pejot Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam, Przeczytałem w kilku wątkach na różnych forach, że podczas zacierania tego zestawu (zakupionego w BA), lepiej palony jęczmień dodać już po zacieraniu, po negatywnej próbie jodowej. Padły dwa powody: - dodanie palonego jęczmienia na początku, wraz z innymi słodami, utrudnia / uniemożliwia późniejszą próbę jodową ze względu na kolor zacieru - dodanie jęczmienia na początku zacierania nadaje przyszłemu piwu kwaśny posmak. We wskazówkach do warzenia dołączanych do zestawu nie ma o tym ani słowa - chciałbym, żeby ktoś mi rozjaśnił w głowie jak to z tym jest... Podam może jeszcze na wszelki wypadek zestaw wszystkich słodów: - słód Pale Ale - słód Monachijski typ I - słód Carared - palony jęczmień Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Dodaj palony jęczmień na koniec zacierania. O ile nawet mało wprawnym okiem można zrobic próbę jodową na ciemnych warkach, to z posmakiem kwaskowym borykał się jeden z kolegów z forum. Po wymianie PW zaczął dodawac palone słody na koniec zacierania i twierdził że kwaskowae smaczki znikły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 W tym zestawie dodajemy ziarno palone na koniec tylko po to, aby uzyskać odpowiedni kolor, bez posmaku i zapachu palonego i kwaskowatego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się