blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Jeszcze tekst o zarabianiu na piciu piwa...Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTekst o zarabianiu na piciu piwa jest jak najbardziej na miejscu. Sam mam kanał na YT i za 1000 wyświetleń przypada kolo 1$ przynajmniej w mojej branży bo YT różnie to ocenia. Ale na pewno Kopyr zarabia na piciu piwa. Czy jak to ktoś nazwie degustacjach. Ale o ile degustacje jakiś dobrych piw są na miejscu to testy biedronkowych są celowo pod wyświetlenia i zarobek. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Powiem tak z 14 na 7 to mi się nie zdążyło jeszcze 50% odfermentowania i 4% alkoholu. Nie wierzę że zacierając na słodko wyszło 50% cukrów nie fermentowalnych Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 34 minuty temu, blade1231 napisał: Powiem tak z 14 na 7 to mi się nie zdążyło jeszcze 50% odfermentowania i 4% alkoholu. Nie wierzę że zacierając na słodko wyszło 50% cukrów nie fermentowalnych Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Ja wyczuwam różnicę nawet wtedy gdy wydłużę przerwę w 62stopniach o 10 minut (z 30 do 40 min), ale jeśli Pan nie czuje różnicy to po co przepłacać ? taki żart. Wszystko zależy od słodu. No i oczywiście drożdży jakich użyjesz przy fermentacji. Przy zacieraniu bez przerwy maltazowej piwo jest wibitnie słodowe. Fermentowałem w 22 stopniach C na drożdżach Kveik z FM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Weź jeszcze pod uwagę, że oprócz tego, że termostat jest niedokładny w takich garnkach, to zapomnij również o tym, że jak Ci temperatura spadnie i termostat uruchomi grzałkę to "samo się zrobi". Jedyne co się samo zrobi to przypali zacier, bo bez mieszania opadnie wszystko na dno i będziesz miał czarne dno. Osobiście używam elektrycznego warnika do zacierania i sobie chwalę. Tu opisałem jak go przygotowałem do pierwszej warki: KLIK I od tamtej pory nic nie zmieniałem (poza tym, że gotuje już na gazie w nierdzewce). W skrócie: Jak chcesz elektryczny typu warnik (jak ja mam) - dobre rozwiązanie ale na bieżąco trzeba wtykać termometr i mieszać przy podgrzewaniu, a pokrętło od termostatu robi tylko za włącznik/wyłącznik. Jak chcesz bezinwazyjnie (włączyć, zapomnieć i przyjść na filtrację) to musisz kupić automatyczny kocioł zacierny z pompką za 1700zł+. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 9 godzin temu, blade1231 napisał: Ale o ile degustacje jakiś dobrych piw są na miejscu to testy biedronkowych są celowo pod wyświetlenia i zarobek. Ale co w tym dziwnego? Ty chodzisz do pracy, żeby zarobić pieniądze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 58 minut temu, PawelW napisał: Weź jeszcze pod uwagę, że oprócz tego, że termostat jest niedokładny w takich garnkach, to zapomnij również o tym, że jak Ci temperatura spadnie i termostat uruchomi grzałkę to "samo się zrobi". Jedyne co się samo zrobi to przypali zacier, bo bez mieszania opadnie wszystko na dno i będziesz miał czarne dno. Osobiście używam elektrycznego warnika do zacierania i sobie chwalę. Tu opisałem jak go przygotowałem do pierwszej warki: KLIK I od tamtej pory nic nie zmieniałem (poza tym, że gotuje już na gazie w nierdzewce). W skrócie: Jak chcesz elektryczny typu warnik (jak ja mam) - dobre rozwiązanie ale na bieżąco trzeba wtykać termometr i mieszać przy podgrzewaniu, a pokrętło od termostatu robi tylko za włącznik/wyłącznik. Jak chcesz bezinwazyjnie (włączyć, zapomnieć i przyjść na filtrację) to musisz kupić automatyczny kocioł zacierny z pompką za 1700zł+. o to chodziło wybije sobie ten garnek z głowy lepiej kupić duży normalny gar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Żeby nie zaśmiecać forum nowymi wątkami to odkpuję temat garnka do gotowania. Otóż staję obecnie przed decyzją jaki garnek kupić z przeznaczeniem tylko i wyłącznie do gotowania brzeczki. Generalnie skłaniam się ku opcji garnka/warnika elektrycznego, bo ze względów bezpieczeństwa, w moim domu nie mogę używać dużych butli z gazem propan-butan, a gaz ziemny jest tylko i wyłącznie w instalacji grzewczej. Teraz, jak robię piwo, to używam garnka tradycyjnego ze stali nierdzewnej (~25L) i takiej małej butli turystycznej 2kg, co nie jest niestety idealnym rozwiązaniem, gdyż już 2-krotnie miałem problem z kończącym się gazem w trakcie gotowania. Poza tym wymiana na pełną jest dość droga i oszczędność względem kosztów zużytej energii żadna. Czy ktoś z forumowiczów używa np. czegoś w tym stylu? https://allegro.pl/oferta/vidaxl-podgrzewacz-do-wina-stal-nierdzewna-40-l-9469903825 lub: https://allegro.pl/oferta/warnik-podgrzewacz-inox-35l-do-wina-piwa-termostat-7026225590 Najbardziej mi zależy na pojemności min. 30-35L, tak aby móc uzyskać finalnie ok. 25L piwa. Ktoś podzieli się swoim doświadczeniem czy dobrze się w czymś takim gotuje/chmieli ? Edytowane 21 Lipca 2020 przez Mars_2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Ten jest chyba ciekawszy: https://allegro.pl/oferta/warnik-do-wody-30-l-forgast-fg05230-8857354792 Moc 3kW i jest szerszy - będzie intensywniejsze parowanie (gdy trzeba), łatwiejsze mycie... Zwróć uwagę, żeby miał skalę temperatury do 110stC czyli mógł gotować wodę. To nic innego jak gar z zbudowana płytką / grzałką. J. Edytowane 21 Lipca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 18 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Ten jest chyba ciekawszy: https://allegro.pl/oferta/warnik-do-wody-30-l-forgast-fg05230-8857354792 Moc 3kW i jest szerszy - będzie intensywniejsze parowanie (gdy trzeba), łatwiejsze mycie... Zwróć uwagę, żeby miał skalę temperatury do 110stC czyli mógł gotować wodę. To nic innego jak gar z zbudowana płytką / grzałką. J. Tak...patrzyłem na niego także. Nie jestem tylko pewien, czy te 30L to pojemność użytkowa czy całkowita. W przypadku tej drugiej, wiadomo, do dyspozycji będę miał mniej, a to może być niewystarczająco do zagotowania takiej ilości brzeczki, aby finalnie otrzymać te ok. 25L po odparowaniu i zlaniu do fermentatora. Niemniej jednak dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Jeśli podają nominalnie 30l to pewnie tyle jest, albo niewiele mniej. Zapytaj o wymiary wewnętrzne zbiornika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się