żółtek Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Witam. Przygotowuję się do warzenia swojego pierwszego piwa. Jak się uda to już w sobotę. Oglądałem filmy, czytałem książkę Kopyra, mam instrukcję obsługi ekstraktów ze sklepu, przeglądam mocno forum ale nadal mam wątpliwości. Dlatego postanowiłem napisać i zapytać się doświadczonych osób. Mam zestaw startowy z ES - zarówno fermentory jak i kit ekstraktów - Alt 12'BLG z ekstraktów słodowych niechmielonych - nie śmiejcie się, od czegoś trzeba zacząć Składniki: Chmiel: Hallertauer 60g, 30g Magnum Drożdże: Safale S-33 11,5g Słody: ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg x2 Temperatura uwodnienia drożdży: 22-23’C Temperatura dodania drożdży do brzeczki: 22-23’C Temperatura burzliwej fermentacji: 18-20’C Zrobiłem sobie ściągę, żeby nie strzelić babola. 1. przygotowanie ~5L wody do dodania do brzeczki (chłodzenie) 2. przygotowanie 5 butelek wody do chłodzenia brzeczki w wannie (zamrażarka) 3. mycie fermentora i osprzętu – OXI 5g na 1L ciepłej wody 4. zagrzanie 1 op. ekstraktu słodowego 5. garnek ~15L wody, zagrzać (większego na chwilę obecną nie mam) 6. dodanie pierwszego op. ekstraktu słodowego, doprowadzenie do wrzenia 7. dodanie chmielu Hellertauer 60g - dodawać w woreczku muślinowym? 8. uwodnienie drożdży – zagotować wodę 120ml, wyparzyć szklankę, schłodzić do 22-23’C, zadać, zamieszać, przykryć 9. mieszać brzeczkę 10. zagrzać 2 op. ekstraktu słodowego 11. wyciągnąć 60g chmielu Hellertauer po 60 minutach warzenia 12. dodać drugie op. ekstraktu słodowego, 13. dodać chmiel 30g Magnum 14 5 minut warzenia i wyłączyć palnik (razem 65 min warzenia) 15. chłodzić w wannie (butelki z zamrażarki) 16. zlewanie brzeczki do fermentora – zamieszać, fermentor bez kranika, NAPOWIETRZANIE 22-23’C 17. dolać wody do 23L temp 22-23’C 18. dodać drożdże 19. trzymać temperaturę fermentacji 18-20’C ? Posiadany sprzęt: Fermentory 2x30L jeden z kranikiem, wąż filtracyjny, glukoza 1kg, wskaźnik jodowy i inne podstawowe rzeczy. Pytania: 1. Czy kolejność procedury jest ok? Czy o czymś zapomniałem? 2. Czy dodawać chmiel w woreczku muślinowym? Czy wrzucić bezpośrednio do gara? Wiem, że woreczek może utrudnić dotarcie chmielu, ale obawiam się mętności. 3. Dokupiłem chmiel Magnum 30g, trochę na zapas, trochę z chęci rasowania zestawu - jest sens dodawać? Czy 60g Hellertauera zadana na początku warzenia wystarczy? 4. Jaka powinna być temperatura otoczenia i piwa w fermentorze podczas burzliwej fermentacji? Zapraszam do komentowania, nie chcę zepsuć pierwszego piwa. Także bądźcie wyrozumiali. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 15 minut temu, żółtek napisał: dodanie chmielu Hellertauer 60g - dodawać w woreczku muślinowym? Wystarczy luzem. 60g na 60 minut? Tak jest w instrukcji? Liczyłeś IBU? 18 minut temu, żółtek napisał: uwodnienie drożdży – zagotować wodę 120ml, wyparzyć szklankę, schłodzić do 22-23’C, zadać, zamieszać, przykryć Drożdże uwodnij jak będziesz miał już schłodzoną brzeczkę. 15-20 minut wystarczy. Jak za długo w wodzie je przetrzymasz zaczną ginąć. 18 minut temu, żółtek napisał: mieszać brzeczkę Jeżeli będzie wrzało, to samo się wymiesza 18 minut temu, żółtek napisał: wyciągnąć 60g chmielu Hellertauer po 60 minutach warzenia Jeżeli wrzucisz luzem to oddzielisz chmiel po chłodzeniu. 20 minut temu, żółtek napisał: dodać chmiel 30g Magnum Magnum to goryczkowy chmiel. Nie ma sensu. 21 minut temu, żółtek napisał: 5 minut warzenia i wyłączyć palnik (razem 65 min warzenia) Odwrotnie. 5 minut dolicz na początku wrzenia, czyli gotuj brzeczkę 5 minut i dopiero wsyp chmiel i gotuj go 60 minut. 22 minuty temu, żółtek napisał: chłodzić w wannie (butelki z zamrażarki) Dosyć powolny sposób chłodzenia, więc przydało by się chmielenie skorygować. 23 minuty temu, żółtek napisał: dolać wody do 23L temp 22-23’C Schłodź brzeczkę z 1-2 stopnie poniżej temperatury zadania drożdży. 28 minut temu, żółtek napisał: trzymać temperaturę fermentacji 18-20’C Polecał bym niżej. 15-17 stopni i to temperatury brzeczki, a nie otoczenia. Sumując: 31 minut temu, żółtek napisał: 1. Czy kolejność procedury jest ok? Czy o czymś zapomniałem? j.w 31 minut temu, żółtek napisał: 2. Czy dodawać chmiel w woreczku muślinowym? Czy wrzucić bezpośrednio do gara? Wiem, że woreczek może utrudnić dotarcie chmielu, ale obawiam się mętności. Jak wolisz. Na mętność to wpływu nie będzie miało. 32 minuty temu, żółtek napisał: 3. Dokupiłem chmiel Magnum 30g, trochę na zapas, trochę z chęci rasowania zestawu - jest sens dodawać? Nie ma sensu to chmiel goryczkowy. 33 minuty temu, żółtek napisał: Czy 60g Hellertauera zadana na początku warzenia wystarczy? Policz w kalkulatorze IBU. Jak nie wiesz jak, to pisz. Pomożemy 34 minuty temu, żółtek napisał: 4. Jaka powinna być temperatura otoczenia i piwa w fermentorze podczas burzliwej fermentacji? 15-17 piwa. Otoczenia ze 2 stopnie niżej. Poczytaj na forum wątki o s-33. Koledzy piszą co z nich wychodzi w jakich temperaturach i poczytaj także o stylu. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź! Skorygowałem czasy, temperatury. Jak ma być 15-17'C piwa i z 2'C mniej otoczenia to muszę zjechać z fermentorem do piwnicy, tam jest teraz 14'C Jutro zgłębię temat drożdży i stylu też. Coś już tam czytałem, ale uzupełnię bazę danych. To dwuetapowe dozowanie ekstraktów jest prawidłowe? Co ma na celu? I dalej: Tak, instrukcja przewiduje 60g Hallertauera i gotować przez 60 min. Za poradą skorzystałem z kalkulatora IBU i... raczej nie mam jeszcze wystarczającej wiedzy, by samodzielnie to obliczyć, bo nie wiem czy podać 15, czy 23 L brzeczki. Ale przy podaniu 23L brzeczki, 12'BLG, 6%alfakwasów, 60g i 60 min wychodzi 42 IBU Więc możę podzielić zasyp chmielu na dwa etapy by nie przesadzić z goryczką i zostać przy jakiś 30 IBU? Co do Magnum, to zdecydowanie musiałem pokręcić coś przy zamawianiu... No ale już kupiłem, niech leży i czeka na swoją chwilę. Wodę mam ze studni, powinna mieć jakieś ~5'C i dodając zamrożoną wodę w butelkach chyba schłodzę brzeczkę w miarę szybko. Taką mam nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 29 minut temu, żółtek napisał: tam jest teraz 14'C rewelka 18 minut temu, żółtek napisał: Więc możę podzielić zasyp chmielu na dwa etapy by nie przesadzić z goryczką i zostać przy jakiś 30 IBU? Możesz użyć magnum na goryczkę i Hallertauera na aromat. 40 ibu będzie spoko, ale jak szybko nie schłodzisz brzeczki poniżej 80 goryczka ci wzrośnie. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 9 godzin temu, żółtek napisał: To dwuetapowe dozowanie ekstraktów jest prawidłowe? Co ma na celu? Prawidłowe. W mniejszej gęstości następuje lepsza ekstrakcja chmielu. Poza tym gęstszą brzeczkę łatwiej przypalić żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 15 godzin temu, żółtek napisał: 7. dodanie chmielu Hellertauer 60g - dodawać w woreczku muślinowym? Ja myślę przy swoim pierwszym chmieleniu po prostu w garnku zanurzyć pieluchę tetrową złożoną na pół i wtedy dodawać chmiele. Coś jak zacieranie metodą BIAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie warto kombinować. Chmiel i tak opadnie na dno, a nawet jak trochę pójdzie do fermentora to nic złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Rozumiem. Żeby nie przegiąć z goryczką, to może podzielić Hallertauera na dwie porcje? 30g na początku i kolejne 30g np. na 10 min przed końcem warzenia? Jak uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 1 godzinę temu, żółtek napisał: Rozumiem. Żeby nie przegiąć z goryczką, to może podzielić Hallertauera na dwie porcje? 30g na początku i kolejne 30g np. na 10 min przed końcem warzenia? Jak uważacie? https://brewness.com tutaj masz stronkę do tworzenia przepisów. Wyliczy Ci on wszystko. Ekstrakt, goryczkę, kolor itp. Zarejestruj się i działaj. Poszukaj na forum przepisów na Alt i próbuj przenieść z nich chmielenie na własną warkę. Możesz podpatrywać także przepisy zacierane, bo chmielenie się nie różni od tego z ekstraktów. Jak co to pytaj. żółtek i brewness 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 1 godzinę temu, Gawron napisał: https://brewness.com tutaj masz stronkę do tworzenia przepisów. Wyliczy Ci on wszystko. Ekstrakt, goryczkę, kolor itp. Zarejestruj się i działaj. Aplikacja rewelacja! Działam. brewness 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ok. Policzyłem w programie i dodałem na 60 min 30g i na ostatnie 10 min 30g. IBU powinno być w okolicy 30 - także idealnie jak dla mnie. Niepokoją mnie trochę drożdże które uwodniłem w temp 22'C i po 20 minutach nie było jakiejś dużej pianki, bardzo minimalna na samej powierzchni. Ale dodałem to do brzeczki która miała 20'C. do jutra stoją w temp 18'C. Jutro spadają do piwnicy w 14'C Oby zadziałało Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) I bład który popełniłem, to pobranie próbki z garnka, zamiast z fermentora po rozcieńczeniu... Wyszo mi 18 BLG i zastanawiam się dlaczego tak dużo?! BLG w fermentorze wynosi jakieś 11,3'BLG, na ~22,3L. Edytowane 2 Lutego 2018 przez żółtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 10 minut temu, żółtek napisał: Niepokoją mnie trochę drożdże które uwodniłem w temp 22'C i po 20 minutach nie było jakiejś dużej pianki, bardzo minimalna na samej powierzchni. Ale dodałem to do brzeczki która miała 20'C. do jutra stoją w temp 18'C. Jutro spadają do piwnicy w 14'C Wywal do piwnicy zanim zaczną pracę. Nie powinno się obniżać temperatury w czasie pracy drożdży. Jak chcesz fermentować w 16 to zadajesz drożdże np w 14-15. Jeszcze masz lag, więc może się zdąży schłodzić trochę do rana. Jak im obniżysz temperaturę w czasie pracy ryzykujesz niedofermentowaniem. ebol77 i żółtek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Witam. Juz miałem ciepło, bo po 10 godzinach na powierzchni nie było ani grama śladu fermentacji. Po 12h powierzchnia zrobiła się biała i zaczęło się coś dziać! Najprawdopodobniej źle uwodniłem drożdże - wsypałem do szklanki i od razu zamieszałem. Tak wyglądało to godzinę temu, teraz już jest ładny kożuch. Dzięki za dobre rady! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 6 minut temu, żółtek napisał: Witam. Juz miałem ciepło, bo po 10 godzinach na powierzchni nie było ani grama śladu fermentacji. Po 12h powierzchnia zrobiła się biała i zaczęło się coś dziać! Najprawdopodobniej źle uwodniłem drożdże - wsypałem do szklanki i od razu zamieszałem. Tak wyglądało to godzinę temu, teraz już jest ładny kożuch. Dzięki za dobre rady! Pozdro! 10h lagu to tyle co nic. Po 24h możesz się zastanawiać, a po 48h martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Podpytam jeszcze. Temp. w piwnicy to 13-14'C. temp fermentora na początku to 17'C, wydzielanie CO2 zwolniło, temp. spadła do 16'C i teraz mam pytanie, czy się nie przejmować i pozwolić temperaturze spadać, czy szukać pomieszczenia gdzie jest odrobinę cieplej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 4 minuty temu, żółtek napisał: Podpytam jeszcze. Temp. w piwnicy to 13-14'C. temp fermentora na początku to 17'C, wydzielanie CO2 zwolniło, temp. spadła do 16'C i teraz mam pytanie, czy się nie przejmować i pozwolić temperaturze spadać, czy szukać pomieszczenia gdzie jest odrobinę cieplej? Szukaj ciepłego, żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 17'C czy więcej? To jest 3 dzień fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 38 minut temu, żółtek napisał: 17'C czy więcej? To jest 3 dzień fermentacji. Może być więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Od 4 dni fermentowi jest w 17-18’C. Dziś sprawdziłem BLG i jest na poziomie 3-3,5. Czyli drożdże chyba zrobiły swoje. Dokładność średnia ponieważ za mało ubrałem żeby wlać do dużej menzurki, a menzurka od zestawu jest mało przejrzysta. Co dalej? Dalej trzymać ‚na burzliwej’ jeszcze z 4-5 dni w tych ~18’C i dopiero znosić do piwnicy do 14’C czy od razu znieść do piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 3 godziny temu, żółtek napisał: Od 4 dni fermentowi jest w 17-18’C. Dziś sprawdziłem BLG i jest na poziomie 3-3,5. Czyli drożdże chyba zrobiły swoje. Dokładność średnia ponieważ za mało ubrałem żeby wlać do dużej menzurki, a menzurka od zestawu jest mało przejrzysta. Co dalej? Dalej trzymać ‚na burzliwej’ jeszcze z 4-5 dni w tych ~18’C i dopiero znosić do piwnicy do 14’C czy od razu znieść do piwnicy? Zostaw w tych 18 tak aby fermentacja trwała łącznie ok 14 dni. Ładnie odfermentowało, ale będzie jeszcze dojadać, a drożdże muszą posprzątać swoje metabolity (np. aldehyd). Po tym czasie proponuję schłodzić piwo dosyć mocno na jakieś 2-3 dni w celu wyklarowania i następnie butelkować. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Wracając do tematu. Opiszę krótko przebieg fermentacji Początek burzliwej: 04.02.'18 temp piwa 14'C Podniesienie temp fermentacji: 11.02.'18 temp piwa 18'C Przelanie na cichą: 20.02.'18 temp piwa 18'C obniżenie temp na cichej: 22.02'18 10'C i tak stoi do dziś 27.02.'18 10'C Po 17 dniach fermentacji burzliwej (w 18'C) przelałem piwo na fermentację cichą. Przede wszystkim dlatego by pozbyć się mętności piwa, dlatego poszło przez przegotowaną pończochę o średniej grubości. Piwo trochę się wyklarowało po przelaniu. Na cichej postało 3 dni w tej samej temperaturze (18'C) żeby przefermentowało w razie gdybym napowietrzył trochę piwo. Ale nic nie ruszyło więc chyba poszło dobrze. Po 3 dniach zniosłem do piwnicy gdzie z racji mrozów jest obecnie 10'C. I teraz dla mnie najważniejsze - planuję w niedzielę rozlać piwo (przynajmniej wydaje mi się, że będzie tak prawidłowo). Chcę dochmielić na zimno, w tym celu kupiłem aromatyczny Tradition 25 g - może niewiele, ale nie chce przesadzić, to nie będzie piwo nowofalowe Z tego co wyczytałem to chmiel dobrze trzymać 2-3 dni. Ale że mam wolną lodówkę w piwnicy a w zasadzie już w niej stoi fermentor z piwem, ale jest niewłączona) to wpadłem na pomysł przeprowadzenia cold crashu który chyba również powinien trwać 2-3 dni, tak? Ale teraz najważniejsze dla mnie pytanie chmielu dodać na 2 dni przed włożeniem do lodówki, czy piwo poprawnie się nachmieli na cold craschu w lodówce? Zaraz dalej zgłębiam temat dodania cukru do refermentacji. Z tego co już czytałem to nie należy patrzeć na temperaturę w jakiej przeprowadza się CC, tylko na taką w jakiej będzie się odbywała refermentacja, więc zakładam że, z powrotem przeniosę piwa do wolnego pokoju i skręcę ogrzewanie na 18'C Zebrałem też gęstwę (S-33), żeby zapoznać się z obyczajami przechowywania czy przemywania drożdzy. Jeżeli macie sugestie czy rady to zapraszam do komentowania! Tak wyglądało po przelaniu na cichą: A tak czeka już w lodowce na włączenie wtyczki do gniazdka Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 3 minuty temu, żółtek napisał: Ale teraz najważniejsze dla mnie pytanie chmielu dodać na 2 dni przed włożeniem do lodówki, czy piwo poprawnie się nachmieli na cold craschu w lodówce Daj chmiel i od razu do lodówy na CC. Woda ma dużą bezwładność cieplną i zanim się ochłodzi to chwilę potrwa. 5 minut temu, żółtek napisał: Z tego co już czytałem to nie należy patrzeć na temperaturę w jakiej przeprowadza się CC, tylko na taką w jakiej będzie się odbywała refermentacja Patrzysz na najwyższą tenperaturę fermentacji. Staraj się refermentować w podobnej. 7 minut temu, żółtek napisał: dlatego poszło przez przegotowaną pończochę o średniej grubości Zbędny zabieg, a duże ryzyko infekcji. Pończochę używaj do oddzielenia chmielu, a przy przelewanie na cichą wystarczy dekantacja. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Kontynuując moje zmagania: 02.03’18 wieczorem dodałem 25g chmielu Tradition na aromat i włączyłem lodówkę. W sobotę wieczorem już miałem w środku -5’C, skala na termometrze fermentora się skończyła, wiec zeszło poniżej 4’C. 04.03’18 wieczorem rozlew do butelek. Miałem 21L piwa, BLG nadal 3,5’. Przygotowałem 137g glukozy i rozpuściłem w 1L wody, które wlałem do fermentora z którego robiłem rozlew - dekantacja w celu oddzielenia chmielin. Celuje w nagazowanie rzędu 2.3-2.4. Wyszło 40 butelek 0,5L i 8 0,3L. Temperatura refermentacji to 18’C, czyli tyle samo co przy fermentacji. Nie wiem ile trzymać w wyższej temperaturze (18’). 2 tygodnie czy dłużej? Z racji miejsca wolałbym znieść do piwnicy i trzymać w jakiś 12-14’C Co do smaku piwa to sprawa mnie dość niepokoi. Chyba jednak drożdże nie były w pełni sprawne. Słodowość jest mało wyczuwalna, alkoholu za bardzo nie czuć. Goryczki również jest niewiele, ale to rozumiem, 30IBU. Ogólnie mówiąc piwo jest nijakie... Czy refermentacja wpłynie na poprawę walorów piwa? Pozdro! Edytowane 5 Marca 2018 przez żółtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Po nagazowaniu będzie smakować znacznie lepiej. Obstawiam że za około miesiąc przestaniesz odczuwać "wodnistość" Alt z ekstraktów to jest piwo które w zamyśle piwowarskich sklepów ma "nie przerazić" konsumenta komercyjnych lagerów zaczynającego przygodę z warzeniem, ma być lekki i łatwo się wypić w ciepły dzień Przy rozlewie należy się spodziewać tej "nijakości" No i nie pomogło że z dwóch ekstraktów zrobiłeś tego ponad 22 litry a potem jeszcze dorzuciłeś litr do refermentacji. Zrobienie tak lekkiego piwa żeby nie było trochę nijakie to już jest sztuka Edytowane 5 Marca 2018 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się