michal9890 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam Zastanawia mnie jedna rzecz Jak się ma dodawanie chmielu na cichą z opakowania które zostało otwarte przy poprzedniej warce (powiedzmy miesiąc temu) Zawsze na cichą starałem się dodawać tylko chmiel że świeżo otwartej paczki Czy taki chmiel w otwartej paczce może nam coś złapać? Chmiel oczywiście trzymamy w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) @michal9890 zacznę od tego, że w tytule użyłeś mocnej definicji. Chmiel w opakowaniu, które kupiłeś w żadnym wypadku nie jest sterylny. Posiada właściwości antyseptyczne ale nie jest sterylny. Druga sprawa, jeżeli masz taką możliwość to chmiel trzymaj w zamrażarce, o wiele wolniej spadają AA oraz mrożenie pozytywnie wpływa na zachowanie aromatu. Trzecia sprawa, sklepy piwowarskie prawie zawsze kupują chmiel w opakowaniach zbiorczych i je dzielną na mniejsze gramatury. Do dzisiaj mam nadzieję, że robią to w czystych warunkach z dala od pylących worków ze słodem ;). Ciekawe czy plantatorzy robią tak samo :). A my to sypiemy potem do naszych fermentorów. Na koniec. Jeżeli otwarte opakowanie szczelnie zamknąłeś, to nie widzę powodu, aby tego chmielu nie użyć na zimno. Owszem lodówka to wylęgarnia bakterii ale zawsze możesz opakowanie z zewnątrz potraktować środkiem dezynfekującym. Piwo nie jest przyjaznym środowiskiem dla mikrobów. Ma niskie pH, alkohol i jak napisałem chmiel o właściwościach antyseptycznych. Takie warunki infekcjom rzucają kłody pod nogi, ale oczywiście nie wykluczają. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Daniel() Stylistyka dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechanek1 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 16 godzin temu, Daniel() napisał: Druga sprawa, jeżeli masz taką możliwość to chmiel trzymaj w zamrażarce, o wiele wolniej spadają AA oraz mrożenie pozytywnie wpływa na zachowanie aromatu Możesz podać jakieś źródło tej informacji? Według mojej wiedzy chmiel należy trzymać w temperaturze dodatniej jak najbliżej 0 ℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) 11 minut temu, ciechanek1 napisał: Możesz podać jakieś źródło tej informacji? Według mojej wiedzy chmiel należy trzymać w temperaturze dodatniej jak najbliżej 0 ℃ Jasne, tak na szybko z moich linków: http://beersmith.com/blog/2008/04/15/brewing-hops-storage-preserving-precious-hops/ Moge tez poszukać też w książce 'For The Love of Hops', ale dopiero jak będę w domu i znajde troche czasu. Edytowane 26 Lutego 2018 przez Daniel() Literówki i poprawki po autokreacje telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Chmiel trzymamy tylko i wyłącznie w zamrażarce. W lodówce zanik aromatów jest o wiele szybszy. A jak się martwisz o zakażenie go, to dodatkowo zamrażarka nie jest taką wylęgarnią bakterii jak lodówka. W dodatniej jak najbliżej 0°C to się trzyma drożdże a nie chmiel. Co do reszty już Ci Daniel odpowiedział. Chmiel nie jest sterylny, w dodatku jego antyseptyczne właściwości działają tylko na bakterie gram dodatnie, a nie na gram ujemne i dzikie drożdże. Jest to jednak mało kuszący kąsek dla drobnoustrojów (praktycznie brak pożywienia, a w przypadku granulatu nie ma tam nawet wody) i wrzucanie chmielu bez jakiejkolwiek dezynfekcji jest generalnie bezpieczne i powszechnie praktykowane (także już z otwartych paczek). Infekcja z chmielu nie jest niemożliwa, ale jest na tyle mało prawdopodobna, że nie ma sensu zawracać sobie nią głowy. Edytowane 26 Lutego 2018 przez Oskaliber dirk gently i DanielN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi Zastosuje się do wskazówek z tą zamrażarką Z reguły kupuje niewielkie ilości chmielu i wykorzystam w ciągu okolo 2 miesięcy ale zawsze lepiej zachować więcej aromatu DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się