Jump to content

neipa metnosc brzeczki


Recommended Posts

witam, dzisiaj uwarzyłem moja pierwsza neipa, wszystko poszło w miarę sprawnie choć filtracja trochę się przeciągnęła i martwi mnie jedna rzecz a mianowicie mętność. tak wygląda fermentor po 2godz zadania drożdży. czy  aż tak duży  osad to norma w neipa ? rozumiem ze ma być mętna ale strasznie tego dużo. czy zle może filtrowałem? 

zasyp

3kg pale ale

0,8 pszeniczny jasny

0,5 płatki owsiane

0,5 płatki pszeniczne

 

 

20180130_182555_LI.jpg

Edited by deep floyd
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, deep floyd napisał:

witam, dzisiaj uwarzyłem moja pierwsza neipa, wszystko poszło w miarę sprawnie choć filtracja trochę się przeciągnęła i martwi mnie jedna rzecz a mianowicie mętność. tak wygląda fermentor po 2godz zadania drożdży. czy  aż tak duży  osad to norma w neipa ? rozumiem ze ma być mętna ale strasznie tego dużo. czy zle może filtrowałem? 

zasyp

3kg pale ale

0,8 pszeniczny jasny

0,5 płatki owsiane

0,5 płatki pszeniczne

 

 

20180130_182555_LI.jpg

Też tyle mniej więcej miałem. Ostatecznie piwo wyszło jednak, wbrew oczekiwaniom,  klarowne... 

Link to comment
Share on other sites

Coś chyba źle filtrowałeś, znaczy się od groma syfu i osadów pozaciągałeś. Raczej na zmętnienie lub klarowność gotowego piea nie ma to wpływu. 

 

„LT” to skrót od „litr” ?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłeś whirpool i odczekales jakieś 20 minut? Kiedyś nie wiedziałem że tak trzeba i też miałem sporo osadu w fermentorze. I miałem zawsze dużo "gęstwy". Polecam whirpool.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dnia 31.01.2018 o 21:19, Henx napisał:

Coś chyba źle filtrowałeś, znaczy się od groma syfu i osadów pozaciągałeś. Raczej na zmętnienie lub klarowność gotowego piea nie ma to wpływu. 

„LT” to skrót od „litr” ?

tak LT to litr, filtrowałem bardzo długo i myślę ze dokładnie, choć wężyk z oplotu nie do końca jest nowy, ale czy po 10 warkach mógł się jakoś zepsuć?

Dnia 1.02.2018 o 08:38, BelgLover napisał:

Zrobiłeś whirpool i odczekales jakieś 20 minut? Kiedyś nie wiedziałem że tak trzeba i też miałem sporo osadu w fermentorze. I miałem zawsze dużo "gęstwy". Polecam whirpool.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

tak whirpoolowałem i to konkretnie.....

czyi styl neipa nie ma z tym nic wspólnego?

zadnie inna brzeczka tak nie wyglądała..

Edited by deep floyd
Link to comment
Share on other sites

białka... pewnie i chmiele... nieodfiltrowane... z czasem opada niżej... tzn lekko się zbija... W trakcie warzenia warto założyć pewne straty, przy gotowaniu czy potem zlewaniu na cichą czy po chmieleniu na zimno. Niestety taki urok :)

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Lichtus napisał:

białka... pewnie i chmiele... nieodfiltrowane... z czasem opada niżej... tzn lekko się zbija... W trakcie warzenia warto założyć pewne straty, przy gotowaniu czy potem zlewaniu na cichą czy po chmieleniu na zimno. Niestety taki urok :)

witam, ale czy to normalne we wszystkich piwach czy tylko w neipie? bo mi tylko w neipie się tak udało

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, deep floyd napisał:

witam, ale czy to normalne we wszystkich piwach czy tylko w neipie? bo mi tylko w neipie się tak udało

Taki osad białkowy (po tzw. przełomie - w trakcie gotowania pojawiaja się takie kłaczki - jak kluski lane. W piwach pszenicznych lub z dodatkiem pszenicy jest to bardziej widoczne) to normalka. Dlatego robi się whirlpoola i najlepiej dodatkowo odczekać tak z 20 minut aby wszystko opadło. Ja jak zlewam brzeczkę do fermentora to wężyk trzymam tuż pod "lustrem" brzeczki a nie na dnie.  niestety w garze na dnie potem zostaje 2-3 litry brzeczki z osadem... to są straty. Oczywiście  można to filtrować przy pomocy np Hop Stopera, pończochy itd. To już zależy od fantazji piwowara :) Pozdro!

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Adam Pawlicki napisał:

Brzeczka na pewno usłyszała że ma zostać później NE IPA i się zes... Yghm. Zmetnila. :D

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

bardzo pomocna info :fool:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.