Jump to content

Fermentum Mobile - FM28 Habit opata


Recommended Posts

Typ fermentacji: górna

 

Zakres temperatur fermentacji: 18-24 st.C

 

Stopień odfermentowania: 75-80%

 

Flokulacja: średnia/wysoka

 

Tolerancja alkoholu w piwie: 15% ABV

 

Profil smakowy: ciekawy belgijski szczep produkujący relatywnie mało owocowych estrów. Najbardziej „powściągliwy” szczep belgijski w ofercie FM. Polecany do ciemnych belgów. Duża tolerancja na alkohol.

 

Szczep polecany do piw w stylach: Blond, Dubbel, Tripel, Belgian Dark Strong Ale

 

Profil szczepu zbliżony do: WYEAST 1762 Belgian Abbey II ™

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Właśnie zapodałem drożdże po 3 dniach rozkręcania startera do warki nr. 28 (KLIK).

Co do odfermentowania i walorów smakowych wypowiem się jak już skosztuję piwa, natomiast piszę od razu, żeby następnych nie spotkało to co mnie :) Otóż drożdże są bardzo spragnione spacerów. Już na etapie kręcenia startera pojawiła się duuuża piana (kolba 2l a cieczy raptem 1,2l), a po 40 godzinach od zadania piana już była poza fermentorem. Wymieniłem pokrywę, wstawiłem czystą rurke i liczę że już więcej nigdzie nie pójdą. Bierzcie to pod uwagę przy zadawaniu ich.

 

 

IMG_20180604_084042.jpg

IMG_20180602_082726(1).jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
W dniu 4.06.2018 o 10:03, PawelW napisał:

Właśnie zapodałem drożdże po 3 dniach rozkręcania startera do warki nr. 28 (KLIK).

Co do odfermentowania i walorów smakowych wypowiem się jak już skosztuję piwa, natomiast piszę od razu, żeby następnych nie spotkało to co mnie :) Otóż drożdże są bardzo spragnione spacerów. Już na etapie kręcenia startera pojawiła się duuuża piana (kolba 2l a cieczy raptem 1,2l), a po 40 godzinach od zadania piana już była poza fermentorem. Wymieniłem pokrywę, wstawiłem czystą rurke i liczę że już więcej nigdzie nie pójdą. Bierzcie to pod uwagę przy zadawaniu ich.

 

Witaj,

Mam pytanie jak przebiegała Ci fermentacja na tych drożdżach FM28, czy była szybka, w jakiej temperaturze, jak szybko odfermentowało i do ilu,  jakie dała efekty smakowe itp ?

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja w 18°c, później przeniesione do 21°c w domu. Odfermentowało do ok. 4°blg. Z uwagi na brak czasu, nie przelewałem na cichą tylko potrzymalem miesiac na burzliwej i w butelki. Co do efektów - piłem lepsze piwa belgijskie i drugi raz bym ich nie zastosował. Wg. mnnie zbyt wytrawne i zbyt mało "belgijskie". Smakują bardziej jak estrowy ALE.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zrobiłem na nich piwo z płatkami żytnimi i orkiszowymi, wyjściowe 12,4 Blg zeszło do 3,5 Blg. Fermentacja pierwsze dwa dni w temperaturze 20 °C, potem co kilka dni po 1 °C więcej aż do 23 °C. Wyszło bardzo dobre w aromacie i smaku, bardzo fajne i delikatne belgijskie nuty.

Edited by rayavaldek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 9 months later...

Może nieco kontrowersyjny wybór, ale postanowiłem na tych drożdżach zrobić RISa. Początkowe BLG 31,2. Po 3 tygodniach zeszło do 9,4. Dzięki uwagom panów z góry od razu zmajsterkowałem sobie blow-off tube, co okazało się dobrym wyborem, bo zaczęły wędrować niemal natychmiast. Na razie siedzi sobie na cichej, mogę podrzucić update jak zleję do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.