farmi Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Witam, już niebawem ruszam z pierwsza w tym roku warką. Jako, że znajomi naciskają zastanawiam się nad jednym z tych zestawów: http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html i http://www.homebrewing.pl/porter-angielski-125stblg-zestaw-surowcow-p-246.html Macie jakieś rady co do nich? Do tej pory zacierałem jedna warkę (dunkel weizen) i wyszedł pijalny. Znajomi (tak naprawdę to znajome, mam takie koleżanki, którym się słabo robi na myśl o lekkich słodkawych piwach i dla nich ma być mocno i ciężko:) zażyczyli sobie znów coś ciemnego. Pasowałby mi wiec porterek bałtycki ale coś czuję, że na niego jeszcze nie pora. No i które piwo byłoby trochę szybciej. Może ewentualnie jakieś inne propozycje? No i oczywiście górniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zwykły Dry Stout 12BLG z pewnością nie będzie mocny i ciężki. Ale na pewno będzie pyszny, pod warunkiem że ktoś lubi ten styl. Porter angielski... mi portery nie smakują bo mają w sobie ciężką, męczącą, mdławą słodycz. Tylko nie wiem na ile ja piłem portery bałtyckie (d. ferm.) a na ile typowe portery brytyjskie (g. ferm). Zrób stouta. A potem portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) Cześć Mi się jeszcze nigdy nie udało zrobić portera angielskiego który miał by w sobie słodycz Ja bym warzył portera Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Typowy porter fajny pomysł. To dolna fermentacja. Czy przez najbliższe 3 miesiące zapewnisz mu temperaturę poniżej 15°C ? Jeśli tak to startuj. Mój porter warzony w wigilię jest już niezły w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Weź oba bo i tak w tydzień po warzeniu będziesz zamawiał drugi raz, przesyłka cię taniej wyniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Weź oba bo i tak w tydzień po warzeniu będziesz zamawiał drugi raz, przesyłka cię taniej wyniesie. Bez sensu. To są wbrew pozorom bardzo zbliżone piwa. 8 na 10 pijących nie będzie potrafiło wskazać, które jest które. Bierz coś innego. Ja osobiście polecam stouta, to jednak klasyka, ale naprawdę nie ma wielkiej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się