Pierre Celis Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 30 stycznia 2018 r. w Browarze na Jurze gdzie rezyduje PINTA, pojawiła się mocna ekipa związana z Warszawskim Konkursem Piw Domowych: Mateusz Puślecki (prezes MOT PSPD), Artur Napiórkowski (szef jury WKPD) oraz Miłosz Ostrowski (współorganizator WKPD). Cel – obserwacja warzenia Grand Prix przez zwycięzców ubiegłorocznej edycji konkursu czyli Asię Mitek i Maćka Palusińskiego. Zwycięski milk stout zdołał wywołać sporo emocji poprzez nietypowy dodatek – pieczone banany. Wszyscy zachodzili w głowę, czy piwowarzy PINTY będą w stanie przełożyć proporcje domowej receptury na postać komercyjną tego piwa. Nie dane nam było jednak sprawdzenie tej kwestii naocznie – banany dodane zostaną na etapie leżakowania. Sami zresztą posłuchajcie co na ten temat mówią autorzy receptury oraz Paweł Masłowski z PINTY! W Browarze na Jurze gościłem poprzednio przy okazji kooperacyjnego warzenia pierwszego z udanej serii Kwasów. To był rok 2015. Co się zmieniło od tego czasu? Przede wszystkim zainstalowana została nowa warzelnia, o przeszło dwukrotnie większym wybiciu. Na instalację czeka nowy pasteryzator tunelowy, pojawiły się też obowiązkowe na wyposażeniu rzemieślniczego browaru drewniane beczki. Mieliśmy okazję spróbować wprost z leżaków piw niedostępnych na rynku – RISa 30° Blg/10% alk oraz bazę do Kwasa Jota (przed dodaniem porzeczek). Imperialny stout charakteryzował się wyraźnym aromatem czekolady dopełnionym lekkim lakierem. W smaku początkowo słodkie (zobaczcie na odfermentowanie) ale po przełknięciu pojawia się wyraźny palony finisz. Jeszcze trochę leżakowania przyda się temu piwu. Zachwyceni za to byliśmy czystym kwasem. Między innymi o tym piwie rozmawiam z Pawłem Masłowskim. Czy pojawi się kwas w tym typie, bez dodatku owoców? Premiera Grand Prix 2017 WKPD planowo ma odbyć się na najbliższym Warszawskim Festiwalu Piwa, ale w podróży powrotnej pojawił się pomysł, by zorganizować wcześniejszą prapremierę tego piwa. Argumenty są dwa – na WFP piwo będzie tylko jedną z dziesiątek premier specjalnie szykowanych przez browary na festiwal. I zginie w tłumie. Poza tym obawiamy się, że aromat i smak bananów w tym piwie do czasu WFP może być śladowy. Dobrze byłoby zatem prócz oficjalnego wydarzenia na WFP zorganizować prapremierową degustację. To piwo i ten konkurs zasługuje na dobre wypozycjonowanie w Warszawie. View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się