MarCinekEL Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Cześć, to pierwszy mój post na forum, więc warto się przedstawić. No więc nazywam się Marcin i warzę sobie piwo A tak poważnie to dopiero zaczynam na dobre swoją przygodę. No i uwarzyłem sobie brewkit Gozdawa Golden Ale. Wszystko fajnie, piwo nawet wyszło niezłe (choć pupy nie urywa, ale jest pijalne), nie czuć żadnych niepożądanych akcentów. Tyle tylko, że jest dość... cienkie. Multimetr pokazuje mi troszkę ponad 1% alko. Fermentacja szła jak szalona przez ok 3 dni, potem zwolniła, piana była obfita. Coś z drożdżami??? Do brewkitu dodałem czystej glukozy, więc powinny być szczęśliwe. Dzięki za podpowiedzi na przyszłość, choć teraz biorę się za zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Podaj blg początkowe i blg końcowe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Multimetr "spławikowy"? Czyli areometr, który tak naprawdę mierzy gęstość cieczy. Twój wyskalowany jest, do pomiary srężenia w wodnym rozstworze alkoholu w 20st. C. Piwo oprócz alkoholu, który obniża gęstość, zawiera pełno związków którę tą gęstość podnoszą, dlatego ten pomiar możesz ... Poprostu o nim zapomnij MarCinekEL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinekEL Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 8 minut temu, ogur_ek napisał: Multimetr "spławikowy"? Dokładnie, spławikowy. Dzięki za odpowiedź, myślałem że jak on jest "multi" to znaczy że jest A blg z brewkitu dokładnie nie mierzyłem, jedynie po fermentacji sprawdziłem czy zeszło poniżej 3. Dopiero przy zacieraniu zacząłem tego urządzenia używać częściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zakładając 10-12 plato na początku i 3 na końcu, to masz ok 4-4,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Siema, Wynik który odczytujesz to jest szacowany procent objętości alkoholu przy zmierzonym ekstrakcie przed fermentacją. Z 3 blg faktycznie będziesz miał coś około 1 % Weź zrób eksperyment - dodaj do 100 ml wody 20 g cukru, rozpuść, włóż multimierz i odczytaj % alkoholu. 10 %? Magia, co? - alko wychodzi w wodzie z cukrem. Multimerz niczym Jezus MarCinekEL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinekEL Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ponieważ nie zmierzyłem początkowego (jakoś tak ten brewkit potraktowałem jak... gorący kubek ) to widzę że ciężko mi ustalić poziom alkoholu. Póki co po wypiciu sugeruję się wskazaniem alkomatu wychodzi coś faktycznie koło 4-4,5%... hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się