wykasz Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam, to tak na poczatek. Jestem tu nowy, bo i zainteresowanie nowe. Do tej pory piwa głównie pijałem, 4 dni temu rozpocząłem nowy okres zadajac drożdżami pierwszą w życiu warkę piwa. Mając kilkuletnie w wyrobie wina doświadczenie, sprawnie władając areometrem i Jody językiem postanowiłem wziąśc sie do roboy. W pobliskim sklepie nabyłem fermentatory oraz kit Coopers'a, Irish Stout, jako że lubie ciemne piwa, choc Guiness wydaje mi się pusty w smaku ;] Wyczytałem na forum i na etykiecie że sam ekstrakt da raczej podły smak, niestety nie udało mi się zakupic dodatkowego niechmielonego ekstraktu. Tak więc zagęściłem brzeczkę do 16l, jednocześnie zastepując 50% cukru miodem wielokwiatowym, uzyskując surowiec o 12blg. Tak nastawiona warka ma juz 4 dni. Oczywiscie nie mogłem się oprzec i przeprowadziłem odpowiednie testy organoleptyczne. Tym samym otrzymałem 16l młodego piwa z wyraźną, dominującą goryczką i lekka nutką miodu. Jak na pierwszy nastaw, mający dopiero 4 dni, uważam smak za wybitny (4 dniowy nastaw wina zwykle jest niepijalny). I teraz kilka pytan o dalsze me działania. 1. Pierw pytanie o przeszłosc, co sądzicie o dodatku miodu? 2. Posiadam fermentator bez kranika, czy zlewac piwo do drugiego fermentatora na fermentacje cichą? Kiedy to zrobic i czy w ogóle to zrobic? 3. Czy w przypadku kit'ów fermentacja cicha wpłynie na smak piwa? W jakim stopniu i jakie są ew. efekty? 4. Jako że 'zasmakowałem' w wyrobie piwa i pierwsze przymiarki wydają sie dawac dobre rezultaty, co dalej? Mowa o kolejnych nastawach. Planuje większe zakupy przez internet, czy na razie kupowac jeszcze gotowe ekstrakty słodowe, czy jednak skoczyc na głeboką wode i zakupic srutowany juz zestaw słodów? Przyznam że mam ochotę na domowej roboty Pilsnera + jakieś ciemne mocne piwko na wieczór Jeśli uważacie że mój post w jakiś sposób zaśmieca to forum, proszę o wybaczenie i usuniecie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Na początek to do piaskownicy, aby troche poczytać. Naprawdę warto. Jak już poczytasz to na pewno stwierdzisz, że z zacieraniem jest o wiele lepiej i taniej. Ale, że dzisiaj święta to nie wypada sie złościć. pkt.1 - smaku miodu nie wyczujesz drożdż wszystko przerobią. pkt2 zlej na cichą chociażby na tydzień - a po co to poczytaj na forum. Kiedy? - jak sie skończy fermentacja burzliwa - zależne od tem. drożdży- trzymaj 6-7 dni nie powinno sie nic zepsuć,a lepiej odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 I teraz kilka pytan o dalsze me działania.1. Pierw pytanie o przeszłosc, co sądzicie o dodatku miodu? 2. Posiadam fermentator bez kranika, czy zlewac piwo do drugiego fermentatora na fermentacje cichą? Kiedy to zrobic i czy w ogóle to zrobic? 3. Czy w przypadku kit'ów fermentacja cicha wpłynie na smak piwa? W jakim stopniu i jakie są ew. efekty? 4. Jako że 'zasmakowałem' w wyrobie piwa i pierwsze przymiarki wydają sie dawac dobre rezultaty, co dalej? Mowa o kolejnych nastawach. Planuje większe zakupy przez internet, czy na razie kupowac jeszcze gotowe ekstrakty słodowe, czy jednak skoczyc na głeboką wode i zakupic srutowany juz zestaw słodów? Przyznam że mam ochotę na domowej roboty Pilsnera + jakieś ciemne mocne piwko na wieczór Jeśli uważacie że mój post w jakiś sposób zaśmieca to forum, proszę o wybaczenie i usuniecie tematu. 1. skoro nie miałeś ekstraktu miód to ciekawa alternatywa, choć z mego doświadczenia ciężko doszukać się miodowych smaków w piwach w których zagęszczałem brzeczkę miodem 2. skoro nie posiadasz fermentatora z kranikiem przelanie na cichą pomoże Ci wyklarować piwo i pozbyć sie osadów drożdżowych, jak na burzliwej odfermentuje Ci do 2-3Blg przelewaj na cichą, 3. cicha służy dofermentowaniu piwa i przede wszystkim jego wyklarowaniu, zdania co do wpływu na smak końcowy są podzielone 4. zdecydowanie zachęcam do zacierania, na początek gotowe zestawy ześrutowanych słodów to bardzo dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, Pilsener Coopersa powinien fermentować w ok 13st C, podobnie jak European Lager. Możesz kupić dla odmiany (lub jeśli nie masz war. na takie temperatury) jakiś brew kit Muntonsa z oferty Browamator (już razem z ekstraktem słodowym). Zaraz wszyscy zaczną Ciebie zachęcać do "zacierania".... zrobisz jak chcesz. Tylko to głęboka...ie piwo. Po brew kitach możesz uwarzyć jakieś piwo na ekstraktach słodowych. (zaraz polecą gromy ) Dodaj dane o sobie. Może w pobliżu mieszka jakiś pomocny piwowar?? Pozdrawiam Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Widzę, ADANJAN ma lepsze serce, no tak w końcu święta. Ale też starałem sie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Widzę, że jesteś z Nowej Dęby. Ja mieszkam w Mielcu i chętnie pomogę (Pisz a postaram się pokierować). Zachęcam do zacierania, smak lepszy oraz piwo jest naturalne! Jak masz czas poczytaj temat "warzenie pilsnera" w dziale wsparcie piwowarskie, tam staramy się odtworzyć świetnego pilsnera. Na pewno wiele sformowań będzie Ci obce, więc zapraszam do działu wiki na stronie piwo.org. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziekuje za odpowiedzi i przede wszystkim za niezignorowanie mnie. Forum i wiki czytam od kilku tygodni i wydaje mi sie ze mam sprzet wystarczajacy do przeprowadzenia zacierania. Dlatego zdecyduje się na słody. cieplyl - mieszkam w miejscowosci 2km odległej od Nowej Dęby, ale N.D. jest dosyc znana w Polsce ze względu na poligon wojskowy, także podałem Nową Dębę. Dzieki za oferte pomocy, na pewno skorzystam. Co do stouta, ma on na dzień dzisiejszy 3 blg, dlatego zamierzam odczekac jeszcze 24h i zlac piwo do osobnego fermentatora, na cichą. Jak to jest w przypadku piwa? Butelkuje sie piwa o blg 3? W przypadku win można spodziewac się granatów (żyjące drożdże). Edytowane 5 Kwietnia 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Jak to jest w przypadku piwa? Butelkuje sie piwa o blg 3? W przypadku win można spodziewac się granatów (żyjące drożdże). Piwo odfermentowuje do 1/3, 1/4 początkowej gęstości a nawet nieraz mniej. 3 Blg to taki standard dla piw o początkowej gęstości 12, więc spokojnie można butelkować jednak lepiej zrobić kilka dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się