Jump to content

Bananowo-jagodowy Milkshake VERMONT IPA


goldi_WRO

Recommended Posts

Cześć, 

chciałbym spróbować zrobić milkshake bananowo-jagodowy zgodny z opisem Pana Jana Gadomskiego. 

 

Bazą będzie taki przepis: 

Zacieranie 62* - 20min i 72* - 50min

Słód Pilzneński - 3kg

Słód Pszeniczny - 0,6kg

Słód Caramel Pils - 0,6kg

Słód Abbey- 0,2kg

Płatki pszeniczne - 0,2kg

Płatki owsiane - 0,3kg

Laktoza - 0,5 kg

 

Chmiele: 

Gotowanie    Citra    5 g    60 min    
Gotowanie    Citra    25 g    20 min    
Gotowanie    Mosaic    15 g    20 min    
Na zimno    Citra    40 g    3 dni    
Na zimno    Citra    30 g    5 dni    
Na zimno    Mosaic    35 g    4 dni   
Na zimno    Palisade    50 g    3 dni    
Na zimno    Dr Rudi    50 g    3 dni    

Co daje razem:

Chmiel Citra 100g

Chmiel Mosaic 50g

Chmiel Dr Rudi 50g

Chmiel Palisade 50g

 

Niestety ciężko mi znaleźć informacji o ilości bananów które  należy dodać, czasem widzę przepisy z kilogramem na 20l, a czasem mniej. niestety jest to rzadko stosowany składnik. 

Mam zamiar pokroić je na małe kawałeczki, zapiec w piekarniku i dodać na cichą, chciałbym żeby smak i aromat były intensywne, ale żeby niezdominowany chmieli i słodu. 

Odwrotnie jest z jagodami, tu chwiałbym żeby ich smak był słabo wyczuwalny i żeby nie dawały kwaśnego smaku. 

 

Ma ktoś doświadczenie z dodawaniem tych owoców? Wszelkie sugestie ap ropo bazowego przepisu też będą mile widziane :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.