Jump to content

[Docent]Grand Prix WKPD 2017 u PINTY


Pierre Celis

Recommended Posts

30 stycznia 2018 r. w Browarze na Jurze gdzie rezyduje PINTA, pojawiła się mocna ekipa związana z Warszawskim Konkursem Piw Domowych: Mateusz Puślecki (prezes MOT PSPD), Artur Napiórkowski (szef jury WKPD) oraz Miłosz Ostrowski (współorganizator WKPD). Cel – obserwacja warzenia Grand Prix przez zwycięzców ubiegłorocznej edycji konkursu czyli Asię Mitek i Maćka Palusińskiego. Zwycięski milk stout zdołał wywołać sporo emocji poprzez nietypowy dodatek – pieczone banany. Wszyscy zachodzili w głowę, czy piwowarzy PINTY będą w stanie przełożyć proporcje domowej receptury na postać komercyjną tego piwa. Nie dane nam było jednak sprawdzenie tej kwestii naocznie – banany dodane zostaną na etapie leżakowania. Sami zresztą posłuchajcie co na ten temat mówią autorzy receptury oraz Paweł Masłowski z PINTY!

W Browarze na Jurze gościłem poprzednio przy okazji kooperacyjnego warzenia pierwszego z udanej serii Kwasów. To był rok 2015. Co się zmieniło od tego czasu? Przede wszystkim zainstalowana została nowa warzelnia, o przeszło dwukrotnie większym wybiciu. Na instalację czeka nowy pasteryzator tunelowy, pojawiły się też obowiązkowe na wyposażeniu rzemieślniczego browaru drewniane beczki. Mieliśmy okazję spróbować wprost z leżaków piw niedostępnych na rynku – RISa 30° Blg/10% alk oraz bazę do Kwasa Jota (przed dodaniem porzeczek). Imperialny stout charakteryzował się wyraźnym aromatem czekolady dopełnionym lekkim lakierem. W smaku początkowo słodkie (zobaczcie na odfermentowanie) ale po przełknięciu pojawia się wyraźny palony finisz. Jeszcze trochę leżakowania przyda się temu piwu. Zachwyceni za to byliśmy czystym kwasem. Między innymi o tym piwie rozmawiam z Pawłem Masłowskim. Czy pojawi się kwas w tym typie, bez dodatku owoców?

Premiera Grand Prix 2017 WKPD planowo ma odbyć się na najbliższym Warszawskim Festiwalu Piwa, ale w podróży powrotnej pojawił się pomysł, by zorganizować wcześniejszą prapremierę tego piwa. Argumenty są dwa – na WFP piwo będzie tylko jedną z dziesiątek premier specjalnie szykowanych przez browary na festiwal. I zginie w tłumie. Poza tym obawiamy się, że aromat i smak bananów w tym piwie do czasu WFP może być śladowy. Dobrze byłoby zatem prócz oficjalnego wydarzenia na WFP zorganizować prapremierową degustację. To piwo i ten konkurs zasługuje na dobre wypozycjonowanie w Warszawie.

 

 

l2180792.jpg?w=113&h=150 l2180801.jpg?w=113&h=150 l2180799.jpg?w=113&h=150 l2180804.jpg?w=150&h=113 l2180807.jpg?w=150&h=113 l2180811.jpg?w=150&h=113 l2180814.jpg?w=150&h=113 l2180817.jpg?w=150&h=113 l2180863.jpg?w=150&h=113 l2180819.jpg?w=150&h=113 l2180823.jpg?w=150&h=113 l2180832.jpg?w=150&h=113 l2180834.jpg?w=150&h=113 l2180836.jpg?w=150&h=115 l2180841.jpg?w=150&h=111 l2180855.jpg?w=150&h=113 l2180846.jpg?w=150&h=113 l2180850.jpg?w=150&h=113 l2180862.jpg?w=150&h=132 l2180853.jpg?w=150&h=113 l2180860.jpg?w=150&h=150 l2180865.jpg?w=150&h=113 l2180867.jpg?w=150&h=113

 

 

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.