Kujawianin Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 18-24 st.C Stopień odfermentowania: 75-80% Flokulacja: średnia/wysoka Tolerancja alkoholu w piwie: 15% ABV Profil smakowy: ciekawy belgijski szczep produkujący relatywnie mało owocowych estrów. Najbardziej „powściągliwy” szczep belgijski w ofercie FM. Polecany do ciemnych belgów. Duża tolerancja na alkohol. Szczep polecany do piw w stylach: Blond, Dubbel, Tripel, Belgian Dark Strong Ale Profil szczepu zbliżony do: WYEAST 1762 Belgian Abbey II ™ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Właśnie zapodałem drożdże po 3 dniach rozkręcania startera do warki nr. 28 (KLIK). Co do odfermentowania i walorów smakowych wypowiem się jak już skosztuję piwa, natomiast piszę od razu, żeby następnych nie spotkało to co mnie Otóż drożdże są bardzo spragnione spacerów. Już na etapie kręcenia startera pojawiła się duuuża piana (kolba 2l a cieczy raptem 1,2l), a po 40 godzinach od zadania piana już była poza fermentorem. Wymieniłem pokrywę, wstawiłem czystą rurke i liczę że już więcej nigdzie nie pójdą. Bierzcie to pod uwagę przy zadawaniu ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 W dniu 4.06.2018 o 10:03, PawelW napisał: Właśnie zapodałem drożdże po 3 dniach rozkręcania startera do warki nr. 28 (KLIK). Co do odfermentowania i walorów smakowych wypowiem się jak już skosztuję piwa, natomiast piszę od razu, żeby następnych nie spotkało to co mnie Otóż drożdże są bardzo spragnione spacerów. Już na etapie kręcenia startera pojawiła się duuuża piana (kolba 2l a cieczy raptem 1,2l), a po 40 godzinach od zadania piana już była poza fermentorem. Wymieniłem pokrywę, wstawiłem czystą rurke i liczę że już więcej nigdzie nie pójdą. Bierzcie to pod uwagę przy zadawaniu ich. Witaj, Mam pytanie jak przebiegała Ci fermentacja na tych drożdżach FM28, czy była szybka, w jakiej temperaturze, jak szybko odfermentowało i do ilu, jakie dała efekty smakowe itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Fermentacja w 18°c, później przeniesione do 21°c w domu. Odfermentowało do ok. 4°blg. Z uwagi na brak czasu, nie przelewałem na cichą tylko potrzymalem miesiac na burzliwej i w butelki. Co do efektów - piłem lepsze piwa belgijskie i drugi raz bym ich nie zastosował. Wg. mnnie zbyt wytrawne i zbyt mało "belgijskie". Smakują bardziej jak estrowy ALE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Zrobiłem na nich piwo z płatkami żytnimi i orkiszowymi, wyjściowe 12,4 Blg zeszło do 3,5 Blg. Fermentacja pierwsze dwa dni w temperaturze 20 °C, potem co kilka dni po 1 °C więcej aż do 23 °C. Wyszło bardzo dobre w aromacie i smaku, bardzo fajne i delikatne belgijskie nuty. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez rayavaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar kociołek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 panie i panowie przeczytałem i zlekceważyłem i to był mój błąd i poszły na spacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Może nieco kontrowersyjny wybór, ale postanowiłem na tych drożdżach zrobić RISa. Początkowe BLG 31,2. Po 3 tygodniach zeszło do 9,4. Dzięki uwagom panów z góry od razu zmajsterkowałem sobie blow-off tube, co okazało się dobrym wyborem, bo zaczęły wędrować niemal natychmiast. Na razie siedzi sobie na cichej, mogę podrzucić update jak zleję do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się