Grzechu1906 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Mam do Was pytanie, ktoś z z Was się spotkał z tego typu problemem. Przy rehydratacji - w wyniku nie wiem czy pospiechu, czy braku koncentracji -wsypałem drożdże S-05 do wody o zbyt wysokiej temperaturze (ok 40-45°C). Zrozumiawszy co narobiłem postanowiłem szybko schłodzić ciecz do 22°C i z nadzieją po godzinie wlałem je do schłodzonej brzeczki. Na te chwile brak jakichkolwiek oznak fermentacji, minęło dopiero dopiero ok 20h, wiem, ze start drożdży to nawet 48h, jednak pytanie brzmi, czy te drożdże maja jeszcze szanse na start, czy temperatura je zabiła/uszkodziła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Co jakiś czas na forum ludzie chwalą się "wynikami" temperatury zadawania drożdży. Niektórzy zadawali już drożdże do brzeczki o temperaturze 35-40°C i piwo ruszało. Ciężko powiedzieć. Teoretycznie powyżej 40°C to już raczej je uśmierciłeś, ale...no właśnie teoretycznie. Mierzyłeś tą temperaturę czy wydaje Ci się, że to było 40-45°C? Może jednak mniej? A może więcej? Wariantów może być kilka. Mogłeś ubić wszystkie i piwo nie ruszy. Mogłeś ubić część/większość i piwo nie ruszy, albo ruszy ślamazarnie i po długim lagu. Równie dobrze piwo może ruszyć normalnie po dobie-dwóch. Jaki baling tego piwa? Bo jeśli to coś powyżej 13-14°blg to bym na Twoim miejscu już zamówił nową saszetkę i był w gotowości, żeby ewentualnie we wtorek zadać nową saszetkę, a jeśli ruszą to będziesz miał na zapas jakbys znów kiedys dał ciała Jeśli to jakiś cieniak, to możesz ryzykować i czekać - ale osobiście bym już zamówił mimo wszystko. Ewentualnie popytaj na forum czy ktoś z okolic Sosnowca nie ma jakiejś gęstwy do oddania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Pewnie ruszy, ale moze byc dlugi lag i objawy underpitchingu, w zaleznosci jak wiele komorek drozdzowych ubiles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Wielkie dzieki za odpowedź. temperature mierzylem termometrem po jakiejś chwili, zatrzymał soę na 41, ale może gdybym potrzymał jeszcze to może by podskoczyło o jakieś dwa stopnie. piwo ma 14blg. Jeszcze jedno pytanie, jak długo mogę trzymać brzeczkę bez drożdż? Po zamówieniu to jakieś 2 dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Dopoki sie cos nie przyplacze przed drozdzami W Chorzowie masz chyba stacjonarny sklep, jak przez noc nie ruszy to gnaj jutro Edytowane 14 Stycznia 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jak masz możliwość podjechania do sklepu stacjonarnego, to myślę że warto poświęcić 10zł żeby ratować pół dnia roboty i koszty surowców. Tak jak napisał luki161, im brzeczka czystsza, tym mniejsza szansa, że jakieś inne mikroby wezmą się za nią przed drożdżami, a biorąc pod uwagę że to 14blg to nawet bym się nie wahał, tylko odwiedził piwopiweczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! Właśnie tutaj jest problem - pracuje w godzinach otwarcia sklepu. Coś wymyślę, bo faktycznie, szkoda przede wszystkim czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się