patryk0077 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) W czwartek rano dodałem do brzeczki drożdże po re-hydratacji, wieczorem drożdże już pracowały aż do soboty rano. W tej chwili woda w rurce już nie bulgocze i jestem w kropce. Fermentacja odbywała się w temperaturze 20°C (według producenta minimum ale z tego co czytałem tutaj to optymalna temp.). W tej chwili nie wiem czy mam otworzyć wieko i sprawdzić °Blg i czy ewentualnie przelać na cichą (ale czy przy brewkitach w ogóle się przelewa na cichą?). Dlatego właśnie kieruje to pytanie do was, bardziej doświadczonych piwowarów odemnie. Jeszcze jedno pytanie bo jakiś czas temu przeczytałem coś ale nie jestem pewien czy tak można. Czy to prawda, że teoretycznie fermentacja burzliwa może być prowadzona z otwartym wiekiem i dlatego otwieranie go podczas fermentacji burzliwej niczego nie zmienia (oczywiście poza ewentualnym zakażeniem) zaś przy fermentacji cichej musi być zachowana szczelność? Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez ziom815 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że tworzy on poduszkę która chroni piwo, więc jest w mniejszym stopniu narażone na działanie tlenu. Podczas cichej wydzielanie CO2 jest bardzo spowolnione i wpuszczony tlen ma szanse zaszkodzić piwu. Sprawdź poziom Blg, napisz jeszcze jaki był początkowy i wstrzymaj się parę dni jeszcze daj piwku trochę czasu, pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł i piciu piwa ze wspólnego dzbanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk0077 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Zaczynałem na 11°Blg a teraz jest około 0°Blg (zielony pasek). Na górze nie ma już żadnego osdu. Przelewać na cichą czy butelkować? Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez ziom815 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 strasznie szybko i głęboko odfermentowało. JA bym jeszcze potrzymał kilka dni żeby się lepiej sklarowało a potem bez cichej do butelek skoro robiłeś z puchy. Tak z ciekawości dałeś cukier czy ekstrakt do niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk0077 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ekstrakt WES'a 1,2 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Po pierwsze sprawdź aerometr na czystej wodzie w temp, w której był kalibrowany. Pomiar wydaje się być mało wiarygodny. Tak do samego zera to drożdże raczej bez pomocy nie zejdą tym bardziej, że dodałeś ekstrakt. Przy okazji sprawdź smak. W jakim fermentorze masz to piwo? Jeżeli z kranikiem to przelewać na cichą raczej sensu nie ma. Ewentualnie jak masz gdzieś niższą temperaturę to możesz tam przestawić pojemnik i potrzymać z tydzień. Ta "brzęczka" to rozumiem, że ci palec się omsknął... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk0077 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) @up Już poprawiłem. Co do testu na czystej wodzie to już wcześniej go wykonywałem i teraz dla pewności powtórzyłem i wyszło 0°Blg. Co do samej zawartości fermentatora to wskazuje ona dokładnie 2°Blg (po odpowiedzi tutaj postarałem się o bardziej dokładny wynik niż zielone pole). Co do smaku to jest wyczuwalne lekkie nagazowanie ale nie jest ono podobne do nagazowania normalnego piwa i jest wyczuwalny posmak drożdży. Fermentator mam ten bez kranika. O ile ma być niższa ta temperatura? 15°C to będzie już za mało? Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez ziom815 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 15°C będzie perfekcyjnie. Potrzymaj piwo w takiej temperaturze przez kilka dni i możesz butelkować. Jeżeli już jest klarowne (a drożdże Coopersa ładnie opadają) i śpieszy ci się to możesz butelkować. Bardziej już zejść nie powinno. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się