Pierre Celis Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Pierwszy miesiąc nowego roku nie przyniósł większych zmian na rzemieślniczym rynku. Znów pojawiło się mnóstwo premier (niektórzy wypuścili w styczniu nawet 9 nowości i bynajmniej nie byli to debiutanci), jak co miesiąc wystartowali nowi kontraktowcy, pojawiły się nowe browary oraz lokale z rzemieślniczym piwem. Widać karuzela kręci się nadal, a „stabilny rozwój” to określenie chyba najtrafniej diagnozujące obecną sytuację. Zanim o piwie które zdobyło tytuł, spójrzmy przez chwilę na browary, które zaczęły warzyć w styczniu. To restauracyjny Dobry Browar z Gniezna, łódzka Klubopiwiarnia, która po kilku miesiącach serwowania czeskiego piwa przechodzi na produkcję własną, w końcu koncentrujący się na lagerach Książęcy Browar Nysa. Wielce jestem ciekaw, czy koncepcja rzemieślniczego (a zatem nie taniego) lagera zdoła chwycić w roku 2018. A kto dobrze rozpoczął nowy rok? Szpunt/ Birbant (BeerLab) – Sour Force Sour IPA, 15° Blg, 6 % alk. Minęło 6 lat piwnej rewolucji, a na rynku wciąż rządzi jedno określenie – IPA. Styl, który podlega ciągłym modyfikacjom i ukazuje się w kolejnych wariantach. W zeszłym roku szczególnie dużo było tych spod znaku New England oraz Milkshake. A co z wariantem Sour ja się pytam? W sierpniu 2016 ukazało się świetne Sour Candy z Piwnego Podziemia (ówczesny Debiut Miesiąca zresztą), a potem właściwie zaległa cisza. Na szczęście początek tego roku w tym temacie przyniósł dwa piwa. Jedno od Golema, drugie od kooperacji Szpunt/Birbant. I to właśnie to drugie optymalnie wpasowało się w moje podniebienie. Zacznijmy od prezencji. Na premierze jego mętność kojarzyła się wariantem New England. Po tygodniu było zadziwiająco klarowne, a jak trafiłem na koniec beczki znów było przyjemnie mętne. W tych zmianach najbardziej istotny był fakt, że absolutnie nie wpływało to na aromat. A ten nieustannie był rewelacyjny, mocno owocowy, kojarzący się z mandarynkami, brzoskwiniami. Za tym szła lekka żywiczność i egzotyczna owocowość. Citra i Mosaic świetnie tu zagrały. A jak smak? W pierwszym łyku wyczuwalna rześka, stonowana cytrynowa kwaskowość oraz równie lekko zaznaczona goryczka w typie żółtych grejpfrutów/albedo. Do tego przyjemna odchmielowa cytrusowa owocowość, zauważalna soczystość i gładka tekstura, średnia pełnia, a na końcu fajne dyskretne szczypanie na języku. To piwo nie atakuje żadnym ze swych składowych i dzięki temu okazuje się zabójczo wręcz pijalne. Kilkakrotnie miałem przyjemność picia tego piwa i tylko raz skończyło się na dwóch z rzędu Zobaczcie wywiad jaki przeprowadziłem na premierze Sour Force z ekipą Szpunta! W kwestii wyróżnień widzę jedną prawidłowość – coraz trudniej piwowarom przychodzi uzyskanie piwa zaskakującego swym smakiem i dostarczającego niespotykanych wrażeń. Na szczęście patrząc na listę piw mających premierę w pierwszym miesiącu nowego roku, uzbierała się całkiem spora liczba piw, do których chętnie bym wrócił. Jakie zatem style zapunktowały? Oczywiście kolejne warianty IPA – hazy oraz oatmeal, niskoalkoholowe kwasy z owocami, belgijski tripel, amerykański żytni saison oraz coś z mocniejszej półki – torfowy imperialny stout, imperialny stout leżakowany w beczce po bourbonie Heaven Hill oraz odpowiednio podkręcony, poczciwy bałtycki porter! Absztyfikant (Czarna Owca) – Frelka Ocena piwa Artezan – W Szkole Byłem Mistrzem w Pingla Ocena piwa Birbant (Zarzecze) – Porter Ocena piwa Hoppy Beaver (Beer Bros) – Urbi Et Orbi Ocena piwa Piwne Podziemie – Take It Easy (Citra/Mosaic) Ocena piwa PINTA (Browar na Jurze) – Parritapa Ocena piwa Pracownia Piwa – All Inclusive Ocena piwa Przystanek Tleń/ Absztyfikant – Borem Lasem 2 Ocena piwa Rockmill (Bytów) – Going Dark Heaven Hill BBA Ocena piwa Szpunt (BeerLab) – Eclipsed Ocena piwa Ziemia Obiecana – Luis Ocena piwa Nowe browary: Nowe inicjatywy kontraktowe: View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się