoła jazdy - trzeba im zapewnić równe warunki przez całą fermentacje bo inaczej się to potrafi mścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 16 godzin temu, wkorzech napisał: Witam. Jestem nowicjuszem i dopiero co czekam z niecierpliwością na moje piwka. Od kilku tygodni przygotowuje się do pilsa dolnej fermentacji gdyż mam ku temu dobre warunki temperaturowe. Można znaleźć masę świetnych receptur. Chciałbym zacier (ok 22l) podzielić na dwie części i chmielić je wg innych receptur celem sprawdzenia różnic (oczywiście te przepisy które mają te same słody). Czy Waszym zdaniem ma to sens? Pozdrawiam Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Jak chcesz porownywac i sie uczyc to mozesz tez dzielic brzeczke i uzywac roznych drozdzy do fermentacji. Albo robic serie piw na jednym zasypie bazowym i sprawdzac rozne chmiele i rozne sposoby chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkorzech Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jak chcesz porownywac i sie uczyc to mozesz tez dzielic brzeczke i uzywac roznych drozdzy do fermentacji. Albo robic serie piw na jednym zasypie bazowym i sprawdzac rozne chmiele i rozne sposoby chmielenia. Dzięki, od tego właśnie zacznę żeby w ogóle rozpoznać smaki. Pozdrawiam Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się