RagingSnake Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ? Update: BLG stoi w miejscu. Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 13 minut temu, RagingSnake napisał: Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ? Update: BLG stoi w miejscu. Jeżeli przez 2-3 dni blg jest na tym samym poziomie to znaczy że drożdże już skończyły (co nie oznacza że nie ma tam jeszcze cukrów fermentowalnych). W przypadku niepoprawnie przeprowadzonej fermentacji istnieje ryzyko granatów. W takich niepewnych przypadkach lepiej nie nagazowywać piwa zbyt mocno i (jeżeli masz możliwość) butelkować w butelki z grubego szkła (np. czeskie NRW). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 47 minut temu, RagingSnake napisał: Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ? Jakie miałeś początkowe blg, na jakich drożdżach, jak zacierałeś i jak prowadziłeś fermentację. To, że zbiera się gaz, to nie znaczy, że fermentuje. Może się po prostu ulatniać gaz powstały wcześniej w wyniku np zmiany temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RagingSnake Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś. Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 27 minut temu, RagingSnake napisał: Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś. Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka Butelkuj jak nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się