Luk&K Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Hej, To chyba mój pierwszy post tutaj na forum. Przymierzam się do uwarzenia Saison i mam kilka pytań. 1. Czy taki zasyp jest w porządku? 2. Chciałbym uzyskać owocowy aromat oraz smak z curacao i zastanawiam się czy 15g podczas gotowania wystarczy, czy może dodać jeszcze kilka gram na cichą? 3. Czy użycie cukru trzcinowego to dobry pomysł w przypadku Saison'a? Receptura opracowana na około 11 litrów gotowego piwa poniżej: ZACIERANIE Temp Czas 64 C 60 min 72 C 20 min SUROWCE fermentujące Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pilzneński 1.5 kg 46.2% 80 % 4 Ziarno Strzegom Wiedeński 0.5 kg 15.4% 79 % 10 Ziarno Zakwaszający 0.1 kg 3.1% 75 % 3 Ziarno Karmelowy Czerwony 0.1 kg 3.1% 75 % 55 Ziarno Strzegom Karmel 30 0.1 kg 3.1% 75 % 30 Ziarno Płatki jęczmienne 0.2 kg 6.2% 85 % 3 Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 15.4% 85 % 4 Cukier Cane (Beet) Sugar 0.25 kg 7.7% 85 % 20 CHMIELE Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Iunga 10 g 60 min 9.5 % Gotowanie Marynka 10 g 20 min 7.8 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Fermentis Safbrew BE-256 Ale Suche 11.5 g --- DODATKI Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Zioło Curacao 15 g Gotowanie 20 min Pozdrawiam Łukasz Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Luk&K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Curacao przesuń na ostatnie 5 minut, możesz jeszcze trochę skórki z pomarańczy świeżej sypnąć, powiedzmy z 5 gram. IBU nie liczę ufam, że wiesz co robisz. Rzuciłbym więcej chmielu na aromat, 10g marynki na 20 jest ok, dorzuciłbym jeszcze na flame out jakieś 20 gram może być marynka. Aha i sugeruje zmianę drożdży, jeżeli tylko suche wchodzą w grę sugeruję Gozdawa BFSAY - bardzo sobie chwalę te drożdże do saisona. Saison to kompilacja estrów i fenoli z drożdży, słodowości (mały udział) i chmielowość (też raczej przytłumiona), przyprawy mogą być, ale tylko po to by podkreślić to co dają drożdże. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 1 godzinę temu, BelgLover napisał: Curacao przesuń na ostatnie 5 minut, możesz jeszcze trochę skórki z pomarańczy świeżej sypnąć, powiedzmy z 5 gram. IBU nie liczę ufam, że wiesz co robisz. Rzuciłbym więcej chmielu na aromat, 10g marynki na 20 jest ok, dorzuciłbym jeszcze na flame out jakieś 20 gram może być marynka. Aha i sugeruje zmianę drożdży, jeżeli tylko suche wchodzą w grę sugeruję Gozdawa BFSAY - bardzo sobie chwalę te drożdże do saisona. Saison to kompilacja estrów i fenoli z drożdży, słodowości (mały udział) i chmielowość (też raczej przytłumiona), przyprawy mogą być, ale tylko po to by podkreślić to co dają drożdże. Dzięki za radę, jeśli dostanę te gozdawy to spróbuję z nimi jeśli się nie uda to zostają te co mam. Zastanawiam się jeszcze w jakiej temperaturze przeprowadzić fermentacje. Myślałem o 20-21 lub 21-22 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Nie wiem skąd taki pomysł na recepturę Saisona, ale wg mnie to Saison nie jest. Po co takie kombinacje? Nie lepiej pójść w klasyka? Zrób prosty zasyp bez kombinacji: pilzneński (90%) i pszeniczny (10%) lub np. pilzneński (85%), monachijski (10%) oraz pszeniczny (5%). Do tego chmielenie: EKG/Styrian Goldings/Saaz na 60, 15 i 2 minut. Możesz dać cukier (około 5%), ale jak masz drożdże dobrze odfermentowujące to możesz pominąć. Nie dawaj też curacao - może odbić się to dziwną goryczką. Jak już to daj obrane skórki pomarańczy. Drożdże - najlepiej Wyeast 3711 albo odpowiednik z WL czy FM. Zatrzyj na wytrawnie, przeprowadź poprawnie fermentację (zacznij od 16C i dojedź do 25C) i będziesz zadowolony. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Nie wiem skąd taki pomysł na recepturę Saisona, ale wg mnie to Saison nie jest. Po co takie kombinacje? Nie lepiej pójść w klasyka? Zrób prosty zasyp bez kombinacji: pilzneński (90%) i pszeniczny (10%) lub np. pilzneński (85%), monachijski (10%) oraz pszeniczny (5%). Do tego chmielenie: EKG/Styrian Goldings/Saaz na 60, 15 i 2 minut. Możesz dać cukier (około 5%), ale jak masz drożdże dobrze odfermentowujące to możesz pominąć. Nie dawaj też curacao - może odbić się to dziwną goryczką. Jak już to dam obrane skórki pomarańczy. Drożdże - najlepiej Wyeast 3711 albo odpowiednik z WL czy FM. Zatrzyj na wytrawnie, przeprowadź poprawnie fermentację (zacznij od 16C i dojedź do 25C) i będziesz zadowolony. Dokładnie , możesz zacząć jedynie trochę wyżej koło 19 np na 3726 będę zaczynać w 21 a kończył w 29Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) 19 godzin temu, Łukasz napisał: Nie wiem skąd taki pomysł na recepturę Saisona, ale wg mnie to Saison nie jest. Po co takie kombinacje? Nie lepiej pójść w klasyka? Zrób prosty zasyp bez kombinacji: pilzneński (90%) i pszeniczny (10%) lub np. pilzneński (85%), monachijski (10%) oraz pszeniczny (5%). Do tego chmielenie: EKG/Styrian Goldings/Saaz na 60, 15 i 2 minut. Możesz dać cukier (około 5%), ale jak masz drożdże dobrze odfermentowujące to możesz pominąć. Nie dawaj też curacao - może odbić się to dziwną goryczką. Jak już to daj obrane skórki pomarańczy. Drożdże - najlepiej Wyeast 3711 albo odpowiednik z WL czy FM. Zatrzyj na wytrawnie, przeprowadź poprawnie fermentację (zacznij od 16C i dojedź do 25C) i będziesz zadowolony. Generalnie wzorowałem się na recepturze Doroty Chrapek. Spróbuję następnym razem z prostszym przepisem, tak jak mówisz. Fermentację faktycznie rozpocznę z niższego pułapu i skończę na wyższej temperaturze. Dzięki za cenne uwagi. Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Luk&K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się