Jump to content

[Docent]Browar Prost


Pierre Celis

Recommended Posts

prost.jpg?w=150&h=137W kwestii lokalizacji browarów restauracyjnych są trzy tendencje. Pierwsza, jak najbardziej naturalna, to wpisanie lokalu w historyczną tkankę miasta czyli umiejscowienie w obrębie starówki. Daje to namiastkę nawiązania do tradycji browarniczych, sięgających (jak to lubią określać marketingowcy) setek lat wstecz. Druga tendencja to uruchomienie minibrowaru w centrum handlowym. Wiadomo, wielkie handlowe kombinaty to współczesne świątynie konsumpcjonizmu. Dla browaru też na pewno coś skapnie, szczególnie że po zakupowym szale warto się schłodzić zimnym piwem. W końcu tendencja ostatnia to lokalizacja gdzieś na obrzeżach, zazwyczaj w hotelu czy innym ośrodku wypoczynkowym. Tam już nie warto jechać na jedno czy trzy piwa. Trzeba zostać dłużej, by cała eskapada miała rację bytu.

W przypadku Prosta sprawa zbliżona jest do przypadku ostatniego, choć nie do końca. Bo faktycznie, browar mieści się jakieś 10 minut z buta od pętli tramwajowej Poświętne, oznaczającej północny kraniec zasięgu tramwajowej komunikacji Wrocławia. Ale mieści się w dawnej siedzibie firmy Pneumat System, której właściciel Ryszard Pachura zauroczony bawarskim piwowarstwem postanowił otworzyć restauracyjny browar. Do tego z kameralnymi salami konferencyjnymi, idealnymi na biznesowe spotkania.

Szczerze? Nie przekonują mnie takie historie. Łatwo się domyśleć, że efektem takich fascynacji jest kolejny sztampowy minibrowar serwujący piwa na recepturach dostarczonych w pakiecie przez producenta sprzętu. I z którymi potem się zmaga szwagier lub piwowar z ogłoszenia. Gdy jeszcze trzeba poświęcić połowę popołudnia na przejazd tam i z powrotem, by przekonać się o wątpliwej jakości wyrobów, gra nie jest warta zachodu.

Czasem jednak sytuacja wygląda inaczej. Na przykład miejsce w zespole znajduje piwowar, który ma doświadczenie z rzemieślniczego browaru i który może wrzucić swoje trzy grosze do piwnej oferty. Takim człowiekiem w Proście jest Piotrek Świerzko, który pracował w Browarze Widawa i dołączył do pracującego już Bartka Rutkowskiego.

Zatem zapraszam do obejrzenia jak Piotrek oprowadza po browarze i częstuje takimi niestandarowymi dla browaru restauracyjnego piwami jak Red Ale, American Pils czy Schwarzbierem z wędzoną śliwką!

Browar Prost, Wrocław, Paprotna 4

www.browarprost.pl

l2170525.jpg?w=150&h=113 l2170528.jpg?w=150&h=113 l2170530.jpg?w=150&h=150 l2170532.jpg?w=113&h=150 l2170510.jpg?w=150&h=113 l2170518.jpg?w=150&h=113 l2170551.jpg?w=150&h=113 l2170489.jpg?w=150&h=113 l2170503.jpg?w=150&h=113 l2170498.jpg?w=150&h=113 l2170500.jpg?w=150&h=113 l2170506.jpg?w=150&h=113 l2170502.jpg?w=150&h=113 l2170509.jpg?w=150&h=113 l2170516.jpg?w=150&h=113 l2170520.jpg?w=150&h=113 l2170536.jpg?w=150&h=113 l2170538.jpg?w=150&h=113 l2170539.jpg?w=150&h=113 l2170544.jpg?w=150&h=84 l2170545.jpg?w=150&h=113 l2170549.jpg?w=150&h=113 l2170555.jpg?w=113&h=150 l2170561.jpg?w=113&h=150 l2170562.jpg?w=113&h=150b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.