Skocz do zawartości

Pytanie o piwo.


RagingSnake

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.IMG_0130.jpgIMG_0131.jpg

 

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.

Jeżeli przez 2-3 dni blg jest na tym samym poziomie to znaczy że drożdże już skończyły (co nie oznacza że nie ma tam jeszcze cukrów fermentowalnych).

 

W przypadku niepoprawnie przeprowadzonej fermentacji istnieje ryzyko granatów. W takich niepewnych przypadkach lepiej nie nagazowywać piwa zbyt mocno i (jeżeli masz możliwość) butelkować w butelki z grubego szkła (np. czeskie NRW).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Jakie miałeś początkowe blg, na jakich drożdżach, jak zacierałeś i jak prowadziłeś fermentację. To, że zbiera się gaz, to nie znaczy, że fermentuje. Może się po prostu ulatniać gaz powstały wcześniej w wyniku np zmiany temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, RagingSnake napisał:

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka
 

Butelkuj jak nie spada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.