Jump to content

Pytanie o piwo.


Recommended Posts

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.IMG_0130.jpgIMG_0131.jpg

 

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.

Jeżeli przez 2-3 dni blg jest na tym samym poziomie to znaczy że drożdże już skończyły (co nie oznacza że nie ma tam jeszcze cukrów fermentowalnych).

 

W przypadku niepoprawnie przeprowadzonej fermentacji istnieje ryzyko granatów. W takich niepewnych przypadkach lepiej nie nagazowywać piwa zbyt mocno i (jeżeli masz możliwość) butelkować w butelki z grubego szkła (np. czeskie NRW).

 

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Jakie miałeś początkowe blg, na jakich drożdżach, jak zacierałeś i jak prowadziłeś fermentację. To, że zbiera się gaz, to nie znaczy, że fermentuje. Może się po prostu ulatniać gaz powstały wcześniej w wyniku np zmiany temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, RagingSnake napisał:

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka
 

Butelkuj jak nie spada.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.