Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 59 minut temu, c64club napisał: Gawronie, tego lodu to nie aż tyle żeby całą balię wypełnić. Tak jak w patencie z wrzucaniem zamrożonych flaszek do brzeczki, chodzi tylko o tempo pierwszej fazy schładzania. Z resztą ta chłodnica samochodowa może wystarczyć. Poza zimą mam nagromadzone spore ilości deszczówki i to w taki sposób, że mogę ją wykorzystać do chłodzenia, a przy dużej ilości nie nagrzeję jej znacząco 20-litrową warką, więc i zdolność odbierania ciepła przez nią będzie spora. Zimą zaś w budynku mogę choćby wiadro śniegu do balii wpakować (jak będzie śnieg) albo balię wystawić do wychłodzenia przed planowanym warzeniem. Do mycia zaś wcale nie schodzą takie ilości wody, jak się używa jej tylko tyle ile trzeba i nie pozostawia ani na chwilę lecącego swobodnie strumienia. Taką szkołę daje mieszkanie bez bieżącej wody, w sumie z pięć lat tak przemieszkałem i to zostaje we łbie. Także wody wodociągowej, wykorzystanej do chłodzenia, raczej w całości nie zużyłbym na mycie. Żadne eko. Po prostu zwykłe "nie marnuj". Chłodnica przeciwbieżna Myślę, że to byłoby dobre rozwiązanie dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Godne rozważenia. Każdą chłodnicę można podpiąć w obiegu zamkniętym jak i z kranu zasilić, więc pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Wybrałem opcje: http://www.severin.com/pl/kuchnia/pomocnicy-w-kuchni/gary-automatyczne/gar-automatyczny-ea-3653 za 150 zł nowy, więc wydaje mi się że nie przepłaciłem. Teraz zastanawiam się czy spróbować zamontować filtrator z oplotu w tym garze czy przelewać do plastikowego fermentora, który będzie służył za kadź filtracyjną? Jeżeli lepszym wyborem będzie przelewanie do fermentatora to ruszać ten plastikowy kurek i zakładać coś lepszego czy zostawić i nie używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Robię w plastiku z sitkiem z IKEA, chwale sobie. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 3 godziny temu, filipja napisał: Wybrałem opcje: http://www.severin.com/pl/kuchnia/pomocnicy-w-kuchni/gary-automatyczne/gar-automatyczny-ea-3653 za 150 zł nowy, więc wydaje mi się że nie przepłaciłem. Teraz zastanawiam się czy spróbować zamontować filtrator z oplotu w tym garze czy przelewać do plastikowego fermentora, który będzie służył za kadź filtracyjną? Jeżeli lepszym wyborem będzie przelewanie do fermentatora to ruszać ten plastikowy kurek i zakładać coś lepszego czy zostawić i nie używać? Sprawdź, czy jesteś w stanie zagotować wodę w pełnej objętości. Jak nie to czeka cię modyfikacja garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 A ktoś próbował chłodzić w styroboksie gdzie by się udało obniżyć temperaturę do około 5c ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 8 minut temu, advisorylyrics napisał: A ktoś próbował chłodzić w styroboksie gdzie by się udało obniżyć temperaturę do około 5c ? nie wyobrazam sobie tego, to juz wanna z zimna woda bedzie 10-krotnie skuteczniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 6 godzin temu, Adam Pawlicki napisał: Robię w plastiku z sitkiem z IKEA, chwale sobie. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka uszczelniasz to sitko w jakiś sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 uszczelniasz to sitko w jakiś sposób? Wciskam w fermentor z kranikiem. Wiaderka wbrew pozorom się lekko schodzą ku dołowi, więc ładnie "siada" w środki i się klinuje. Dobrze jest nagiac w taką "łódkę". Ale ładnie siedzi, krawędź sitka przylega ściśle do ścian fermentora, elegancja. Znaczy, mowa o takim sitku co się na patelnię kładzie żeby nie pryskalo, nie o durszlaku żadnym Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Panowie, od 2 godziny próbuje w severinie zagrzać testowo 23L wody i idzie to marnie. Jutro będę go izolował ale nie wiem czy to coś pomoże bo po 2h grzania doszedłem do 78C. Na sobotę planuję: English Brown Ale 12°BLG Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg Słód Brown 0,2kg Słód Crystal 0,3kg Słód Chocolate 0,15kg Chmiel Progress 30g Chmiel Goldings 15g Zacieranie, filtracja i wysładzanie przy zaizolowanym garnku powinienem być w stanie przeprowadzić ale brzeczka może mi się nie zagrzać do chmielenia. Posiadam garnek 12L i pytanie czy mogę chmielić w tym garnku a konkretnie jak? Podzielić wszystkie chmiele na 2 podejścia czy dodać wszystko na 10L i potem tylko podgrzać resztę wysłodzonej brzeczki z mieszać to w fermentorze? Czy po wlaniu garnka do fermentora mogę już schładzać i dolać kolejny gar gorącej do tej już 'letniej'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 52 minuty temu, filipja napisał: Panowie, od 2 godziny próbuje w severinie zagrzać testowo 23L wody i idzie to marnie. Jutro będę go izolował ale nie wiem czy to coś pomoże bo po 2h grzania doszedłem do 78C. Na sobotę planuję: English Brown Ale 12°BLG Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg Słód Brown 0,2kg Słód Crystal 0,3kg Słód Chocolate 0,15kg Chmiel Progress 30g Chmiel Goldings 15g Zacieranie, filtracja i wysładzanie przy zaizolowanym garnku powinienem być w stanie przeprowadzić ale brzeczka może mi się nie zagrzać do chmielenia. Posiadam garnek 12L i pytanie czy mogę chmielić w tym garnku a konkretnie jak? Podzielić wszystkie chmiele na 2 podejścia czy dodać wszystko na 10L i potem tylko podgrzać resztę wysłodzonej brzeczki z mieszać to w fermentorze? Czy po wlaniu garnka do fermentora mogę już schładzać i dolać kolejny gar gorącej do tej już 'letniej'? Po tym jak napisałeś, że kupiłeś ten garnek to już stwierdziłem, że nie będę się wypowiadał, bo nie przepadam za mówieniem "a nie mówiłem?". Warnik który Ci proponowałem ma 3kw, zaraz po kupieniu sprawdzałem go i zagotował mi 20l wody w 20min. Gdybyś wtedy napisał, że się nad nim zastanawiasz to próbowałbym Ci wybić z głowy ten pomysł. O ile wodę można zacząć grzać i robić coś innego (czas tak bardzo nie przeszkadza), to podnoszenie temperatury zacieru to istna mordęga przy tak słabym grzaniu, zwłaszcza że powinieneś w tym czasie mieszać zacier żeby się nie przypalał (co za tym idzie - mieć otwartą pokrywę). Zarówno do zacierania jak i potem do chmielenia mimo wszystko polecałbym Ci zaopatrzyć się (do soboty zdążysz zakupić) w grzałke zanurzeniową. Gotowanie, chmielenie i chłodzenie (!) podzielonej warki na pół będzie dość upierdliwe. Z tego co widzę za 50-60zł można kupić 2kW grzałkę zanurzeniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Kupiłem grzałkę 2kW zanurzeniową i jak na to wszystko popatrzyłem to stwierdziłem, że nie czekam do soboty. Po wysładzaniu na raty, przed gotowaniem miałem 20L BLG 10. Po gotowaniu i chmieleniu pozostało mi 13L BLG 12 Na przyszłość gdzie popełniłem błąd? Za mocno gotowałem brzeczkę i za dużo odparowało? Moje pierwsze wysładzanie miało bardzo niską efektywność? Woreczki do gotowania chmielu to jakaś porażka, po ostudzeniu klasycznie pończochą filtrować czy przepuścić jeszcze raz przez filtrator z oplotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 PawelW, działasz może na czymś takim?https://gastrohevi.pl/show/17509,SODA-PLUSS-Warnik-do-wody-elektryczny-WB-30---30-l-/-010080030Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Ja przesiadłem się na Coobrę. Po kilku warkach i poznaniu sprzętu warzenie nie przysparza problemów. W małym mieszkaniu -rewelacja. Minusem jest ograniczenie BLG i ilości piwa. Ogólnie polecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się