JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Witam. Serdecznie proszę o rzucenie okiem na taką oto recepturę Double IPA. Szczególnie chodzi mi o chmielenie i sugestię co do drożdży. 18,5 Blg, 18 litrów, ok. 100 IBU Pilzneński [Weyermann] - 4,68kg Monachijski I [Weyermann] - 0,67 Pszeniczny [Weyermann] - 0,67 Cara Gold [Castle Malting] - 0,17 Cukier - 0,43 Zacieranie: 66-67 - 1h 72 - 5 min. 77 - 5 min. Chmielenie: Citra 20g - 55 min. Citra 20g - 30 min. Amarillo 25g - 20 min. Simcoe 20g - 15 min. Centennial 20g - 10 min. Ahtanum 25g - 5 min. Amarillo 25g - 3 min. Simcoe 20 - 1 min. Drożdże: Wyeast 1056 lub Wyeast1272 Fermentacja w 16-17 stopniach Będzie cicha fermentacja, ale jeszcze nie wiem, ile i jakiego chmielu do niej sypnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Po co pilzno w zasypie + monach zamiast bazowego pale? Po godzinnym zacieraniu na lenia postój 5min w 72 wg mnie bez znaczenia. Szkoda także Citry na godzinne gotowanie. Pamiętaj o przerwie diacetylowej fermentując w 16C. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Godzinę temu, Tadzik napisał: Po co pilzno w zasypie + monach zamiast bazowego pale? Akurat zasyp to w 100% zerżnięty z Dziełakowego Grand Championa, więc wolałbym tu nic nie zmieniać. A z tą przerwą to rozumiem, że chodzi podniesienie temperatury fermentacji na koniec... Edytowane 24 Lutego 2018 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Co do zasypu to nie chcę tu podważać kunsztu Czesława (to tak jakby pouczać Messiego jak ma strzelć ), ale bardzo karmelowa ta receptura (co kto lubi), weź też pod uwagę, że on robił 15,4 blg a Ty robisz podwójną to z racji ballingu będzie bardziej karmelowe w odczuciu. Osobiście dałbym najprostszą z możliwych (pilz + pszenica), z resztą sam Czesław radzi prostotę w doborze zasypów. Co do chmielenia to czasy „smakowo-aromatyczne” ustaliłbym na 20-10-1, a odnośnie drożdży to ostatnio zakochany jestem w W1272, ale one nie mają zbyt dobrej tolerancji na alko, chociaż 18,5 to jeszcze nie tak dużo. Na razie najmocniejsze na nich robiłem 15,5 i nie było problemów, a drożdże dają fajne tropiki, ale zauważyłem, że nie lubią długo czekać w butelkach na wypicie W1056 to ponoć odpowiednik US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 19 minut temu, Henx napisał: Co do zasypu to nie chcę tu podważać kunsztu Czesława (to tak jakby pouczać Messiego jak ma strzelć ), ale bardzo karmelowa ta receptura (co kto lubi), weź też pod uwagę, że on robił 15,4 blg Ale mnie chodzi o Grand championa 2013 - Imperial IPA, tu jest receptura: https://birofilia.org/historie/grand-champion-birofilia-2013.html 22 minuty temu, Henx napisał: Osobiście dałbym najprostszą z możliwych (pilz + pszenica), A w jakich proporcjach, o ile przy Double IPA to wciąż aktualny zasyp. 24 minuty temu, Henx napisał: Co do chmielenia to czasy „smakowo-aromatyczne” ustaliłbym na 20-10-1, Tutaj też chciałbym spytać czy ilości chmieli są dobre, choć porównując z Czesławem to współczynnik ilości chmielu na kilogram zasypu mam nawet nieco lepszy. 26 minut temu, Henx napisał: odnośnie drożdży to ostatnio zakochany jestem w W1272, ale one nie mają zbyt dobrej tolerancji na alko, chociaż 18,5 to jeszcze nie tak dużo. Na razie najmocniejsze na nich robiłem 15,5 i nie było problemów, a drożdże dają fajne tropiki, ale zauważyłem, że nie lubią długo czekać w butelkach na wypicie W1056 to ponoć odpowiednik US-05. A poza tymi dwoma jakieś kolega by jeszcze sugerował do IIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 38 minut temu, JanuszMyszyński napisał: Ale mnie chodzi o Grand championa 2013 - Imperial IPA, tu jest receptura: https://birofilia.org/historie/grand-champion-birofilia-2013.html Wygooglowałem sobie recepturę i trafiłem na to: (pierwszy link co się wyświetlił) I stąd wziąłem 15,4 BLG. Gdzieś jest literówka (raczej w tym linku co ja znalazłem). Mimo to dalej uważam, że zbyt karmelowa. Około 10% pszenicy, reszta pilzneński. Co do ilości chmieli to dla mnie spoko + dużo na zimno (akurat moim skromnym zdaniem IIPA to ten styl gdzie sypanie chmielu łopatą zdaje egzamin ). Co do drożdży to klasykę czyli US-05 *, osobiście lubię też S-33 (chociaż zauważyłem, że ten szczep ma tyle samo zwolenników co przeciwników - kwestia gustu, jest za to bardziej owocowy). Z pasujących do stylu to używałem jeszcze "Amerykański sen" z FM - też byłem z nich zadowolony. * - nie chcę tu siać zamieszania i negować drożdży ale miałem (nie tylko ja) z 05 ostatnio przygody, poczytaj tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 18 godzin temu, JanuszMyszyński napisał: Akurat zasyp to w 100% zerżnięty z Dziełakowego Grand Championa, więc wolałbym tu nic nie zmieniać. A z tą przerwą to rozumiem, że chodzi podniesienie temperatury fermentacji na koniec... Tak. Co do drożdży to polecam jeszcze BRY-97 jako dające bardzo czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się